sâmbătă, august 8, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Documente și fotografii din fondul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud(8): Regimentul II românesc de graniță de la Năsăud (Regimentul nr. 17)

  Must Read

  132 de cazuri active în Bistrița-Năsăud. Aproape 1000 de bistrițeni au fost infectați de la începutul pandemiei, 14 cazuri noi fiind confirmate...

  Situația epidemiologică în Bistrița-Năsăud rămâne la stadiul de alertă, numărul cazurilor active ajungând astăzi la 132 din...

  SONDAJ CURS: Partidul Național Liberal (PNL) – 31%, Partidul Social Democrat (PSD) – 28%, Alianța USR PLUS – 14%

  Un sondaj de opinie la nivel național realizat de CURS în perioada 29 iulie – 5 august 2020 arată...

  Șefa Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, dr. Cornelia Vlașin, lucrează cu folos și mai scoate din ”lada” cu atât de multe documente ale instituției pe care o conduce, amintiri din înscrisuri oficiale sau ale unor persoane particulare.

  Așadar: Vă reamintesc că am citit  mai multe scrisori venite tocmai din Statele Unite ale Americii de la imigranți plecați din Rebrișoara, Feldru sau Mintiu în primele decenii ale secolului trecut, după care am văzut cum era reflectată Sărbătoarea Învierii în presa interbelică bistrițeană, sau ce scriau bistrițenii în urmă cu 70-80 de ani, ACUM , Cornelia Vlașin vine cu o poveste politică și istorică bine documentată, cea a Regimentelor Românești de Graniță.

  Dr. Cornelia Vlașin:

  Nevoia de securitate a Imperiului Habsburgic a determinat organizarea completă a graniței militare. Această necesitate, deși nu atât de acută în ceea ce privește posibilitatea unei agresiuni din partea Imperiului Otoman, ca în granița sudică, cu două secole mai înainte, s-a accentuat în a doua jumătate a sec. al XVIII- lea. Militarizarea graniței estice a fost determinată de interesul Curții de la Viena de a crea unități teritoriale stabile, loiale imperiului, având în vedere situația social politică din Transilvania, crearea unui populații militarizate care să constituie o contrapondere pentru nobilimea maghiară, limitarea emigrărilor, stăvilirea contrabandei și limitarea pătrunderii epidemiilor.

  La 13 oct 1761, s-a înaintat un prim proiect de organizare militară a Transilvaniei de către gen. Adolf Buccow, comandantul trupelor imperiale. În zona Năsăudului, intr-o primă etapă erau militarizate 23 de comune, cu o populație de 4300 de familii.

  La 16 aprilie 1762, proiectul este aprobat de către împărăteasa Maria Tereza, teritoriul Regimentului II de la Năsăud, cuprindea localitățile: Rodna, Maieru, Sângeorz Băi, Feldru, Ilva Mică, Leșu, Rebrișoara, Rebra, Nepos, Năsăud, Salva, Telciu, Coșbuc, Bichigiu, Zagra, Poienile Zăgrii, Aluniș, Suplai, Mocod, Runcu Salvei, Mititei, Sântioana și Măriselu.

  În anul 1764, s-a produs o a doua etapa a militarizării, prin încorporarea a 5 comune de pe valea Șieului: Budacul Românesc, Gledin, Monor, Ragla și Șieuț și 2 de pe Valea Mureșului: Morăreni și Rușii Munți.
  Normele de bază au fost fixate prin „Patenta Imperială” din 16 martie 1766 si dezvoltate în „Regulamentul Organizatoric”. Ultima etapă a prevăzut extinderea Regimentului pe Valea Bârgăului (1783), prin cumpărarea teritoriului de la fam. Bethlen cu 700000 de florini.

  Prin reorganizarea celor 8 sate de pe Valea Bârgăului: Rusu, Josenii, Mijlocenii, Susenii, Prundu, Bistrița și Tiha și înființarea a 6 noi sate: Șanț, Ilva Mare, Măgura Ilvei, Poiana Ilvei, Parva și Romuli, Regimentul va cuprinde 44 de comune.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  132 de cazuri active în Bistrița-Năsăud. Aproape 1000 de bistrițeni au fost infectați de la începutul pandemiei, 14 cazuri noi fiind confirmate...

  Situația epidemiologică în Bistrița-Năsăud rămâne la stadiul de alertă, numărul cazurilor active ajungând astăzi la 132 din totalul celor 955 de cazuri...

  SONDAJ CURS: Partidul Național Liberal (PNL) – 31%, Partidul Social Democrat (PSD) – 28%, Alianța USR PLUS – 14%

  Un sondaj de opinie la nivel național realizat de CURS în perioada 29 iulie – 5 august 2020 arată următorul clasament politic:

  Scrisoare deschisă către deputatul Ionuţ Simionca, candidatul PMP pentru Primăria Bistrița

  Stimate domnule candidat Ionuţ Simionca, La scrisoarea deschisă anterioară, pe care v-am adresat-o atât dumneavoastră, cât şi celorlalţi candidaţi...

  Bistrița uitată: Astăzi, TURNUL DOGARILOR și cele 700 de măști și păpuși închise acolo.

  Din cetatea medievală a Bistriţei, se mai văd astăzi doar fragmente din zidurile de apărare, valul şi şanţul care o înconjurau. Turnurile...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -