duminică, septembrie 20, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  DOINA PANĂ ŞI LIVIU DRAGNEA I-AU SCRIS PREMIERULUI CIOLOŞ. AFLĂ DE CE???

  Must Read

  Toate școlile își suspendă cursurile timp de 3 zile, înainte și după alegerile locale

  Toate școlile își suspendă cursurile fizic timp de 3 zile, înainte și după alegerile locale care se desfășoară duminica viitoare,...

  SILVIU RUS DE LA PER vrea dezbatare între candidații la Consiliul Județean

  Se apropie sfârșitul campaniei electorale. O campanie fadă, goală și neinteresantă. Marii lideri se ascund în spatele aparatelor de...

  NEGRILEȘTI: Polițiștii au deschis un dosar penal în cazul unui accident de muncă. Un bărbat de 55 de ani a ajuns la spital după...

  Astăzi, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș au intervenit ca urmare a unui apel 112 și au întocmit un...

  Consiliul Superior de Apărare a Țării a stabilit că problema tăierilor ilegale privește siguranța națională. Uniunea Europeană asociază gravitatea efectelor tăierilor ilegale conflictelor armate.

  Ați moștenit două arme importante în bătălia împotriva tăierilor ilegale, după o lungă și grea luptă cu un sistem mafiot, care a jefuit pădurile României zeci de ani: Radarul pădurilor și noul Cod silvic.
  Radarul pădurilor și-a demonstrat eficiența: într-un an de funcționare a salvat de la tăiere ilegală peste un milion de arbori (peste 4 milioane de mc de lemn au dispărut de pe piața lemnului). E mai mult decât dacă am fi plantat un milion de arbori, pentru că, cei salvați se află deja la maturitate, nu trebuie să așteptăm 70-100 de ani.

  El permite și trebuie să fie dezvoltat, pus în acord cu toate constatările celor care îl administrează, referitor la ingeniozitatea celor care, din disperare că nu mai pot transporta lemn tăiat ilegal, caută subterfugii pentru ocolirea noii legislații.

  Codul silvic vine în completarea Radarului, împotriva tăierilor ilegale, dar nu numai. El aduce, în plus, reglementări foarte importante în ceea ce privește exploatarea durabilă a pădurilor României, armonizând rolul economic cu cel social și ecologic al pădurii. Pădurea nu este o simplă marfă.

  Doar că, pentru a putea fi implementat, are nevoie de o legislatie subsecventă. 19 acte normative necesare Codului silvic se cer urgent promovate: 5 Hotărâri de Guvern și 14 Ordine de Ministru.
  Pentru elaborarea lor este obligatorie consultarea tuturor actorilor implicați: proprietari de păduri, administratori de păduri, industria mobilei, Asociația Forestierilor din România. Împreuna cu ei s-a scris și Codul silvic.
  Nu am observat niciun început de dezbatere, nicio abordare incipientă, fapt ce ne îngrijorează foarte tare, deoarece, fără această legislație subsecventă, Codul silvic este inaplicabil.

  Enumerăm doar câteva efecte ce decurg din neimplementarea Codului silvic:
  – populația are nevoie de lemn de foc pentru că iarna bate la ușă (Codul prevede asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populație)
  – industria mobilei are nevoie să i se asigure necesarul de resursă (dreptul de preempțiune)
  – marii agenți economici nu sunt limitați cu nimic în a avea în continuare poziții dominante pe piață (procentul de maxim 30%)
  – valorificarea superioară a lemnului la nivel local, prin încurajarea intreprinzătorilor locali, pentru crearea de noi locuri de muncă nu este susținută etc.
  În plus, la ora actuală, pe piața lemnului s-a creat un adevărat haos. S-a ajuns în situația în care, dacă nu interveniți urgent, sectorul va intra în colaps. Întreg sectorul, inclusiv industria mobilei. Știți că, din disperare, au fost boicotate deja licitațiile în 6 județe. Vorbim despre peste 100.000 de locuri de muncă existente în sector și de un aport către PIB uriaș.

  Încheiem cu speranța că veți reacționa la acest semnal de alarmă al nostru, că vă veți apleca la modul cel mai serios și foarte urgent pentru rezolvarea problematicilor prezentate. Așteptăm cu interes implicarea dumneavoastră și în alte demersuri ce au fost începute și trebuie doar continuate, pentru ca hoția din pădurile României să fie complet stopată: operaționalizarea funcției statistice a SUMAL și implementarea în totalitate a sistemului FMIMS.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Toate școlile își suspendă cursurile timp de 3 zile, înainte și după alegerile locale

  Toate școlile își suspendă cursurile fizic timp de 3 zile, înainte și după alegerile locale care se desfășoară duminica viitoare,...

  SILVIU RUS DE LA PER vrea dezbatare între candidații la Consiliul Județean

  Se apropie sfârșitul campaniei electorale. O campanie fadă, goală și neinteresantă. Marii lideri se ascund în spatele aparatelor de partid, după cum era de...

  NEGRILEȘTI: Polițiștii au deschis un dosar penal în cazul unui accident de muncă. Un bărbat de 55 de ani a ajuns la spital după...

  Astăzi, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș au intervenit ca urmare a unui apel 112 și au întocmit un dosar de cercetare penală pentru...

  Bistrițenii merită un oraș curat, cu servicii de salubritate la standarde europene.

  Proiectele mele la acest capitol sunt: Constituirea unei societăți municipale de colectare, selectare și reciclare a deșeurilor Plafonarea prețului la colectarea gunoiului Reorganizarea zonelor de depozitare urbană...

  8 cazuri de persoane infectate astăzi în Bistrița-Năsăud. Ne apropiem de decesul cu numărul 100

  Situația epidemiologică în Bistrița-Năsăud s-a schimbat din nou, astăzi fiind raportate 8 cazuri de  infectare  în...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -