joi, iunie 4, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Dreapta și stânga despre grațiere: Doina Pană vs Ionuț Simionca

  Must Read

  Doina Pană: După doi ani de dezbateri în Parlament, am votat stoparea vânzării terenurilor agricole pentru străini!

  Deputatul bistrițean Doina Pană spune că dintre  cele 16 legi votate astăzi în Parlament, toate...

  GEORGIU DANIEL: Obiecte din Epoca Bronzului descoperite de seniorii detectiei de metale la Bistrita

  Săptămâna trecută, la începutul weekend-ului, la doar câțiva kilometri de Bistrița, Ioan Mutrescu (șef în cadrul unei...

  VIDEO: Școala SF.MARIA își prezintă oferta pentru anul școlar 2020-2021

  Absolvenții cls a VIII-a, care doresc sa se orienteze spre una din meseriile : bucătar, mecanic, frizer...

  Care sunt premisele de la care plecăm?

  Ministrul Justiției, Florin Iordache a spus că, în urma dezbaterilor de până acum, au fost eliminate anumite prevederi din ordonanţele de graţiere şi de modificare a codurilor penale, precizând că nu vor ieşi din închisoare violatorii ori criminalii care au mai mult de 60 de ani.

  „Toţi cei care au peste 60 de ani şi în niciun caz, nici violatorii, nici criminalii şi nici cei care au venit cu nişte sancţiuni grave sunt excluşi. Acea exprimare de la articolul 4 aliniatul 2 este eliminată. Şi noi, în cursul dezbaterilor, am constatat că anumite prevederi… Deci, fără frică. Am plecat de la un proiect care a existat în România, ultima lege a graţierii a fost dată în 2002. Nu e o soluţie minune dacă ies 3.000 din 28.000, trebuie să venim cu alte măsuri”, a declarat Iordache.

  CE CREDE STÂNGA – DEPUTATUL DOINA PANĂ, PSD

  Doina Pană susţine că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse nu se referă la niciun politician, iar măsura este inclusă într-un pachet mai amplu care vizează prevenirea unei sancţiuni din partea CEDO. Parlamentarul PSD a explicat că o astfel de sancţiune ar însemna opt euro/deţinut/zi, bani pe care aceştia i-ar primi doar fiind în detenţie.

  „Nu se referă la niciun politician, se referă la graţierea pedepselor până la cinci ani, care înseamnă nu corupţie, nu acte de violenţă, nu furt, nu viol. Când spun nu corupţie intră şi darea şi luarea de mită, tot ce se presupune că sunt lucruri urâte de care se ocupă politicienii. Partea care se referă la reducerea pedepsei pentru persoane în vârstă, pentru mame cu copii mici, pentru femei gravide, dacă presupun un prejudiciu material, acesta trebuie să se recupereze într-un an, altfel revin şi continuă pedeapsa”, a explicat deputatul Pană.

  Parlamentarul PSD a menţionat că preşedintele României a ieşit în spaţiul public cu „adevăruri parţiale sau neadevăruri”. „Condamnare CEDO, în sensul că nu respectă regimul penitenciarelor, s-a întâmplat deja în patru ţări, în Ungaria, Bulgaria, Rusia şi Italia. România, în 24 iulie 2012, a primit o hotătâre semipilot de la CEDO, care să fie un semnal de alarmă şi să venim cu un pachet de măsuri care să conducă la dispariţia stării de fapt care este în penitenciare la ora actuală. Ştiţi cu toţii că nu s-a făcut nimic. Până în vară sigur vine hotărârea. Această ordonanţă privind graţierea e numai o parte din pachet pentru că mai mult de 3000 nu se vor încadra aici şi nu se rezolvă suprapopularea şi condiţiile mizere din închisori”,

  CE CREDE DREAPTA – DEPUTATUL IONUȚ SIMIONCA, PMP

  Ionuţ Simionca spune că în loc de graţierea unor persoane mai potrivit ar fi măsura arestului la domiciliu, pentru a nu se mai cheltui din banii publici. „Eu m-aş asigura că tot deficitul din actele de fraudă şi evaziune fiscală va fi recuperat. (…) Pe noi nu ne ajută să ţinem nişte oameni în puşcării, pe banii noştri şi ei să rămână cu sute de milioane de euro. O să fim uimiţi să vedem după o asemenea lege câţi bani se vor strânge la bugetul local. Sau se poat face, pentru cei nemulţumiţi şi care-şi permit, închisori private”

  „Eu sunt de părere că toţi infractorii trebuie să-şi ispăşească pedepsele complete, în cazul politicienilor corupţi, a celor condamnaţi pentru evaziune fiscală, în primul rând trebuie să se pună accent pe recuperarea prejudiciului. Doar în cazul recuperării complete a prejudiciului poate fi pusă în discuţie graţierea şi amnistia. Graţierea unor astfel de indivizi nu face decât să ne provoace frustrare nouă, celor care respectăm legea”.

   

  Pînă când lucrurile se rezolvă – România trebuie să vină cu un pachet de legi pentru a rezolva problema supraaglomerării din închisori şi a evita astfel o eventuală penalizare de 80 de milioane de euro anual din partea CEDO.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Doina Pană: După doi ani de dezbateri în Parlament, am votat stoparea vânzării terenurilor agricole pentru străini!

  Deputatul bistrițean Doina Pană spune că dintre  cele 16 legi votate astăzi în Parlament, toate...

  GEORGIU DANIEL: Obiecte din Epoca Bronzului descoperite de seniorii detectiei de metale la Bistrita

  Săptămâna trecută, la începutul weekend-ului, la doar câțiva kilometri de Bistrița, Ioan Mutrescu (șef în cadrul unei firme de securitate), însoțit de...

  VIDEO: Școala SF.MARIA își prezintă oferta pentru anul școlar 2020-2021

  Absolvenții cls a VIII-a, care doresc sa se orienteze spre una din meseriile : bucătar, mecanic, frizer - coafor - manichiurist -...

  Dramă într-o familie din Rodna: Un copilaș de cinci ani a murit azi-noapte după ce a fost scos din râul Someș

  UPDATE SJU Bistrița: În ciuda eforturilor medicilor, copilul de 5 ani, adus în această seară de la Rodna în...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -