Acasă ANALIZE-COMENTARII Doi pentru Unul şi restul pentru toţi sau povestea actorului ieşit în...

Doi pentru Unul şi restul pentru toţi sau povestea actorului ieşit în stradă (1)

0

„Adevărata democraţie înseamnă cârmuirea poporului prin sine însuşi. Orice democrație, îşi află, desigur, în fruntaşii săi o călăuză binefăcătoare, dar tot reazimul şi toată nădejdea nu poate s-o aibă decât în propria-i înţelepciune şi propria-i energie. Căutaţi şi îndemnul şi puterea de a înfăptui în voi, şi numai în voi înşivă!”

Este un citat din cel care a inventat Partidul Naţional Liberal: Ion IC Brătianu şi este de găsit în sediul de pe strada Nicolae Titulescu a acestei „minunate” formaţiuni politice.

Recunosc că fac parte dintre cei care au simpatizat încă din anul 1994 acest partid, că am respectat şi respect istoria lui şi pe înaintaşii celor care acum aleargă singuri şi pierd cursa, dar asta mă face să spun că PNL ori se schimbă, ori…

Nu am nici cea mai vagă intenţie să fac caterincă pe ceea ce se întâmplă în PNL BN, dar o scurtă analiză trebuie făcută!

1. În lipsa unui lider adevărat şi care să coaguleze în jurul lui energia liberalilor, a unui anevois şi plin de sincope proces de unificare PNL-PDL, cât mai ales a absenţei unei strategii unitare şi a unui birou de presă profesionist sau a unor oameni lăsaţi să îşi facă treaba, PNL nu a reuşit să ne spună nimic în ultimii doi ani.
2. Cu sabia PSD deasupra capului, liberalii s-au tot jucat de-a candidaţii la primăriile din judeţ, până când s-au trezit că mai au în inventar doar 12 primari şi o vizibilă lipsă de cadre, candidaţii pentru oraşe şi cel pentru municipiul Bistriţa devenind un fel de călcîi al lui Ahile. Cu Niculae Găitan care enervează şi el facebookul, Traian Ogâgău care ar candida de la orice partid politic, numai să candideze şi să se vadă primar în Sg. Băi şi cu prea multele tabere care au senzaţia că ar conduce partidul, PNL BN pare să fie un fel de bâlci al deşertăciunilor
3. Cât despre scenariul şi regia prin care s-a tot clocit un candidat al societăţii civile, ambele s-au transformat într-un fiasco, deşi, cumva Dobra şi Hangan au reuşit să facă fierbinte subiectul, dar nu au fost atenţi şi nu au fost în stare să prevadă reacţia părţii democrate, declaraţiile pro şi contran având consecinţe neaşteptate: haos, senzaţia că la PNL fiecare grup are propriul candidat, că unul spune ceva, altul cu totul altceva şi dezordinea politică este stăpâna partidului.
După trei zile în care am vorbit de „politicianul” Adrian Titieni, acum ştim doar că încă sunt doi candidaţi, adică şi Alin Seserman e în cursă şi decizia finală o ia organizaţia municipală.
Pot să spun că Adrian Titieni nu îşi face o intrare demnă de un mare actor, ci de un candidat care aşteaptă o desemnare din partea unora sau altora. Orice manual de marketing politic, dar, mai ales experienţa de campanii electorale nu mă lasă să dau notă de trecere pentru aceste stângăcii. Nu poţi să-i faci o astfel de intrare pe scena politică bistriţeană celui cu care, tu partid liberal, vrei să cucereşti imobilul din piaţa Centrală nr. 6, când acolo, este primarul şi omul care este susţinut şi ajutat de un partid care are deja o strategie clară de campanie electorală.

Cu încă doi candidaţi la „onoarea” de-a se bate pentru PeNeleu la primărie, formaţiunea politică condusă de Alinuţa şi Buldog, nu a reuşit, nici măcar la o distanţă de două luni de zile până la campania electorală că ştie ce vrea, că are strategi, că unitatea în diversitate a lui Toefller nu se transformă în dezordine.

Sugerez „marelui” PNL următoarele:
1. Desemnarea în regim de maximă urgenţă a unui candidat viabil
2. Dacă tot avem un actor, atunci ar fi indicat ca regia şi scenariul pentru filmul campaniei electorale să fie scrise de o echipă unită, după care toţi cei care joacă în filmul electoral să îşi cunoască rolurile, să încerce să facă veridic rolul personajului principal că altfel se aleg doar cu Zmeura de Aur
3. Mai multă disciplină nu strică nimănui, nici măcar liberalilor
4. Care este soarta celor 3 sondaje, ce nu e în regulă cu ele de nu se face nimic public, este, o altă lipsă la capitolul comunicare

Până când va exista un candidat şi voi mai face o analiză, la final încerc să trag cortina cu un poem scris de Adrian Păunescu. Se cheamă ACTORUL

Actorul a iesit în strada,
Sa-si cumpere ceva salam,
Era în haine de parada,
Ca Voievod peste un neam.

Printre masini, printre tramvaie
Actorul se grabea firesc
Urma sa vina-un nor de ploaie
Perucile se dezlipesc.

Si când s-a asezat la coada
Cu palos, mantie si scut
Deodata oamenii din strada
Ca Voievod l-au cunoscut.

S-au dat deoparte cu sfiala
Multimea toata murmura
Vazându-i hainele de gala
Sa ne traiesti Maria-Ta!

Republicani, ma rog, cu totii
Descoperisera alt mod
De-a da cuvânt la noi emotii
Si se-nchinau la Voievod.

Dar ploaia a venit deodata
Si ei vazând cu ochii lor
Întreaga-i fata demachiata
I-au aruncat un fel de plata:
Lasati-l dracu’, e-un actor.

O, biet actor
O, biet artist
Rolurile mor
Viata e un teatru trist.

Exit mobile version