Acasă CULTURĂ-TINERET-ÎNVĂŢĂMÂNT DIALOGURI CULTURALE LA VÂRȘEȚ, SERBIA

DIALOGURI CULTURALE LA VÂRȘEȚ, SERBIA

0

Este o tradiţie ca în fiecare an Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud să fie prezent în mijlocul comunităţilor româneşti din afara graniţelor. După Spania, Italia, Ucraina şi Republica Moldova, anul acesta conducerea CJ, în frunte cu preşedintele Emil Radu Moldovan, se va afla în mijlocul românilor din Serbia. Delegaţia noastră va cuprinde conducerea aparatului administrativ al judeţului, scriitori şi artişti, evenimentul fiind realizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” (manager Ioan Pintea), Centrul Judeţean pentru Cultură (manager Gavril Ţărmure), Complexul Muzeal (manager Alexandru Gavrilaş), în colaborare cu gazdele de la Vârşeţ, Primăria şi Consiliul Local, Catedrala Ortodoxă Română, Consulatul General al României şi o serie de asociaţii culturale. Bistriţenii sunt însoţiţi de ministrul secretar de stat de la Ministerul Culturii, Alexandru Pugna.

Evenimentul are loc sâmbătă, 5 august, şi debutează cu întâlniri protocolare în cadrul cărora preşedintele Radu Moldovan, alături de echipa sa, vor stabili o serie de proiecte cu gazdele din Serbia.
La Muzeul „Concordia” se va desfăşura Colocviul „Petru Cârdu”, având ca punct central lansarea cărţii „Starea vremii” al poetului de pe aceste meleaguri, carte editată de Biblioteca Judeţeană. Printre scriitorii care participă amintim pe Gabriel Chifu de la „România Literară”, Adrian Popescu de la „Steaua”, criticul Corneliu Ungureanu din Timişoara, editorul George Vasile Dâncu de la „Şcoala Ardeleană”, bistriţenii Ioan Pintea, Andrei Moldovan, Olimpiu Nuşfelean, Menuţ Maximinian, Alin Cordoş ş.a.

În acest cadru va fi vernisată şi o expoziţie de carte şi grafică Petru Cârdu. De la ora 19.00, în sala „Milenium”, în cadrul Dialogurilor Culturale de la Vârşeţ, va evolua Ansamblul profesionist „Dor Românesc”, artiştii Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Nicolae Cioanca, Ioachim Spân, Veronica Bălan şi Larisa Bozbici vor prezenta cele mai frumoase cântece româneşti sub bagheta dirijorului Mihai Spân.
Jocul tradiţional va fi adus de dansatorii ansamblului în coregrafia lui Adrian Paşcu.
Cu siguranţă, va fi o zi de neuitat pentru românii de la Vârşeţ, aşa cum au fost toate întâlnirile realizate în ultimii ani de Consilul Judeţean în ţările unde românii sunt cu dor de casă.

Exit mobile version