Din bucătăria ,,Ținutului Haiducilor”

Must Read

Fără Adrian Chivu, povestea Monicăi Csenger și ale medaliilor  ei de aur nu putea fi spusă acum…

Monica Csengeri (25 de ani),  din România, un fost om al străzii din Bistrița  a reușit o super performanță...

Tenis de masă: 5 medalii la Campionatul Național Individual de Juniori pentru sportivii bistrițeni

La acest final de săptămână,  Bistrița a găzduit  Campionatul Național Individual juniori  I la tenis de masă. Sportivii CSM...

49 de cazuri noi la 162 de teste. Incidența e puțin peste 4 la Bistrița și de 2,46 la nivel județean

Doar 49 de cazuri noi au fost raportate astăzi, din 17 martie și până acum fiind înregistrate 10.893 de...

Așezat pe un teren fertil, punct comun al relațiilor dezvoltate în timp pe axa urban – rural între locuitorii lui, “Ținutul Haiducilor” are, dincolo de toate premisele turistice cu potențial de amplificare, bucătăria lui: cu produse specifice cultivate în teritoriu, a căror piață de desfacere se găsește la Beclean, cu rețete tradiționale, cu bunuri agricole de origine vegetală, animală și chiar piscicolă produse aici.

Dincolo de truismul constatărilor că zootehnia, atâta câtă a mai rămas, și cultivarea fructelor și a legumelor sunt, de când lumea și pământul, ocupațiile aducătoare de venituri primare și în această zonă, mai multe gospodine din zonă s-au gândit că toate acestea pot fi mai bine identificate, pregătite, valorificate și promovate.

Așa au ajuns să înceapă, în jurul Grupului de Acțiune Locală, constituirea în vara anului trecut într-o Asociație care să facă intențiile posibile. Aceasta și-a propus evidențierea unei gastronomii proprii “Ținutului Haiducilor”, pornind de la punerea în valoare a rețetelor din cămara bunicii și ajungând până la participarea la târguri și expoziții, crearea unei baze de date cu mâncărurile tradiționale de aici, organizarea unor întâlniri de tip șezătoare în jurul meselor gătite prin activități dedicate, recunoașterea autenticității prin înregistrarea și atestarea acestora conform legislației în vigoare, asigurarea condițiilor pentru procesare și obținerea de produse alimentare finite, la standardele impuse de piață, de consum. Silvoița, plăcinta creață, pogacele, haioșele, mălaiul dulce sunt doar câteva dintre rețetele tradiționale aflate în palmares.

Devenit funcțional, proiectul de cooperare realizat în parteneriat cu GAL-uri similare din Maramureș și Polonia se pliază perfect pe idee. Mai nou, rezultatele se văd și pe e-COOP DETA (Durabil, Ecologic, Tradițional, Autentic) – Cooperativa rurală, instrument de coordonare a marketing-ului rural.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Fără Adrian Chivu, povestea Monicăi Csenger și ale medaliilor  ei de aur nu putea fi spusă acum…

Monica Csengeri (25 de ani),  din România, un fost om al străzii din Bistrița  a reușit o super performanță...

Tenis de masă: 5 medalii la Campionatul Național Individual de Juniori pentru sportivii bistrițeni

La acest final de săptămână,  Bistrița a găzduit  Campionatul Național Individual juniori  I la tenis de masă. Sportivii CSM Bistrița au câștigat 5 medalii...

49 de cazuri noi la 162 de teste. Incidența e puțin peste 4 la Bistrița și de 2,46 la nivel județean

Doar 49 de cazuri noi au fost raportate astăzi, din 17 martie și până acum fiind înregistrate 10.893 de îmbolnăviri cu Sars-Cov 2. Încă...

VIDEO- EPISODUL 1: Pădurea Codrișor plină de gunoaie și tratată cu spatele de bistrițeni

”Pădurea” Codrișor a ajuns un fel fe hazna a unora și esta tratatp cu spatele de foarte mulți dintre noi. Nu este prima dată...

Pr. Ioan Aurel Rus- Cospect duminical: Duminica a 4-a din Postul Mare, a Sfântului Ioan Scărarul

  „În vremea aceea a venit un om la Iisus, zicându-I: Învăţătorule, am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut. Şi, oriunde-l...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -