sâmbătă, iulie 11, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Dorel Cosma: Centrul Cultural Muncipal ”George Coșbuc”a marcat Centenarul la cel mai înalt nivel de profesionalism

  Must Read

  Au mai rămas zile puține pînă la finele lui 2018, iar o parte din instituțiile publice încep să își prezinte bilanțurile, un exemplu în acest sens fiind Palatul Culturii, adică Centrul Cultural Municipal ” George Coșbuc”, manageriat de profesorul Dorel Cosma.

  ” Un an plin de evenimente prin care am marcat, la cel mai profesionist nivel posibil, Centenarul! 2018 a fost un an special și ne-a bucurat fiecare success al nostru, mai ales că am reulit să facem și foarte mulți bistrițeni fericiți. Este important de amintit de Festivalul de Teatru și Literatură, eveniment care a adus la Bistrița scriitori din România dar și din alte cinci țări de pe întreg mapamondul. Așa cum știți, un număr de 80 de scriitori au ajuns la Bistrița, unde s-a citit, au fost prezentate reviste, am lansat cărți, fapte ce ne-au apropiat unii de alții”, spune Dorel Cosma.

  Am reușit să facem teatru la Bistrița

  O confirm Dorel Cosma: ” Teatrul nostru de proiecte a reușit să aducă premiere importante în fața publicului bistrițean, atât prin actul nostrum propriu de joc și creație, dar și prin colaborările pe care le avem cu alte teatre profesioniste din România. Cu siguranță, au fost cinci zile de efervescență teatrală, dramaturgică și, care dovedesc că munca și talentul fac totul posibil”.

  Semicentenar ”Cununa de pe Someș”

  ”Este unul din marile noastre evenimente, înglobat atât de bine în activitățiile dedicate Centenarului : Semicentenarul unuia din cele mai importante ansambluri folclorice din țară și din Europa – Cununa de pe Someș! Timp de 50 de ani, de aici, din interiorul Cununii, s-au desprins, încet, celelalte formații de profil, aici ns-au remarcat prima dată, nume importante și, care fac istorie în folclorul național, cum ar fi Valeria Peter Predescu, Alexandru Pugna, Ștefan Cigu, Ioan Lazăr, și sunt doar câțiva dintre cei care s-au format aici. De asemenea, foarte mulți artiști plecați de la noi, au format noi ansambluri, foarte importante de altfel, și, care fac și ele istorie. A fost un moment important și, în care, artiștii profesioniști de astăzi au oferit tuturor celor care și-au adus aportul la profesionalizarea acestui ansmablu, un spectacol de ținută, așa cum stă bine unei formații etalon. Ne-am bucurat să avem invitați de valoare dintre cei care au pus o cărămidă la construirea ansamblului, de la apel nelipsind Elvira și Cornel Botoș,  nume care s-a indetificat cu Cununa de pe Someș încă de la înființare”.

  Unde s-a ajuns?

  La ora actuală, Cununa de pe Someș e unul din cele 10 ansmbluri de elită din Europa.

  ” Deși am avut și avem numeroase activități, un eveniment important de care ne-am ocupat a fost Ziua de 1 Decembrie, artiștii noștrii fiind prezenți pe scenă, marcând împlinirea Centenarului, printr-un spectacol adecvat, cu muzică cre să încălzească sufletele puțin mai reci ale românilor. Chiar dacă frigul nu a fost atât de greu de suportat, românii au cam uitat de ei și de oamenia noastră proverbial”, povestește Dorel Cosma.

   

  Nu ați uitat nici de Moș Nicolae!

  Corect! Nici nu aveam cum să uităm de acest prim moș al iernii, cel care deschide poarta marilor sărbători. Astfel, am oferit spectacole prin teatrul nostru de păpuși profesionist Alexandru Misiuga, și, care a venit în fața copiilor cu spectacole cu totul aparte, moment frumoase care ne-au bucurat chiar și pe noi.

   

  Ce urmează?

  În primul rând Rădăcinile Eternității , o manifestare deja devenită tradițională, așa că, după cum se știe, seară de seară, toți cei care iubesc folclorul autentic sau colindul sacru, vor putea să le audă în diferite variante de la formații vocal-instrumentale, ansambluri sau coruri profesioniste din județ sau din țară. Această manifestare continuă până la sfârșitul anului și toate vor culmina cu un amplu spectacol pe care îl vom organiza de Revelion. Este un eveniment pe care îl pregătim împreună cu Centrul Județean pentru Cultură, fiind vorba de o colaborare între primăria Bistrița și Consiliul Județean.

  O concluzie, acum la final…

  Cred că nimeni, dar nimeni nu poate să conteste că a fost un an bogat în manifestări, iar noi am încercat să creăm evenimente pentru toate gusturile, spectacole deosebite, pentru vârste și dorințe cât se poate de diverse. Trebuie să spun că în 2018 am avut parte de un public deosebit, venit în număr mare la evenimentele noastre, aplaudându-ne din toată inima, ceea ce vă spun sincer că ne bucură foarte, foarte mult și să ne dea aripi pentru activitățiile care urmează.

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Sorin Roșu Mareș: Partidul Puterii Umaniste merge pe forţe proprii în alegerile locale. Ușa umaniștilor rămâne deschisă pentru primarii ALDE

  Liderul interimar al PPU Bistrița-Năsăud, Sorin Roșu Mareș a confirmat astăzi faptul că umaniștii au decis să meargă pe liste proprii la...

  „Alianța pentru Bistrița-Năsăud” va merge pe liste comune la alegerile locale din 27 septembrie. Doar în 5 comune aceste liste vor fi separate dar...

  Liderii celor trei partide din cadrul ”Alianței pentru Bistrița-Năsăud”, Radu Modovan, Ioan Monița și Grigore Timoce, au decis...

  VIDEO- Deputatul IONUȚ SIMIONCA: Bistrița are nevoie de schimbare!

  M-am hotărât să candidez la Primăria Municipiului Bistrița pentru că știu că voi fi un bun gospodar. Principala...

  Silviu Rus este noul președinte PER Bistrița-Năsăud. Marius Conon , candidatul ecologist la primăria Bistrița

  Venit la Bistrița pentru a ”reîmprospăta” apele verzi ale Partidului Ecologist Român Bistrița-Năsăud, experimentatul Dănuț Pop, politician abil...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -