Dulceţurile şi siropurile de pe Bârgău vor fi recunoscute drept produse tradiționale

Must Read

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret...

În luna decembrie, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au fost transmise documentaţiile pentru avizare şi eventual atestare a unui număr de 25 de produse tradiţionale, a anunţat ing. Ioan Nuţu Tabără, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit directorului executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, este vorba despre dulceţuri şi siropuri de fructe de pădure, cireşe, mentă etc., un spaţiu de producţie fiind la Bistriţa Bârgăului. Atestarea ca produse tradiţionale ar însemna un pas important în valorificarea resurselor zonei, inclusiv ca preţ de vânzare, demersul fiind făcut de AFI PROFAMILIA.

 

Povila de Bârgău este magiunul de prune produs pe Valea Bârgăului din judeţul Bistriţa-Năsăud, care are un termen de valabilitate de invidiat – de minimum doi ani, fără ca în prepararea acestuia să se folosească zahăr sau conservanţi.

Povila de Bârgău este produsă exclusiv din prune bistriţene – unul dintre soiurile cele mai apreciate, datorită miezului cărnos, aromat şi dulce. Prunele coapte, odată culese, se spală bine, se scot sâmburii, iar apoi se aşază în cazane de alamă şi se pun la fiert. Simplu, fără să fie mărunţite, fără să se adauge îndulcitori.

După ce se atinge consistenţa dorită, magiunul de prune este turnat fie în oale de lut, fie în borcane şi este unul dintre produsele pe care gospodinele îl păstrează în cămară, fără să se altereze, mult timp. Nu curge, poate fi servit la micul dejun sau folosit în compoziţia unor prăjituri.

Povila de Bârgău a fost atestată ca produs tradiţional în luna august a anului 2013, fiind fabricată de către Asociaţia AFI ProFamilia din Bistriţa, la întreprinderea socială deschisă în baza unui proiect cu fonduri europene, în comuna Bistriţa Bârgăului.

Magiunul cu prune de pe Valea Bârgăului a fost promovat, apoi, la târgurile de produse tradiţionale la care asociaţia bistriţeană s-a prezentat şi, astfel, s-au vândut şi primele borcane cu povilă de Bârgău.

Preşedintele Asociaţiei AFI ProFamilia Bistriţa, Doina Monda, spune că, deocamdată, cantitatea de magiun produsă este una limitată, având în vedere că fondurile pentru achiziţionarea de fructe sunt reduse, însă speră ca acest lucru să se schimbe odată cu implementarea unui nou proiect, care ar putea asigura locuri de muncă pentru mai multe femei de pe Valea Bârgăului.

Printre produsele cu care Bistriţa-Năsăud se poate lăuda se numără şi „Plăcinta de la Runc”, o plăcintă specială cu brânză şi dulce şi sărată, care este marcă înregistrată a comunei Runcu Salvei.

 

De asemenea, sunt 10 reţete consacrate înscrise, de asemenea, în Registrul naţional al reţetelor consacrate, produse lactate de la cele două firme, Romfulda şi Carmolact.

În schimb, nu există produse locale care ar putea face obiectul încadrării în una din schemele de calitate europene, conform Regulamentului Comisiei Europene 1151/2012, respectiv Denumire de Origine Protejată (DOP), Indicaţie Geografică Protejată (IGP) şi Specialitate Tradiţională Garantată (STG).

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a dus triplei campioane europene la...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret pe care l-a avut România...

AS TV Bistrița are un nou director general: Dorel Cosma

Fostul manager al Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, Dorel Cosma a fost prezentat astăzi ca noul director general al AS TV Bistrița. Angajații au...

VIDEO: PNL se pregătește de alegeri interne. Congresul Național ar putea avea loc la jumătatea lunii septembrie. Ce vor face Robert Sighiartău și Ioan...

Ludovic Orban, preşedintele PNL, anunţă că vor fi demarate în scurt timp procedurile pentru organizarea Congresului de alegeri în partid. Congresul va fi însă...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -