Duminica a X-a după Rusalii -Vindecarea lunaticului,-Matei 17, 14-23

Must Read

EURO 2020: Programul meciurilor de duminică. Zi istorică pentru România. Va găzdui meciul Austria – Macedonia de Nord

România va găzdui, duminică, meciul Austria - Macedonia de Nord, în grupa C de la Campionatul European. Programul partidelor...

Pr. Ioan Aurel Rus: Duminica a VII-a după Înviere. A Sfinților Părinți de la Sinodul I ecumenic

„În vremea aceea Iisus, ridicându-Și ochii către cer, a zis: Părinte, a venit ceasul! Preaslăvește pe Fiul Tău, ca...

Preotul ortodox din Reteag, a încetat din viață. Părintele Teodor Petrican avea doar 52 de ani

Vestea cutremurătoare a zilei: a intrat în eternitate preotul ortodox din Reteag. Teodor Petrican. avea doar 52 de ani....
„În vremea aceea, iată s-a apropiat de Iisus un om, îngenunchind înaintea Lui şi zicând: Doamne, miluieşte pe fiul meu, că este lunatic şi pătimeşte rău: de multe ori cade în foc şi de multe ori în apă. Şi l-am adus la ucenicii Tăi, dar n-au putut să-l vindece. Iar Iisus, răspunzând, a zis: o, neam necredincios şi îndărătnic! Până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi? Aduceţi-l la Mine. Şi l-a certat Iisus şi diavolul a ieşit din el, şi copilul s-a tămăduit chiar în ceasul acela. Atunci, apropiindu-se de Iisus când era singur, ucenicii I-au zis: de ce noi n-am putut să-l scoatem? Iar Iisus le-a răspuns: din pricina necredinţei voastre; căci adevărat vă spun vouă că, de veţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia mută-te de aici dincolo şi se va muta; şi nimic nu va fi cu neputinţă pentru voi. Dar acest neam de diavoli nu iese decât numai cu rugăciune şi cu post. Pe când străbăteau ei Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului are să fie dat în mâinile oamenilor şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Iar ucenicii s-au întristat foarte.”
-În Evanghelia de azi se află multe învăţături folositoare pentru suflet, dar şi pentru viaţa Bisericii noastre,  care au inspirat rugăciunile Bisericii pentru cei ce suferă din pricina bolilor trupeşti şi sufleteşti, dar, mai ales, din pricina duhurilor necurate. Biserica a alcătuit rugăciuni speciale de alungare a demonilor care pun stăpânire uneori pe oameni şi, din invidie sau răutate, ajung să domine gândirea şi lucrarea acestora, umilind fiinţa umană creată după chipul lui Dumnezeu. Aşadar, din invidie şi răutate, demonii robesc pe oameni, îi chinuiesc şi le cauzează tot felul de rele.
-În contrast, aşadar, cu bucuria negrăită pe care au trăit-o pe Muntele Tabor, ucenicii, la coborârea de pe munte, întâlnesc suferinţă mare. Foarte mulţi bolnavi, foarte mulţi oameni stăpâniţi de duhuri rele, de necazuri, de boli Îl căutau pe Iisus şi, negăsindu-L (pentru că era pe munte), au cerut ucenicilor Săi rămaşi la poalele muntelui să vindece pe cei bolnavi şi, mai ales, pe un tânăr lunatic. Văzând contrastul acesta dintre bucuria schimbării la faţă sau a transfigurării şi suferinţa desfigurării omului de către demoni şi de boală, Mântuitorul Iisus Hristos a mustrat poporul pentru necredinţă. Prin aceasta voia să arate că nu este suficient ca ucenicii Săi să aibă poruncă de la El de a vindeca pe cei bolnavi, ci este necesară şi credinţa poporului, a celor care se află în jurul bolnavului. Hristos Domnul vrea să ne arate prin aceasta că cei ce vindecă în numele Lui trebuie să fie ajutaţi cu credinţă puternică, cu rugăciune fierbinte şi cu post ţinut de cei care doresc vindecarea bolnavului. 
-Prima învățătură-Vindecările pe care le săvârşeşte El antrenează credinţa, iubirea, rugăciunea, adică lucrarea conştientă şi persistentă a celor care cer tămăduirea pentru ei sau pentru alţii. Deci, când constată că ucenicii nu au putut vindeca pe copilul epileptic, Hristos Domnul îşi dă seama că obstacolul cel mare în calea vindecării este, în primul rând, necredinţa mulţimilor, care aşteptau adesea minuni spectaculoase, fără implicare, fără rugăciune smerită şi stăruitoare, rămânând doar spectatori ai minunilor lui Hristos. Însă, Mântuitorul Iisus Hristos vrea ca, la vindecările pe care Dumnezeu le dăruieşte celor bolnavi, oamenii din jurul bolnavilor nu fie doar spectatori, ci rugători smeriţi şi plini de compasiune faţă de cei care se află în suferinţă.
-Aceasta este cea dintâi învăţătură a Evangheliei de astăzi, şi anume că, foarte adesea, când nu se săvârşesc vindecări imediat, este pentru că a slăbit credinţa comunităţii umane în care există suferinţă. „Credinţa lucrătoare se cultivă prin post“
A doua învăţătură pe care noi o primim din Evanghelia acestei duminici este următoarea: chiar dacă există credinţă, ea trebuie cultivată, sporită, întărită, aprofundată, ca să înţelegem că ea nu este o simplă convingere intelectuală, ci este legătura noastră vie cu Dumnezeu Cel nevăzut, atotputernic şi atotmilostiv. Aşadar, Mântuitorul leagă taina credinţei de puterea rugăciunii şi a postului, întrucât credinţa vie şi puternică se arată în primul rând în rugăciune, tocmai pentru că ea nu este o simplă convingere intelectuală vizavi de faptul că Dumnezeu există, ci credinţa este o legătură vie, comuniunea cu Dumnezeu Cel viu, prezent în viaţa noastră, veşnic prezent în lume, dar şi mai presus de lume, Făcătorul cerului şi al pământului, Făcătorul omului, Vindecătorul sufletelor şi al trupurilor noastre.
Credinţa vie se cultivă şi prin post. Postirea este o lucrare duhovnicească care se uneşte cu rugăciunea pentru a obţine mai repede puterea care ne ajută să schimbăm situaţii grele în situaţii mai bune, să trecem de la boală la sănătate, de la necaz la bucurie. Toată această putere vine prin rugăciunea întărită de post.
-„Dumnezeu lucrează cele bune prin oamenii credincioşi uniţi cu El“Noi ne menţinem viaţa biologică prin hrana trupească care vine din roadele pământului, dar nu din energiile pământului vine viaţa şi vindecarea sufletească, ci din harul ceresc cel necreat, pe care-l dobândim prin rugăciune, prin pocăinţă şi prin post. 
Mântuitorul spune: „de veţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia mută-te de aici dincolo şi se va muta“. Ce vrea să arate El prin aceasta? Vrea să arate că cel care are credinţă puternică, unită cu rugăciunea şi cu postul, se umple de puterea lui Dumnezeu, iar puterea lui Dumnezeu din omul credincios, rugător şi postitor mută munţii, pentru că Acelaşi Dumnezeu, Care a făcut cerul şi pământul, a făcut şi munţii. El singur poate muta munţii şi poate schimba stări şi situaţii de neclintit, dar poate face şi lucrând prin omul care s-a unit cu Dumnezeu, adică s-a umplut de harul lui Dumnezeu Cel atotputernic.
Muntele este simbolul stabilităţii, statorniciei, dar şi al masivităţii neclintite, iar, când Mântuitorul spune că dacă avem credinţă puternică putem muta munţii, aceasta înseamnă că prin credinţă puternică putem schimba situaţii care par imposibil de schimbat, putem schimba situaţii care sunt copleşitoare prin masivitatea răului din ele, pentru că Dumnezeu este Cel ce ne ajută ca să le schimbăm, nu prin propriile noastre forţe limitate sau insuficiente.
-„Să ne întărim în credinţă şi să sporim rugăciunea“
Să rugăm pe Hristos Domnul, Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, să ne ajute să ne întărim în credinţă şi să sporim rugăciunea, ritmul rugăciunii în viaţa noastră, mai ales Rugăciunea minţii sau Rugăciunea inimii, zicând oriunde ne aflăm: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul“.
-Să-L rugăm pe Hristos Domnul să ne dăruiască şi puterea de a înţelege că postul nu este o simplă practică tradiţională fără rost, ci că postul unit cu rugăciunea este detaşarea noastră de cele pământeşti şi unirea noastră cu Dumnezeul Cel ceresc. 
– Dacă vom avea credinţă puternică, rugăciune fierbinte şi postire smerită, atunci vom muta „munţii de probleme“ din viaţa proprie, din viaţa familiei şi a societăţii, spre slava lui Dumnezeu şi spre a noastră mântuire!
PREOT IOAN AUREL RUS
- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

EURO 2020: Programul meciurilor de duminică. Zi istorică pentru România. Va găzdui meciul Austria – Macedonia de Nord

România va găzdui, duminică, meciul Austria - Macedonia de Nord, în grupa C de la Campionatul European. Programul partidelor...

Pr. Ioan Aurel Rus: Duminica a VII-a după Înviere. A Sfinților Părinți de la Sinodul I ecumenic

„În vremea aceea Iisus, ridicându-Și ochii către cer, a zis: Părinte, a venit ceasul! Preaslăvește pe Fiul Tău, ca și Fiul să Te preaslăvească,...

Preotul ortodox din Reteag, a încetat din viață. Părintele Teodor Petrican avea doar 52 de ani

Vestea cutremurătoare a zilei: a intrat în eternitate preotul ortodox din Reteag. Teodor Petrican. avea doar 52 de ani. Anunțul a fost făcut pe...

O mașină de teren s-a răsturnat în pîrâul Gersa: 5 tineri au fost implicați în accident, doi au ajuns la UPU Bistrița

Un autoturism de teren s-a răsturnat azi noapte în pîrâul Gersa din comuna Rebrișoara în zona satului Gersa 1. La locul accidentului s-au deplasat...

FOTO-VIDEO: Sorin Hangan își continuă mandatul la șefia PNL Bistrița: 101 la 48 de voturi ale lui Dorin Dobra

PNL Bistrița și-a ales astăzi președintele pe următorii 4 ani, fiind vorba de Sorin Hangan, viceprimar și liberal și state vechi. El a fost...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -