Dezbaterea – armă a democrației

Must Read

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș. El a parcurs distanța...

Rusaliile, obiceiuri și tradiții : De la vopsitul de ouă la Înstruțatul Boului

  Nu încape îndoială că Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu...

Pr. Ioan Aurel Rus: Pogorârea Sfântului Duh-Rusaliile

„În ziua cea din urmă – ziua cea mare a sărbătorii –, Iisus a stat între ei și a...

Se pot spune multe despre sistemul politic american, o discuție despre acest subiect fiind o oportunitate de a face evaluări despre sistemul românesc. Într-o scurtă prezentare, sistemul american are două partide care dețin majoritatea și care, prin alternanță, dețin puterea în Statele Unite ale Americii.
Președintele american este și șeful guvernului, lucru care se deosebește destul de mult de modelul european, în care există tandemul președinte – prim-ministru sau rege – prim-ministru.

Un element foarte important al politiici de peste ocean este cel al dezbaterii politicii. Deși principiul dezbaterii este unul propriu european, Grecia antică fiind exponentul acestui principiu, se pare că americanii au reușit să-și însușească foarte mult principiul schimbului de idei, de păreri și chiar prezentarea de viitoare proiecte.

Putem spune că dezbaterile politice există și în România, ceea ce este un lucru adevărat și verificabil în întregime. Există totuși o diferențiere, importantă, aceea că în România o campanie electorală ține mai puțin de 30 de zile, în cazul tuturor alegerilor, iar în cazul S.U.A. , în ce privește campania prezidențială, aceasta începe cu 11 luni înainte.

Alaltăseară a avut loc una dintre dezbaterile din cadrul Convenției Democratice a contracandidaților Bernie Sanders și Hillary Clinton pentru nominalizarea candidatului democrat la funcția de Președinte S.U.A.

A fost o dezbatere aprinsă, nu atât de piperată ca dezbaterile republicanilor, în care s-au punctat două aspecte importante care țin agenda americană la ora actuală.

Sanders a vorbit despre industria de combustibili fosili și influența nefastă care ar putea să o aibă față de politicile promovate de candidații republicani, politici care mai degrabă ar trebui să fie motive de a-și ascunde capul în nisip precum struții. Presat de moderator pentru a oferi o soluție, Sanders a reiterat nevoia de revoluție politică, la toate nivelele, printr-o participare civică activă în dorința de a combate influența industrializării.

Prin contrast, Clinton a vorbit despre creșterea mareelor din Miami și Miami Beach, după care a contrazis ideea de revoluție, ci mai degrabă investiție în capacitatea de adaptare și atenuare, valori ce pot fi considerate mai degrabă a fi principii ce aparțin unui jargon a societății civile.Concluzia discuției despre schimbarea climei a fost aceea prin promovarea unei legi bipartizane, care să fie de interes atât pentru democrați, cât și pentru republicani.

În ce privește cel de-al doilea subiect, sănătatea, Clinton acântatlaude proiectului”Affordable Care Act” (Actul de îngrijirela prețuri accesibile), dar a propussă fie considerat în continuare ca un proiect care poate să suporte modificări. Eal-a blamat pe Sanderspentruo politică greșităpe această temă, subliniind faptulcărepublicaniisunt în căutareade a abrogaACAla primaoportunitate, sugerândcă ideealor, de amerge împreunăcu instalareaprogramului unuisingurplătitora fosto nebunie. Sandersla rândul său, a subliniatgreșelileACAșiapoi a revenit laprincipiușii-a amintitdoamnei Clinton șipublicului,căAmerica estesingurațară foarte dezvoltatăcare nu oferăasistență medicalăpentrutoți cetățeniisăi.

Această armă a democrației este una bazată pe identificarea subiectelor care fac agenda publică, teme care trebuie să fie de interes public, fără a mai conta experiența directă și curicula candidaților. Aceste dezbateri, deși nu au o finalitate materială, ele pot convinge electoratul american despre o intenție de vot, despre acel ceva care să facă diferența în momentul când se vor prezenta în cabina de vot.

FLORIN PUŢURA

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș. El a parcurs distanța...

Rusaliile, obiceiuri și tradiții : De la vopsitul de ouă la Înstruțatul Boului

  Nu încape îndoială că Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită...

Pr. Ioan Aurel Rus: Pogorârea Sfântului Duh-Rusaliile

„În ziua cea din urmă – ziua cea mare a sărbătorii –, Iisus a stat între ei și a strigat, zicând: Dacă însetează cineva,...

Décsei Atilla: Vaccinarea este soluția pentru revenirea la viața normală. Campaniile continuă

Astăzi subprefectul Decsei Atilla a fost  alături de echipa de vaccinare de la S.V.S.U. Bistrița și echipa detașată de la Spitalul Militar din Cluj...

Senatorul Ovidiu Florean: ”Echipa lui Ioan Turc, echipa câștigătoare la conferința județeană de alegeri ”. Evenimentul este programat pentru 10 iulie, la el fiind...

Senatorul Ovidiu Florean, care este și secretarul general al PNL Bistrița-Năsăud, a făcut o radiografie a ceea ce se întâmplă în organizația județeană a...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -