Din bucătăria ,,Ținutului Haiducilor”

Must Read

Primarul TURC s-a decis : Luni la 12.00 deschide Pârtia Teleschi de pe dealul Cocoșului. Vezi care sunt tarifele

După ce în prima sa conferință de presă din 2021, primarul Bistriței Ioan Turc a punctat faptul că, pîrtia...

După ”atacul” la Corneliu Baba, vine rândul și lui Tudor Jarda care rămâne fără muzică

Liceele vocaționale din Bistrița par să aibă probleme serioase. După anunțul desființării clasei de arhitectură de la ”Cornelu Baba”,...

Bistrițenii semnează tot mai mulți pentru păstrarea profilului de Arhitectură și Arta ambientală în Liceul de Arte ”Corneliu Baba”

Peste 1800 de persoane au semnat până la această oră  petiția on line prin care este susținută păstrarea clasei...

Așezat pe un teren fertil, punct comun al relațiilor dezvoltate în timp pe axa urban – rural între locuitorii lui, “Ținutul Haiducilor” are, dincolo de toate premisele turistice cu potențial de amplificare, bucătăria lui: cu produse specifice cultivate în teritoriu, a căror piață de desfacere se găsește la Beclean, cu rețete tradiționale, cu bunuri agricole de origine vegetală, animală și chiar piscicolă produse aici.

Dincolo de truismul constatărilor că zootehnia, atâta câtă a mai rămas, și cultivarea fructelor și a legumelor sunt, de când lumea și pământul, ocupațiile aducătoare de venituri primare și în această zonă, mai multe gospodine din zonă s-au gândit că toate acestea pot fi mai bine identificate, pregătite, valorificate și promovate.

Așa au ajuns să înceapă, în jurul Grupului de Acțiune Locală, constituirea în vara anului trecut într-o Asociație care să facă intențiile posibile. Aceasta și-a propus evidențierea unei gastronomii proprii “Ținutului Haiducilor”, pornind de la punerea în valoare a rețetelor din cămara bunicii și ajungând până la participarea la târguri și expoziții, crearea unei baze de date cu mâncărurile tradiționale de aici, organizarea unor întâlniri de tip șezătoare în jurul meselor gătite prin activități dedicate, recunoașterea autenticității prin înregistrarea și atestarea acestora conform legislației în vigoare, asigurarea condițiilor pentru procesare și obținerea de produse alimentare finite, la standardele impuse de piață, de consum. Silvoița, plăcinta creață, pogacele, haioșele, mălaiul dulce sunt doar câteva dintre rețetele tradiționale aflate în palmares.

Devenit funcțional, proiectul de cooperare realizat în parteneriat cu GAL-uri similare din Maramureș și Polonia se pliază perfect pe idee. Mai nou, rezultatele se văd și pe e-COOP DETA (Durabil, Ecologic, Tradițional, Autentic) – Cooperativa rurală, instrument de coordonare a marketing-ului rural.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Primarul TURC s-a decis : Luni la 12.00 deschide Pârtia Teleschi de pe dealul Cocoșului. Vezi care sunt tarifele

După ce în prima sa conferință de presă din 2021, primarul Bistriței Ioan Turc a punctat faptul că, pîrtia...

După ”atacul” la Corneliu Baba, vine rândul și lui Tudor Jarda care rămâne fără muzică

Liceele vocaționale din Bistrița par să aibă probleme serioase. După anunțul desființării clasei de arhitectură de la ”Cornelu Baba”, acum vine rândul și Liceului...

Bistrițenii semnează tot mai mulți pentru păstrarea profilului de Arhitectură și Arta ambientală în Liceul de Arte ”Corneliu Baba”

Peste 1800 de persoane au semnat până la această oră  petiția on line prin care este susținută păstrarea clasei de arhitectură de la Liceul...

COVID 19: Doar 28 de cazuri raportate astăzi în Bistrița-Năsăud. Până la această oră s-au vaccinat 1976 de persoane

Un număr de 28 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2 au fost raportate pentru ziua de astăzi, 17 ianuarie, de la...

CONTROALE la primării pe tema anchetelor sociale. Raluca Turcan a dat o dispoziție în acest sens

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicită inspectorilor să controleze anchetele sociale ale primăriilor, verificare care nu s-a mai făcut în ultimii doi ani de zile, potrivit...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -