Acasă EVENIMENT Despăgubiţi pentru condiţiile inumane din arestul preventiv de la Cluj-Napoca. E vorba...

Despăgubiţi pentru condiţiile inumane din arestul preventiv de la Cluj-Napoca. E vorba de foştii poliţişti Ioan Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnaş şi Leon Cloşcă

0

Instanţele de judecată le-au dat dreptate celor trei foşti comandanţi din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnaş şi Leon Cloşcă şi au decis să fie despăgubiţi pentru condiţiile inumane în care au stat pe arestul preventiv al IPJ Cluj. Foştii polişişti s-au îmbolnăvit după ce au fost muşcaţi de ploşniţele ce ieşeu din pereţii celulei.

Cea mai mare despăgubire, de 22.400 de lei, a primit-o fostul şef al Poliţiei Năsăud, Leon Cloşcă. De asemenea, Roberto Hasnaş, fostul şef al Poliţiei Rutiere din Bistriţa-Năsăud, a primit pentru cele şase luni petrecute în arestul IPJ Cluj, despăgubiri morale de 10.000 de lei, iar o sumă de 3.000 de lei a primit fostul şef Inspectoratului de Poliţie Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan.

Cei trei poliţişti le-au relatat judecătorilor că în perioada în care au fost arestaţi, noiembrie 2014 – martie 2015, în camere nu intra lumină naturală, aceasta fiind asigurată de un neon care funcţiona tot timpul, scrie Mediafax.

“În camera 3 nu au avut încălzire şi era extraordinar de frig, (…), în camera 5 au fost mâncaţi de insecte, de ploşniţe care ieşeu din pereţi, canalizarea a refulat pe holurile centrului de detenţie, uneori chiar şi de două ori pe săptămână”, se arăta în întâmpinările depuse la Judecătoria Cluj-Napoca de cei trei foşti poliţişti.

Cei trei s-au plâns şi de faptul că în situaţiile în care nu erau lăsaţi să meargă la toaletă foloseau în cameră PET-uri.

Un raport al Poliţiei Române, întocmit în 2015, confirmă spusele poliţiştilor despre arestul IPJ Cluj: ”Camerele de detenţie nu erau dotate cu grupuri sanitare propri, (…) persoanele private de libertate avea acces la duşuri în zilele de marţi şi vineri; camerele nu sunt prevăzute cu fereste exterioare ori cu aparate de aer condiţionat sau cu un sistem alterativ de ventilaţie”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Cluj, insp. Camelia Juncan, a declarat că, între timp, arestul a fost supus unor lucrări de reabilitare, fiind astăzi unul dintre cele mai moderne din ţară.

Un alt deţinut care a câştigat un proces pentru condiţiile din arest este fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, care a primit despăgubiri de un leu. ”Nu am vrut bani. Eu am vrut să arăt că acolo sunt nişte condiţii inumane şi că trebuie să se modernizeze”, a spus fostul primar.

 

Exit mobile version