Dragnea: „Teoretic”, Guvernul va rezista. S-a întors Ponta, urmează răfuiala cu UNPR

Must Read

PSD continuă lupta pentru creșterea alocațiilor copiilor și-i cheamă alături pe toții românii!

  PSD a lansat o campanie online prin care oricine să se poată adresa parlamentarilor puterii și să le ceară...

LOCUL CARE PUTE – MIZERIE de nedescris în jurul fostei Biblioteci Județene : Citeşte povestea întreagă a imobilului.

Nu sunt puţini bistriţenii care, elevi fiind, adulţi sau pensionari au găsit bucurie în sufletele cărţilor care le-au citit,...

AUTOSTRADA NORDULUI , obiectul unor discuții între parlamentari și CNAIR

Deputatul Diana Morar a participat astăzi la o întâlnire dintre parlamentarii din județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Suceava...

De joi, Victor Ponta este din nou premierul României: președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care acesta își reia funcția și documentul a fost publicat în Monitorul Oficial. Gabriel Oprea se întoarce la locul lui, totul revine la normal, după cum spun social-democrații. Dar Liviu Dragnea încă nu e lămurit cum stă treaba în coaliție după devierile lui Oprea/UNPR și vorbește de continuarea guvernului la modul „teoretic”.

 

Dragnea a declarat într-o conferință de presă, la Sibiu, că PSD este „serios, bine așezat și bine structurat” și este pe primul loc în sondaje, bucurându-se de încrederea a peste 40% dintre români. Această cotă de încredere, în opinia lui Dragnea, este „efectul unor guvernări bune ale Guvernelor Ponta” care „ţin România în al treilea an de creştere economică, poate pe primul loc din Uniunea Europeană”. El consideră că „după trei ani de zile vorbim de creştere economică durabilă, sustenabilă, aşezată” ale cărei rezultate se văd „chiar în buzunarul cetățenilor”.

Fostul vicepremier a dat ca exemplu scăderea la 9% a TVA pentru alimente care ar fi făcut „să crească consumul” și are efecte bune și pentru producători.

„Eu cred că toate măsurile astea au dat încredere românilor şi PSD, care este partidul principal ce conduce coaliţia de guvernare şi care are primul-ministru, este beneficiarul acestei încrederi”, a mai spus Dragnea. El a insistat totuși că reducerea TVA la alimente nu a fost motivată de dorința partidului său de a câștiga încrederea cetățenilor, ci „de abordarea economică a Guvernului”. Creșterea încrederii este doar o consecință.

Nu, demisiei lui Ponta

Probabil acestea sunt și motivele pentru care Liviu Dragnea, întrebat de ziariști, a spus un „nu hotărât” ideii ca Ponta să demisioneze. De asemenea, la întrebarea dacă Guvernul va rezista până la toamnă, el a spus „teoretic da”, ba chiar că speră să reziste și după aceea, la fel și coaliția de la putere.

Despre eventualitatea demisiei premierului, Dragnea consideră că este o decizie personală, dar… nu trebuie să se-ntâmple: „… eu cred că este extrem de important, ţinând cont de conjuctura actuală, regională, care nu este foarte simplă, cred că este extrem de important, în opinia mea, ca Victor Ponta să rămână prim-ministru. Mie mi se pare foarte important pentru stabilitatea economică a acestei ţări şi stabilitatea guvernamentală. Nu vorbim aici că ar fi mai bun un guvern al nostru, decât guvernul lor. Dincolo de acest lucru, asta ar fi important şi, sper, şi cred că va rezista să fie prim-ministru. E important”.

Social-democratul nu a vrut să speculeze asupra oportunității schimbării conducerii partidului în cazul în care ar cădea Guvernul.

Greu de spus

Lui Dragnea i se pare „o întrebare foarte grea” aceea dacă va rezista Guvernul până la toamnă, dar „teoretic” nu va cădea, pentru că Parlamentul nu mai e în sesiune. Tot teoretic, a spus liderul social-democrat, nu există motive nici să se rupă coaliția guvernamentală. „Cred că se poate găsi suficientă înţelepciune în interiorul coaliţiei ca să se treacă, nu neapărat cu uşurinţă, dar cu responsabilitate peste votul de la numirea lui Mihai Răvan Ungureanu”. Dragnea a invocat faptul că „guvernarea ţării şi stabilitatea economică a ţării şi stabilitatea guvernamentală este mult mai importantă”,  „dorință” pe care ar avea-o, spune el, „și unii şi alţii”. În concluzie, „putem vorbi de a menţine coaliţia până la alegerile parlamentare din 2016, dar, fiind în România, orice se poate întâmpla”, a precizat Liviu Dragnea.

„Eu nu cred că va pica, eu nu sunt foarte convins că va pica Guvernul. Eu cred că acest Guvern va rezista. UNPR a spus foarte clar că aici (la susținerea lui Mihai Răzvan Ungureanu – n.r.) a avut o altă opţiune, că atunci când s-a constituit coaliţia nu s-a discutat şi despre aceste lucruri, dar a zis că, din punctul de vedere al tuturor hotărârilor şi legilor adoptate în Parlament, care ţin de actul efectiv de guvernare, nu se pune problema, deci coaliţia nu are de ce să fie şubredă, teoretic”, a insistat Dragnea.

Aceste declarații ale unuia dintre liderii importanți ai PSD rămân în tonul spuselor sale de miercuri, la Reghin, când a susținut că partidul său a fost „supărat” pe UNPR din cauza susținerii numirii lui MRU la SIE. Mai mult, Dragnea a spus că speră, odată cu revenirea lui Ponta, într-o clarificare a relațiilor din coaliție și o finalizare a discuției provocate de poziția diferită a UNPR în cazul lui Ungureanu.

„A fost ceva neaşteptat şi ceva puţin neobişnuit. Dar avem puterea să trecem şi să ţinem această coaliţie pentru a avea stabilitate guvernamentală”, a spus coordonatorul politic al PSD.

 

CANDIDAŢII

Liviu Dragnea a anunțat că până în luna septembrie trebuie să se încheie discuţiile în fiecare organizaţie judeţeană pentru stabilirea candidaţilor PSD la alegerile locale din 2016, urmând ca în luna octombrie să se ia o decizie definitivă. „Colegii vor să finalizeze conferinţele judeţene până la sfârşitul lunii iulie. Majoritatea membrilor de partid au ajuns la concluzia că luna septembrie trebuie să găsească PSD cu alegerile finalizate, pentru ca luna septembrie să fie luna în care, indiferent ce se întâmplă pe scena politică, PSD să nu mai fie într-un proiect de alegeri interne care va genera şi unele tensiuni”, a spus Liviu Dragnea.

Acesta a adăugat că este important „să termine odată cu alegerile interne şi, apoi, liniştiţi, să se pună la masă şi să se gândească pentru fiecare localitate cu ce candidat merg”.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

PSD continuă lupta pentru creșterea alocațiilor copiilor și-i cheamă alături pe toții românii!

  PSD a lansat o campanie online prin care oricine să se poată adresa parlamentarilor puterii și să le ceară...

LOCUL CARE PUTE – MIZERIE de nedescris în jurul fostei Biblioteci Județene : Citeşte povestea întreagă a imobilului.

Nu sunt puţini bistriţenii care, elevi fiind, adulţi sau pensionari au găsit bucurie în sufletele cărţilor care le-au citit, cu împrumut, de la Biblioteca...

AUTOSTRADA NORDULUI , obiectul unor discuții între parlamentari și CNAIR

Deputatul Diana Morar a participat astăzi la o întâlnire dintre parlamentarii din județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Suceava și cei ai Companiei Naționale...

Peste 660 de profesori din Bistrița-Năsăud se vor putea vaccina începând cu vineri, 26 februarie

Vineri, 26 februarie, începe campania de vaccinare a profesorilor din județ, în două fluxuri din municipiul Bistrița, unul în cadrul S.V.S.U. Bistrița (str. D....

BISTRIȚA-NĂSĂUD: 32 de cazuri la 377 teste efectuate . Peste 12.900 de bistrițeni s-au vaccinat până la această oră. Rata de infectare...

32 cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2,  ele fiind raportate pentru ziua de astăzi, 24 februarie, asta la un număr de 377...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -