DISTINCŢII PENTRU CEI 6 CETĂŢENI DE ONOARE AI JUDEŢULUI BISTRIŢA-NĂSĂUD

Must Read

Tragedia de la Spitalul VICTOR BABEȘ a fost ascunsă de Ministerul Sănătății și DSU-ul lui Arafat

Ministerul Sănătății și DSU au ieșit să comunice oficial despre tragedia de la Spitalul Victor Babeș, acolo unde 3...

SCRIITOR LA ZIAR: Ţăcăneala propagandei pro-frică

Frica dezumanizează şi scade sistemul imunitar. Omul este vulnerabilizat în faţa virusurilor, a bolilor. Nu are putere să lupte...

Astăzi a fost o zi de mare bucurie și însemnătate pentru județul nostru, atunci când cei 6 Cetățeni de Onoare ai județului Bistrița-Năsăud au primit într-un cadrul oficial distincțiile!

Cine sunt noii cetățeni de onoare ai județului?

1. PAUL-ADRIAN ILIEȘ
Paul Adrian Ilieș este managerul companiei RAAL, compania cu capital românesc cu cel mai mare număr de angajați din Bistrița (1800 de persoane). Domnul inginer Paul Ilieș, a fost încă din 1979 un pionier al domeniului, înițiind proiectarea radiatoarelor din aluminiu și a schimbătoarelor de căldură. Astăzi RAAL este una dintre puținele companii care are în cadrul său unul dintre cele mai inovatoare nuclee de cercetare, care îi asigură poziția de lider național și în regiunea Europei de Est, în domeniul radiatoarelor din aluminiu;

2.  Plutonier adjutant VASILE ZBÂNCĂ
Din 1996 și până în prezent, în 19 ani, peste 6000 de militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” au participat la multe dintre misiunile asumate de statul român, în teatrele de operații din Angola, Balcanii de Vest, Irak sau Afganistan.

Profesionalismul și excelența de care au dat dovadă, i-au transformat în veritabili ambasadori ai acestor meleaguri.
Județul Bistrița-Năsăud și Garnizoana, sunt recunoscute la nivelul țărilor NATO, ca fiind un loc din care provin profesioniști!

În perioada iulie 2009-februarie 2010, Batalionul 812 Infantierie ”Șoimii Carpaților” a executat o misiune în teatrul de operații din Afganistan, sub comanda Colonelului Cornel Scurt. În această perioadă, plutonierul adjutant VASILE ZBÂNCĂ a fost victima unei explozii și după lupte grele ale medicilor de la o clinică de specialitate din Germania, este astăzi în mijlocul nostru.

Faptul că am oferit în numele cetățenilor județului, acest titlu onorific unui erou în viață, înseamnă că am oferit un semn de recunoaștere tuturor eroilor care din sacrificiu pentru noi, au plecat mult prea devreme pe celălalt tărâm!

3.  Profesor Universitar Doctor POMPEI COCEAN
Domnul Prof. Univ. Dr. Pompei Cocean, este originar din comuna Tîrlisua. S-a remarcat prin activitatea științifică și literară obținând Premiul Academiei Române în anul 1997. Este primul autor al monografiei județului Bistrița-Năsăud și are peste 300 de lucrări științifice publicate. A deținut pe rând mai multe funcții manageriale: director al Departamentului de geografie regională, decan al Facultății de Geografie, prorector al Universității Babeș-Bolyai și coordonator al Colectivului de Geografie din Filiala Academiei Române, Cluj-Napoca.

4.  Inginer Emanoil Ioan VICIU
Emanoil Ioan VICIU este unul dintre cei mai bine cotați manageri privați din România. A fost în Top-Managementul Teraplast Grup, cel mai mare procesator de mase plastice din regiune și fondator al Asociației Patronale UGIR 1903. A susținut într-un mod creativ dezvoltarea mediului de afaceri bistrițean, dar și cel educațional, fiind unul dintre cei mai importanți susținători ai proiectului de dezvoltare al Extensiei Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

5.  MIRON DUCA,
Când spui Miron Duca, atât pentru cei familiarizați cu lumea culturală, cât și pentru novici sau chiar neștiutori, de cele mai multe ori, nu mai este nevoie să mai adaugi multe cuvinte! Nu sunt un specialist în artă vizuală, dar ce văd în creațiile Maestrului, imi place!
-Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, încă dinainte ca mulți dintre cei din sală să se nască (1981);
– Laureat al Premiilor pentru cultură Română al UAP;
– Operele sale s-au lăsat admirate în peste 30 de expoziții personale și în peste 100 de expoziții de grup, din Canada și Statele Unite ale Americii, până în Israel, Marea Britanie și aproape toate statele membre ale Uniunii Europene.
Sunt onorat să îi acord titlul de cetățean de onoare unui om și unui suflet frumos: Maestrul Miron Duca!

6.  Gabriela SZABO,
O bistrițeancă prietenă a bistrițenilor! Un sportiv de talie mondială, un om modest și normal, care nu a uitat niciodată de unde a plecat! Așa aș caracteriza-o eu în câteva cuvinte pe Gabi Szabo!
Câteva date despre cariera sa profesională:
– 5 ani la rând cea mai bună atletă a României;
– Desemnată în 1999 cea mai bună atletă a lumii și cea mai mare sportivă a Europei;
– A stabilit recordul mondial la 2000m și la 5000m;
– a fost de 4 ori campioană mondială;
– din 2013 deține titlul de Ambasador al turismului românesc;
– Ministru al Tineretului și Sportului până în urmă cu aproximativ o lună, postură din care a sprijinit consistent sportul din județul Bistrița-Năsăud, motiv pentru care vreau să îi mulțumesc public!

Astăzi am trăit unele dintre cele mai emoționante emoții din ultimul timp, atunci când în fața unei audiențe de mare valoare, a unor oameni care îi consider niște repere pentru întreaga noastră societate, am avut onoarea să le ofer unora dintre cei mai reprezentativi, Hotărârea de Consiliul Județean care atestă calitatea lor de cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud și câte o replică a statuetei din bronz, ”Cariatidă”, realizată de Maestrul Grigore Bradea.

Le mulțumesc acestor oameni minunați pentru tot ce au făcut pentru județul Bistrița-Năsăud și de asemenea le mulțumesc colegilor mei din aparatul de specialitate al Consiliului Județean și celor din legislativul Consiliului, care indiferent de culoarea poltică au susținut acest demers!

De asemenea, am oferit două diplome de excelență unui sportiv extraordinar, Campion European la GO, Denis Dobraniș și antrenorului său, domnului profesor Teodor Vîrtic!

La inițiativa colegei mele, Doamna Mica Oprea – Secretarul Județului Bistrița-Năsăud, am oferit diplome de excelență unor oameni care și-au dedicat întreaga viață administrației și cetățenilor care i-au reprezentat. Ei sunt:

1. Se acordă ”Diplomă de excelență” domnului IOAN MUREȘAN, pentru activitatea desfășurată în cadrul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, unde a activat din anul 1973 de la terminarea facultății de Istorie a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.
Din 1989 și până în anul 2015, mai mult de două decenii, a condus cu profesionalism, în calitate de Șef serviciu, această instituție. Membru marcant în diverse comisii la nivel județean, cum ar fi comisia de heraldică, cea de atribuire de denumiri sau în cea de dezvoltare a strategiei județului Bistrița-Năsăud, a fost întotdeauna un foarte bun colaborator al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

2. Se acordă ”Diplomă de excelență” doamnei EDIT-CLARA RAȚIU, pentru activitatea desfășurată în funcția de secretar al comunei MAIERU, începând cu anul 1984, dată la care comuna Maieru, cea mai mare comună din județ, era comuna cu cea mai mare natalitate din țară.
Pe parcursul celor 31 de ani și 3 luni de activitate în slujba comunității din localitatea Maieru, a dovedit devotament și profesionalism, până la sfârșitul carierei pe care a încununat-o cu succes la data de 30 septembrie 2015.

3. Se acordă ”Diplomă de excelență” domnului IOAN PETRIC, pentru activitatea desfășurată în funcția de secretar al comunei ILVA MICĂ, în perioada 1989 – 2010. În cei peste 34 de ani de activitate în slujba comunității, având în vedere și faptul că între anii 1976 – 1989 a ocupat funcția de locțiitor al Primarului comunei Ilva Mică, a dat dovadă de devotament și profesionalism.

4. Se acordă ”Diplomă de excelență” domnului DUMITRU POP pentru activitatea desfășurată în funcția de secretar al comunei ROMULI, pe o perioadă de 12 ani și secretar al comunei PETRU RAREȘ, o perioadă de 27 de ani, de unde s-a pensionat la data de 3 aprilie 2014. În cei 39 de ani de activitate a demonstrat profesionalism și devotament.

5. Se acordă ”Diplomă de excelență” domnului IOAN POP, pentru activitatea desfășurată în funcția de secretar al comunei MONOR, județul Bistrița-Năsăud, în perioada 1986 – 2015.
În cei 46 de ani de activitate, din care 18 ani ca profesor în învățământ și aproape 29 de ani ca secretar de comună în administrația publică în cadrul primăriei comunei Monor, a dat dovadă de profesionalism și devotament.

6. Se acordă ”Diplomă de excelență” domnului VASILE VASILE, pentru activitatea desfășurată în funcția de secretar al comunei COȘBUC, județul Bistrița-Năsăud, în perioada 2000 – 2014, respectiv o perioadă de 13 ani și 10 luni, perioadă în care a dovedit devotament și profesionalism

În urmă cu aproximativ 3 luni de zile, am primit o scrisoare din partea unei doamne, pe nume Angela din Satu Mare. Acea doamnă a exprimat cu încântare experiența de a vizita Casa Argintarului din Bistrița și Muzeele memoriale George Coșbuc și Liviu Rebreanu.

Citez un fragment din scrisoare: ”la Casa Argintarului/Centrul German, am întâlnit un ghid foarte documentat, binevoitor și sufletist, care ne-a impresionat în mod deosebit”.

În acest sens, am luat decizia de a le oferi o diplomă de merit, acelor angajați ai Complexului Muzeal, care au făcut cinste județului Bistrița-Năsăud. Ei sunt:

Domnul VASILE SANDU, de la Muzeul memorial George Coșbuc.

Domnul VALER ILOVAN, de la Muzeul memorial Liviu Rebreanu.

Domnul EUGENIU MILOȘ, de la Centrul German ”Casa Argintarului” Bistrița.

Îi felicit pe fiecare dintre cei premiați astăzi și le doresc multă sănătate și împliniri alături de cei dragi! Le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru oamenii acestui județ minunat!

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Tragedia de la Spitalul VICTOR BABEȘ a fost ascunsă de Ministerul Sănătății și DSU-ul lui Arafat

Ministerul Sănătății și DSU au ieșit să comunice oficial despre tragedia de la Spitalul Victor Babeș, acolo unde 3...

FOTO- Primăria Bistrița trebuie să elibereze autorizația de construire a primului bloc de lux din Parcul municipal. Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis după trei ani...

În urmă cu 2 ani, scriam că afacerile imobiliare au prins foarte repede și la Bistrița, iar construcția de blocuri în zone mai mult...

SCRIITOR LA ZIAR: Ţăcăneala propagandei pro-frică

Frica dezumanizează şi scade sistemul imunitar. Omul este vulnerabilizat în faţa virusurilor, a bolilor. Nu are putere să lupte împotriva agenţilor patogeni, ca în...

Noua filozofie bugetară nu permite finanțarea sportului ”privat” dar angajează 53% din bugetul pe 2021 spre investiții. Administrația Turc are 6 priorități în 2021

Primarul Ioan Turc, viceprimarii Sorin Hangan, respective Călin Stan, Ioan Peteleu dar și Florin Urâte, președinte al Comisiei de buget au susținut astăzi o...

Organizarea zilelor municipiului Bistrița rămâne sub semnul întrebării și al pandemiei

Primarul Bistriței, Ioan Turc a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă dedicate bugetului pe 2021, că zilele municipiului Bistrița depind de evoluția...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -