sâmbătă, august 8, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Deținuți cu dosare grele, transferați la Penitenciarul Bistrița pentru a fi puși în libertate de magistrații bistrițeni. Cât adevăr și câtă legendă?

  Must Read

  Bistrița a ajuns în aceste zile din nou în atenția presei naționale, acolo unde s-a scos la iveală o practică cel puțin ciudată din sistemul de justiție românesc. Deținuți cu sentințe nu tocmai ușoare, încarcerați în penitenicare precum cele de la Poarta Albă, Jilava sau Timișoara, își cer transferul, folosindu-se de anumite tertipuri legale, la Penitenicarul Bistrița, iar aici ar obține liberarea condiționată destul de ușor, prin intermediul magistraților bistrițeni.

  Jurnaliștii de la presshub.ro, care citează un blog – Lege și Ordine – susțin faptul că anumiți judecători din cadrul Tribunalului Bistrița-Năsăud ar încuviința prea ușor anumite cereri de liberare condiționată (art. 587 din Noul Cod de Procedură Penală) pentru o anume categorie de deținuți, aceștia fiind transferați în ultimul moment la Penitenciarul Bistrița exact în acest scop.„Traficanți de oameni, de droguri, hoți și alte categorii de infractori foarte periculoși, de cele mai multe ori, membri ai unor rețele de crimă organizată, fac eforturi pentru a ajunge la Penitenciarul Bistrița și la Judecătoria Bistrița, pentru a-și primi sentințele care le decid parcursul infracțional viitor”, precizează sursa citată, exemplificând câteva cazuri în acest sens:

  „Vorbim despre: “Elekes Ion și Tomescu Petrică, condamnați în dosare diferite pentru furt calificat și tentativă de omor, eliberați condiționat în 2017, Iancu Nicu, zis “Nicu Gunoieru”, Traficant de droguri pus în libertate în septembrie 2018, care a coordonat propria rețea de distrubuție a drogurilor în zona Gării de Nord București, Munteanu Iulian Gabriel Nicu, Zorică Daniel, Mustafa Nuridin, condamnați pentru trafic de minori, tentative de omor și furt calificat, eliberați în 2019 și Stan Gheorghe, zis Bulgaru, membru al clanului Carani din București, Popa Petrișor, alias Suzuki, ambii eliberați în 2019”, aici fiind citat și blogul menționat mai sus.

  De altfel, în Lege și Ordine se susține faptul că infractorii sunt consiliați de o serie de avocați, care se laudă că ar avea intrare la judecători indulgenți.“Din breasla avocaților chiar se găsesc binevoitori care îi îndrumă pe pelerini pe calea spre eliberare și o amintim deocamdată pe Maria Cristina Moldovan din Baroul Bistrița Năsăud. (…) Apoi îi sfătuiesc să solicite liberarea condiționată prin mai multe cereri, iar în dosare să fie reprezentați exclusiv de avocații din oficiu din săptămâna respectivă”.

  Sursele citate îl poziționează în centrul evenimentelor pe unul dintre judecătorii Tribunalului Bistrița-Năsăud:

  „Judecătorul la care se face referire în toate aceste spețe, cel care ar fi dispus eliberarea condiționată a mai multor infractori periculoși, este chiar vicepreședintele Judecătoriei Bistrița, Cătălin Croitoriu, un personaj foarte discret, despre a cărui activitate și avere nu există multe informații publice”.

  În cercetările noastre, făcute asupra cazurilor de liberare condiționată, într-adevăr am identificat astfel de cazuri, în care deținuți transferați din alte penitenciare și-au găsit la Bistrița „bunăvoința” unui tribunal indulgent.

  Cazul care nouă ne-a atras atenția este cel al unui deținut transferat de la Timișoara, care avea de executat o sentință de 25 de ani și care, la Bistrița, a primit, într-un final, îngăduința magistraților.

  „Beniamin Jian a fost considerat unul dintre cei mai odioşi criminali din România ultimelor decenii. Bărbatul de 61 de ani, care între timp şi-a schimbat numele în Beniamin Laichici, are şanse să fie eliberat din închisoare, în acest an, la 21 de ani după ce într-o singură zi a împuşcat mortal cinci oameni”, preciza Adevărul în 2016. Punerea în libertate înainte de expirarea pedepsei a avut loc un an mai târziu, la Bistrița, asta după ce, inițial, acesta primise o condamnare pe viață!

  Un alt caz celebru este cel al nepotului fostului președinte Traian Băsescu, Dragoș Băsescu, și acesta fiind transferat la Bistrița de la Poarta Albă. La fel de răsunătoare a fost eliberarea din Penitenciarul Bistrița a lui Gregorian Bivolariu, liderul MISA, de asemenea, după o cerere de liberare condiționată, aprobată de magistrații bistrițeni.

  Un fost deținut al Penitenciarului Bistrița a fost de acord, evident sub pavăza protejării identității, să ne dezvăluie câteva aspecte referitoare la aceste practici desfășurate la Bistrița. Acesta auzise în timpul detenției de faptul că, pe anumite căi bine bătătorite, deținuți din alte penitenciare se transferă la Bistrița, iar odată ajunși aici își fac cerere de liberare condiționată.„Există un anume mod de operare practicat. Deținuții din alte penitenciare folosesc anumite tertipuri pentru a ajunge aici. Acționează pe cineva de aici în judecată, te și miri pentru ce, ba pentru un divorț (n.r. – variantă expusă și de surselecitate mai sus), ba pentru vreo datorie, sau alte banalități, drept pentru care sunt transferați la penitenciarul unde va avea loc așa-zisul proces. Numai că, între timp, după ce s-au transferat, își fac cererea de liberare condiționată, iar mai apoi renunță la procesele inițiate contra terților. Aici au blatul făcut de o avocată, cred că de prin Dej, însă există un aspect important în această ecuație: cei care cer liberarea condiționată, printre altele, trebuie să îndeplinească și criteriul legat de plata eventualelor daune morale sau prejudicii cauzate. Cât despre judecătorul Croitoriu, euunul pot spune că este unul dintre cei mai cinsiți magistrați. Faptul că exemplele apărute în presă sunt din Competul condus de acest judecător sunt doar coincidențe”, ne-a relalat fostul deținut.

  Tot sub protecția anonimatului este și declarația unui fost magistrat bistrițean. Acesta susține și el faptul că judecătorul Croitoriu nu ar fi implicat în astfel de jocuri, considerând că informațiile apărute în presă sunt legende:„Legende! Am auzit și eu discuții de acest gen. E drept că există un du-te vino la Penitenciarul Bistrița și că acesta este preferat de anumite categorii de deținuți, însă trebuie specificat și faptul că acele complete care judecă cererile deținuților de liberare condiționată sunt constituite aleatoriu, prin tragere lasorți, iar cererile ajung în instanță tot aleatoriu, prin tragere la sorți făcută de un calculator, deci e puțin probabil să „pici” tocmai la cine „trebuie”, dar nu exclus. De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că a depune o cerere de liberare condiționată implică anumite criterii ce trebuiesc îndeplinite, iar Penitenciarul Bistrița este unul cu regim semi-deschis, adică aici sunt încarcerați deținuți cu pedepse mici, sau resturi de pedepse mici, cu până la câțiva ani de executare. În fine, cred că aici e de competența inspecției judiciare, care e subordonată CSM”, a precizat magistratul.

  Fără foc nu iese fum, iar legendele fără o fărâmă de adevăr, nu există. Coincidențele sunt evidente în anumite cazuri, asta pentru a nu generaliza. Băsescu, Bivolaru, Laichici, Nuridin, Bulgaru sau Suzuki, sunt doar câteva din acele cazuri care ridică semne de întrebare, căci încarcerarea se face în cel mai apropiat penitenciar de domiciliu, în special pe sentințe mici sau resturi de executare mici ca timp, iar personajele de mai sus nu au nici în clin și nici în mânecă de a face cu micul și liniștitul nostru burg.

   

  sursa foto eliberare Gregorian Bivolaru: timponline.ro; foto Beniamin Laichici – Adevărul; foto Dragoș Băsescu – Mediafax.

  - Advertisement -

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  - Advertisement -

  Latest News

  Ioan Turc caută și găsește soluții pentru problema grădinițelor din Bistrița. El vrea transformarea Grădiniței „Dumbrava minunată” din Parcul municipal într-un complex modern...

  Candidatul PNL la primăria Bistrița, Ioan Turc vorbește într-o postare pe pagina sa de socializare de lipsa infrastructurii pentru învățământul...

  Președintele și locțiitorul Biroului Electoral de Circumscripție Județeană Nr.6 Bistrița-Năsăud au fost desemnați astăzi: Liliana Tertiș și Mirela Mândru

  Președintele și locțiitorul Biroului Electoral de Circumscripție Județeană Nr.6 Bistrița-Năsăud au fost desemnați astăzi. Președinte...

  VIDEO- Drumul Județean 172 G : Satu Nou-Cușma va fi modernizat

  Începe și modernizarea porțiunii din Satu Nou- Cușma , astfel zona turistică ce duce spre Dealul Negru va fi complet legată...

  132 de cazuri active în Bistrița-Năsăud, numărul celor decedați ajungând la 74. 14 cazuri noi au fost confirmate astăzi

  Situația epidemiologică în Bistrița-Năsăud rămâne la stadiul de alertă, numărul cazurilor active ajungând astăzi la 132 din totalul celor 941 de cazuri...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -