Acasă Politica DOINA PANĂ: LEGEA PREVENŢIEI ÎN SĂNĂTATE, un proiect UCIGAŞ

DOINA PANĂ: LEGEA PREVENŢIEI ÎN SĂNĂTATE, un proiect UCIGAŞ

0

Există un proiect de lege revoltător, inițiat de PNL în urmă cu câteva zile și care, prin scandalul creat de acest proiect de lege (N.R. Legea privind asigurarea toleranței față de diferențele de grup) a fost trecut sub tăcere”.

”O să vă dau un exemplu referitor la cancerul mamar. Conform normelor internaționale, ca să se considere că faci prevenție, trebuie să-ți faci o mamografie odată la 6 luni. (…) În regiunea Nord-Est există 7 mamografe: 4 la Iași, 1 la Suceava, 1 la Botoșani și 1 la Bacău. Femei cu vârsta între 14 și 50 ani, deci cele care sunt expuse la această boală sunt circa 1 milion. Ca să se poată considera că fac prevenție ar trebui ca fiecare dintre aceste mamografe să facă 783 mamografii pe zi, astfel încât orice femeie, odată la 6 luni, să facă o mamografie. Vă dați seama cât de absurd este”?

”Imaginați-vă câte femei nu au informații legate de cancerul mamar și câte locuiesc în zone montane și nu au posibilitatea să meargă să-și facă mamografii. Culmea culmilor, tu ca stat nu oferi baza materială încât să se poată face prevenția și în același timp ieși cu un asemenea proiect de lege, încât să obligi respectivul bolnav să-și plătească tratamentul”.

”Ce mi se mai pare inadmisibil în această lege este că prevede crearea Agenției Naționale de Prevenție în Sănătate, care ar costa minimum 10% din fondurile alocate sănătății și nu mai puțin de 3.5% din PIB. Adică creezi un asemenea mamut, cu sume pe care le-ai putea da să mai cumperi mamografe”.

Exit mobile version