sâmbătă, iunie 6, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Două sondaje, rezultate total diferite. CURS şi IMAS anticipează toamna preelectorală cu cifre şocante

  Must Read

  Vara lui 2018, an preelectoral şi care anticipează 2019, cu două rânduri de algeri, europarlamentarele şi prezidenţialele vine cu două sondaje de opinie, fiind vorba de două institute de sondare onorabile şi profesioniste. Cu toate acestea, cifrele pe care cele două cercetări sociologice le fac publice sunt total diferite, iar diferenţele sunt şocant de mari.

   Contextual, dacă CURS anunţă pentru PSD 37 de procente, IMAS-ul vine cu 28,4%, după ce la finele lunii decembrie 2017, calcula pentru partidul de guvernământ un procent de 32,4. Diferenţe mari sunt observabile şi în cazul PNL, CURS creditând partidul condus de Ludovic Orban cu 24%, în timp ce IMAS-ul surprinde o fotografie politică a momentului cu un PNL de aproape 30%, adică 29,2 procente, ceea ce indică că liberalii au urcat pe primul loc în clasament.

   Procente mai apropiate unele de altele, sunt prezentate în cazul celorlalte formaţiuni politice, doar în cazul USR, CURSU-ul „oferă” 7% în timp ce IMAS duce Uniunea la 11,3, ceea ce mie mi se pare mult, cel puţin pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, nu neapărat pentru municipiul Bistriţa, mai cosmopolit ca niciodată. Curios sau nu, amândouă casele de sondare coboară PMP sub pragul de 5%.

   

  CURS                                       IMAS
                                 
  PSD    37                                     28,4
  PNL   24                                     29,2
  ALDE  8                                      8,6
  USR     7                                      11,3
  MRÎ,CIOLOŞ 5                          8
  PROROMÂNIA 5                      4
  UDMR   5                                     5
  PMP 4                                       2,8
  UNPR 2                            PRM 2,2
   

   O aplicaţie pentru judeţul Bistriţa-Năsăud veţi putea citi în zilele următoare. Deşi, la această oră nu există niciun sondaj oficial pentru municipiul Bistriţa, unele cifre vorbesc despre un tablou destul de ciudat al momentului politic – vara 2018 şi pe care îl vom comenta într-o analiză marca propolitica.ro 

   Aşadar să vedem cum arată cele două sondaje dar şi analizele  asupra acestora:

    1. Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS)

  Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a realizat un studiu de tip Omnibus pentru urmărirea tendințelor politice și sociale din România. Sondajul CURS a măsurat tendințele politice și se remarcă o scădere a PSD și a celor de la PNL, dar și creșteri pentru partidele noi lansate de Dacian Cioloș și Victor Ponta.

  Conform sondajului CURS, din luna iulie, PSD a pierdut două procente față de luna mai, a aceluiași an. Astfel, în mai PSD avea 39%, în timp ce în sondajul pe luna iulie are 37%.

  O ușoară scădere se remarcă și la PNL. În mai, liberalii aveau 25%, în timp ce în luna iulie au scăzut la 24%. În ciuda faptului că cei de la ALDE erau dați de alte sondaje la peste 10%, în sondajul CURS partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu are doar 8% (atât în mai, cât și în iulie), un scor apropiat de ceea ce a obținut la alegerile parlamentare din 2016. USR înregistrează o creștere față sondajul CURS din luna mai, atunci când aveau 6%. Între timp, USR a urcat la 7%.

  Surprizele sunt generate de Victor Ponta și Dacian Cioloș. Pro România, partid condus de Victor Ponta, avea în luna mai 3%, în timp ce în iulie are deja 5%. De asemenea, Mișcarea România Împreună, condus de Dacian Cioloș se mentine la 5%, atât în luna mai, cât și în iunie.

  Studiul CURS de tip Omnibus a avut loc în perioada 23 iunie – 1 iulie, cu interviuri realizate la domiciliul celor intervievați. De asemenea, conform casetei tehnice, studiul s-a desfășurat pe un eșantion național de 1067 de persoane, având o eroare statistica de +/- 3% în la un nivel de încredere de 95%.

  Sondajul  CURS de tip OMNIBUS  (iunie 2018)  vine cu modificări importante și radicale. Clasamentul se păstrează în linii generale același, față de precendentul studiu din aprilie 2018, dar cu cifre radical schimbate în dreptul unor lideri politici importanți. Numărul celor care au o opțiune clară de vot în cazul în care alegerile ar fi duminica viitoare a ajuns la 72% din repondenți (cu 11% mai mult față de precedentul studiu) ceea ce înseamnă că evenimentele recente au influențat substanțial opțiunile de vot.

   

  1. IMAS

  Dacă în decembrie 2017, PSD era cotat, într-un alt sondaj IMAS, la 32,4%, în iunie, lună marcată de o nouă condamnare în primă instanță a lui Liviu Dragnea și de șubrezirea codului penal și a codului de procedură penală de către majoritatea parlamentară, partidul a ajuns la doar 28,4% din intențiile de vot ale românilor.

  ALDE, principalul aliat al lui Liviu Dragnea în acțiunea de subordonare a Justiției, este de asemenea într-o scădere de popularitate. Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a pierdut 2 procente din decembrie 2017, ajungând la doar 8,6% din intențiile de vot, conform IMAS, care a realizat o cercetare sociologică de tip omnibus, efectuată lunar pe un eșantion de 1200 de persoane cu vârsta peste 18 ani.

  PNL și USR, în creștere

  Dacă ar fi acum alegeri parlamentare, cele mai multe voturi le-ar putea obține, conform IMAS, PNL, care în iunie a depășit PSD cu 0,8%. Astfel, PNL a ajuns la 29,2% din intențiile de vot, în creștere cu două procente față de luna decembrie anul trecut.

  De asemenea, tot în creștere este, conform sondajului realizat de către IMAS, și USR, care a câștigat anul acesta aproape 3% din intențiile de vot ale electoratului român, ajungând la 11,3%.

  Deși încă nu există oficial ca partid, formațiunea fostului premier Dacian Cioloș, are o intenție de vot de 8%.

  UDMR se păstrează în marja sa clasică de 5%. Paradoxal este faptul că Partidul România Mare, aproape inexistent în spațiul public, mai aduna încă 2,2% din voturile românilor, în luna iunie.

  PSD și ALDE, majoritate fragilă

  Totuși, dacă ar fi alegeri parlamentare anul acesta, iar PSD cu ALDE ar face în continuare alianță, ar obține cele mai bune scaune în Parlament, după redistribuirea mandatelor: 40,9%. Dar, actuala coaliție de guvernare nu ar mai avea o majoritate confortabilă.

  PNL ar obține 32% din mandatele de deputați și senatori, în timp ce USR și cu MRÎ, dacă ar merge împreună, ar controla 21,3% din Parlament.

  Sondajul IMAS scoate la iveală faptul că, pentru prima dată de la alegerile din decembrie 2016, partidele de opoziție au un procent total mai bun decât cel al PSD-ALDE și UDRM. Astfel, liberalii, cu USR și MRÎ adună împreună 48,5% din intențiile de vot.

  În schimb, alianța actuală de guvernare plus UDMR ar mai avea susținerea electorală a doar 42% din electorat.

  Cercetarea IMAS a fost realizată pe un eșantion împărțit astfel:

  Rural 45%
  Oraşe mici (10-49 mii) 18%
  Oraşe medii (50-199 mii) 16%
  Oraşe mari (peste 200 mii) 22%

   

   

   

   

   

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Bărbat decedat la Chețiu, comuna Chiochiș, după ce s-a răsturnat cu un motocultor

  Un elicopter SMURD de la baza Jibou a fost chemat să intervină la Chețiu, comuna Chiochiș, într-un caz grav în care un...

  Alegerile locale ar putea avea loc pe 27 septembrie dar este agreată și data de 4 octombrie.

  Guvernul consideră că o perioadă "potrivită" pentru organizarea alegerilor locale este sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, a declarat, vineri,...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -