duminică, iunie 7, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Documente din fondul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud: Ce scriau acasă imigranții în SUA sau Canada plecați din Feldru, Rebrișoara sau Mintiu

  Must Read

  Șefa Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, dr. Cornelia Vlașin, lucrează cu folos și mai scoate din ”lada” cu atât de multe documente ale instituției pe care o conduce, amintiri din înscrisuri oficiale sau ale unor persoane particulare. Un astfel de exemplu sunt mai multe scrisori venite tocmai din Statele Unite ale Americii de la imigranți plecați din Rebrișoara, Feldru sau Mintiu în primele decenii ale secolului trecut.

  În acest context istoric, Cornelia Vlașin vine și explică care erau etapele prin care trecea un imigrant până devenea cetățean al ”Lumii Noi”.Mai trebuie știut faptul că,  românii s-au stabilit îndeosebi în Ohio și Pennsylvania, și în 4-5 state: Indiana, Illinois, Michigan, Montana.

  Dr.Cornelia Vlașin:

   ” Insula Ellis a fost „Poarta” de intrare în America. Imigranții români, odată ajunși aici, erau supuși controlului medical. Cei care nu treceau de examinare erau trimiși înapoi, pe cheltuiala companiei de transport.
  Suma minimă pe care trebuia să o dețină o persoană care dorea să se stabilească pe pământ american era de 5 lire sau de 25 de dolari.
  După examinarea medicală, urma interviul. Erau chestionați și toate datele erau trecute într-un registru, erau notate: numele, vârsta, sexul, starea civilă, ocupația, dacă stiau carte, naționalitatea( țara și localiatatea de proveniență), rasa, ultimul domiciliu, numele și adresa rudeniei celei mai apropiate, destinația finală (statul și orașul), semnalmentele și locul nașterii. Formalitățile durau o săptămână și de abia după ce treceau de Biroul de Imigrare, se puteau considera ajunși în „Lumea Nouă”.

  Registrul documentelor postate:
  – Scrisoarea lui Ștefan si Mărioara Cârcu, stabiliți în Ontario, Canada, adresată mamei, prin care cer vești de acasă.
  – Depeșa lui Petre și Rafila Bratan din Rebrișoara, stabiliți în Canada, către directorul Băncii „Aurora”, Leon Bancu, privind achiziția unei proprietăți.
  – Plenipotența prin care Alexe și Irina Năsăudean din Mintiul Românesc, stabiliți în Pennsylvania, împuternicesc Banca „Aurora” să administreze averea acestora.
  – Scrisoarea prin care Leon Clapeu din Rebrișoara, stabilit în Canada, cere lămuriri privind modalitatea de trimitere a banilor.
  -Scrisorile lui Ion Pop din Mintiu, stabilit în Canada și fotografia acestuia, prin care trimte acasa sume de bani.
  – Scrisoarea lui G. Taflau, stabilit în Michigan, prin care trimite 2000 de lei pentru Paraschiva Petrea Rus din Feldru și comunică destinația banilor – cumpărarea unei suprafețe de teren.

  ”Continuăm mâine! AVEȚI GRIJĂ DE VOI!”, conchide dr. Cornelia Vlașin.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  O fetiță de 2 ani din Braniștea a ajuns la spitalul de arși din București cu un elicopter SMURD. Ea prezintă arsuri de...

  Nenorocirea s-ar fi produs în urmă cu două zile în casa unei familii din comuna Braniștea, doar că, informația  a...

  Doar 2 cazuri noi de persoane infectate în județul Bistrița-Năsăud, 91 fiind numărul total al cazurilor active. La nivel național, numărul celor pozitivi trece...

  Numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov 2 din județul Bistrița-Năsăud a scăzut de la joi 13, vineri la 4 persoane, astăzi sunt doar...

  Bărbat decedat la Chețiu, comuna Chiochiș, după ce s-a răsturnat cu un motocultor

  Un elicopter SMURD de la baza Jibou a fost chemat să intervină la Chețiu, comuna Chiochiș, într-un caz grav în care un...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -