sâmbătă, iulie 4, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  DUMINICA a VIII-a după Rusalii-Înmulțirea pâinilor

  Must Read

  Adrian Oros a anunțat la Bistrița un sprijin de 43 de milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri

  Măsura privind sprijinul acordat tinerilor fermieri prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014...

  Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros a vizitat astăzi mai multe obiective agricole din Bistrița-Năsăud

  Adrian Oros a fost însoțit în vizita sa în județul Bistrița-Năsăud de președintele PNL...
   „În vremea aceea, Iisus, ieşind, a văzut mulţime mare şi I s-a făcut milă de ei şi a vindecat pe toţi bolnavii lor. Iar când s-a făcut seară, ucenicii au venit la El şi I-au zis: «Locul este pustiu şi vremea, iată, a trecut; deci, dă drumul mulţimilor ca să se ducă în sate, să-şi cumpere mâncare».
  Iisus însă le-a răspuns: «N-au trebuinţă să se ducă; daţi-le voi să mănânce!».
  Iar ei I-au zis: «Nu avem aici decât cinci pâini şi doi peşti».
  Şi El a zis: «Aduceţi-Mi-le aici!» Şi, poruncind să se aşeze mulţimile pe iarbă şi luând cele cinci pâini şi cei doi peşti şi privind la cer, a binecuvântat şi, frângând, a dat ucenicilor pâinile, iar ucenicii mulţimilor.
  Şi au mâncat toţi şi s-au săturat şi au strâns rămăşiţele de fărâmături, douăsprezece coşuri pline. Iar cei ce mâncaseră erau ca la cinci mii de bărbaţi, afară de femei şi copii.
  Şi îndată Iisus a silit pe ucenici să intre în corabie şi să treacă înaintea Lui pe ţărmul celălalt, până ce El va da drumul mulţimilor.”
  Duminica trecută am lăsat Evanghelia la locul în care Domnul mergea prin sinagogi, propovăduind Evanghelia şi, trecând prin popor, vindeca pe cei bolnavi şi îi întărea pe aceştia. Iată că activitatea aceasta a Domnului se reia şi astăzi înaintea ochilor noştri, pentru că ne spune Evanghelia că Domnul „a văzut mulţime mare şi I s a făcut milă de ei şi a vindecat pe toţi bolnavii lor”. Cu alte cuvinte, mulţime multă s-a apropiat de Domnul purtându-şi bolnavii, purtându-şi-i pe acei care, neputându-se purta singuri, veneau la Hristos cu aceeaşi credinţă cu care întotdeauna bolnavii Îl întâmpinau pe Dumnezeu, pe Dumnezeul Întrupat, convinşi că de la El poate să le vină sănătatea.
  Dar tămăduirea aceasta a durat ceva mai mult decât în mod obişnuit, pentru că – ne spune Evanghelia – „i-a vindecat pe toţi bolnavii lor. Iar când s-a făcut seară, ucenicii au venit la El şi I-au zis: «Locul este pustiu şi vremea, iată, a trecut; deci, dă drumul mulţimilor ca să se ducă în sate să-şi cumpere mâncare»”, semn că Domnul făcea vindecările undeva între sate, în afara cetăţii lor, tocmai pentru ca nimic din ceea ce face să nu pară spectacular. Şi poate că-L vor fi surprins tot într-un moment din acesta în care-şi învăţa ucenicii. Şi poate că vreunul dintre ei, vindecat, se întorsese în cetăţile dimprejur, predicând şi anunţând că, iată, Vindecătorul Se află printre ei.
  Locul pustiu şi ceasul târziu îi face pe ucenici să intervinăNu oamenii îi cer lui Hristos să le dea să mănânce.
  Domnul face o „mică glumă”, dacă ne este îngăduit să spunem astfel. El zice Apostolilor: „Nu trebuie să se ducă nicăieri. Daţi-le voi să mănânce!” Şi fără îndoială că şi noi am fi perceput eronat ca şi ucenicii, dacă Domnul ne-ar fi spus şi nouă să aducem pâine şi să aducem peşte şi să aducem de mâncare pentru oameni. Ori Hristos nu spusese aceasta. Dar spusese: „Predicaţi-le şi voi într-atât de bine încât să nu flămânzească!”.
  Unde este Dumnezeu, este Raiul” spun Sfinţii Părinţi. Iar în raiul acesta pe care Hristos îl adusese în pustie, prin Cuvântul Său şi prin vindecările pe care le făcea, în raiul acesta al ascultătorilor de Dumnezeu şi al vindecaţilor de Dumnezeu, foamea n-avea ce căuta. Ucenicii însă se vădesc a fi din nou oameni practici, pescari; pescari învăţaţi cu foamea, dar, în aceeaşi vreme, mereu preocupaţi ca ea să nu se prelungească. Şi intervenţia lor este de bun augur pentru că, iată, ea-I îngăduie lui Dumnezeu să Se arate încă o dată şi încă o dată în toată mărirea Lui. Pentru că Domnul ia cele cinci pâini şi cei doi peşti, pe care le ceruse să-I fie aduse, şi, ridicând ochii spre cer, binecuvântează şi, frângând, dă ucenicilor pâinile, iar ucenicii mulţimilor.
  Este, fără îndoială, una dintre icoanele cele mai corecte ce le vom privi vreodată despre Sfânta Împărtăşanie. Nu putem vorbi că aici este instituirea Sfintei Euharistii. Fără îndoială ea se face la Cina cea de Taină, în Joia cea Mare.
  Treceţi cu privirile duhovniceşti dincolo de catapetesme în cadrul Sfintelor Liturghii şi veţi vedea preotul că, luând pâinea, o binecuvântează, o frânge şi o dă spre mâncare în Numele lui Iisus HristosÎl dă pe Hristos, în Numele lui Hristos, tuturor acelora care cred în Iisus Hristos.
  Este extraordinară lecţia pe care Domnul o dă, pentru că, dincolo de smerenia cu care face înmulţirea pâinilor, El cere, dacă vreţi, o disciplină şi o ierarhie; o disciplină pentru că, iată, nu îngăduie ca oamenii să se repeadă fiecare să ia pâinea cum îl taie capul – aviz acelora care n-au priceput aceasta! – şi pâinea binecuvântată nu o dă fiecăruia în parte, ci o dă ucenicilor şi ucenicii, la rândul lor, o dau cetelor aşezate..
  Aşa este în Biserică şi astăzi. Hristos Se frânge pe Sine, dându-Se în mâinile ucenicilor Săi şi ucenicii dau mai departe celor flămânzi de Hrana aceasta fără de asfinţit, care este Trupul cel tainic al lui Hristos, Trupul şi Sângele Său, Sfânta Euharistie. Nimeni din mulţime nu se poate repezi să fure din Potir Împărtăşania.
  Iată că, dincolo de această înmulţire a pâinilor, minunea este mult mai mare în faza ce urmează, pentru că, ne spune Evanghelia: „au mâncat toţi şi s-au săturat”. Şi, mâncând toţi, se satură. Şi mai mult decât atât: le mai şi rămâneDin ceea ce nu era le rămân rămăşiţe de fărâmături din darul lui Dumnezeu. Numărul mare al credincioşilor, al oamenilor care se bucuraseră de înmulţirea pâinilor şi se săturaseră de ele, ne arată că, într-adevăr, săturarea lor este minunea din pilda de astăzi, şi nu înmulţirea pâinii neapărat.
  Reacţia Domnului este însă una de pedagog încă o dată, pentru că „îndată după aceea Iisus i-a silit pe ucenici să intre în corabie şi să treacă înaintea Lui pe ţărmul celălalt, până ce El va da drumul mulţimilor”. Fără îndoială că mulţimile, văzând minunea şi săturându-se, vor fi mâncat cu lacrimi pâinea aceasta, pentru că era prima dată în viaţa lor când vedeau aşa ceva. Şi, mai mult decât atât, se pare că tot ceea ce se răsfrângea asupra lui Hristos de acum se răsfrângea şi asupra celor care aduseseră pâinea în numele lui Hristos. Şi fără îndoială că oamenii se porniră să-i caute pe Apostoli, să-i atingă, să-i asculte. Acum se împlinea cuvântul Domnului: „Daţi-le voi să mănânce
  Domnul mai rămâne o vreme, temperând oarecum mulţimile.
  Minunea aceasta a înmulţirii pâinilor se repetă, dacă vreţi, la fiecare Liturghie. Şi se repetă cu fiecare moment greu prin care trecem în viaţă şi Hristos este cu noi, dăruindu-ne din pâinea bucuriei, dar şi din pâinea întristării, a acelei pâini pe care Dosoftei Mitropolitul o pomenea în Psalmii lui David, pe care-i tradusese şi-i diortosise astfel:
  „C-am mâncat pâine de zgură
  Cu lacremi în băutură”.
  Pâinea de zgură şi lacrimile din băutură, din păcate, ne-au venit în istoria neamului nostru mai des decât celelalte pâini albe şi celelalte băuturi îmbietoare. Dar în pâinea aceea era Hristosul nostru, Dumnezeul nostru, Cel care pentru noi şi pentru mântuirea noastră, iată, a înmulţit de fiecare dată pâinile, chiar şi pe acestea care au făcut hrana noastră cea de toate zilele.
  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Adrian Oros a anunțat la Bistrița un sprijin de 43 de milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri

  Măsura privind sprijinul acordat tinerilor fermieri prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014...

  Testările COVID 19 între ”ciocanul” Consiliului Județean și ”nicovala” guvernamentală. Rămas fără kituri, laboratorul DSP a pierdut pariul cu cel de la...

  Războiul iscat la debutul crizei sanitare, consecință a epidemiei de Covid 19, între Consiliul Județean via SJU Bistrița și...

  Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros a vizitat astăzi mai multe obiective agricole din Bistrița-Năsăud

  Adrian Oros a fost însoțit în vizita sa în județul Bistrița-Năsăud de președintele PNL BN, Ioan Turc, prefectul Stelian Dolha,...

  Bistrița-Năsăud: 112 persoane active și 49 de decese. Din 14 iunie, infectările nu au mai scăzut sub cifra de 100. 10 cazuri noi raportate...

  Situația devine tot mai îngrijorătoare la nivelul județului Bistrița-Năsăud, ultimele date oficiale punctând faptul că, lucrurile nu merg deloc bine...

  Scandal la spitalul din Năsăud pe fondul condițiilor existente în secția dedicată bolnavilor Covid-19. De la ce a pornit și care e reacția conducerii...

  O pacientă internată într-o secție a Spitalului Orășenesc „George Trifon” din Năsăud, secție destinată exclusiv bolnavilor infectați cu...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -