Deputatul PMP Ionuţ Simionca vrea să modifice Legea privind venitul minim garantat!

Must Read

Starea de alertă a fost prelungită dar mai multe restricții au fost eliminate. Anunțul a fost făcut de Raed Arafat

Guvernul a decis, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile pe întreg teritoriul României începând...

TENIS DE MASĂ: Trei medalii din care una de aur câștigate de sportivii bistrițeni la naționalele de la Câmpulung

Campionatul Național Individual juniori II a avut loc între 7 și 9 mai la Câmpulung, sportivii de la CSM...

Liderul PMP Bistriţa-Năsăud, deputatul Ionuţ Simionca a anunţat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă că a înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor un nou proiect legislativ. E vorba de  modificarea Legii nr.416/2001 privind venitul mimim garantat.

În esenţă, prin instituirea obligaţiei asistaţilor social de-a lucra şi în beneficiul societăţilor, inclusiv a societăţilor cooperativă, se creează premisele pentru creşterii stimei de sine a celor mai defavorizaţi membri ai comunităţii care trăiesc din ajutorul social, astfel încât aceştia să devină persoane care generează venituri.

Ionuţ Simionca: „ M-am gândit că stimularea vieţii active ar trebui să fie o sarcină permanentă pentru forul legislativ, scopul acestei propuneri legislative fiind reglementarea participării pe o piaţa a muncii mai extinsă a persoanelor apte de muncă din rândul familiilor beneficiare de ajutor social, care au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local”, spune liderul popular bistriţean.

De unde s-a plecat?

În opinia lui Simionca, Legea nr.416/2001 este „eliptică cu privire la sfera de aplicare a beneficiarilor direcţi. Parlamentarul PMP arată că există doar două prevederi care fac trimitere la beneficiarii direcţi: „ Planul de acţiuni sau de lucrări de interes local se aprobă anual prin hotărâre a consiliului local. În funcţie de solicitările venite din partea instituţiilor partenere în organizarea şi evidenţa orelor de muncă, planul de acţiuni sau de lucrări de interes local poate fi reactualizat pe parcursul anului. Conceptul de instituţii partenere nu este definit nici măcar în normele metodologice, reieşind faptul că beneficiarii direcţi ai aplicării respectivei legi  sunt numai instituţiile şi serviciile publice de interes local”, explică Ionuţ Simionca în expunerea sa de motive.

Ce modificări se aduc Legii 416?

Ionuţ Simionca spune că imiţiativa sa legislativă stabileşte concret entităţile care au dreptul să solicite includerea în planul de acţiuni sau de lucrări de interes local. În acest sens, planul este fundamentat, în funcţie de specificul şi nevoile locale, pe următoarele solicitări: instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, societăţilor şi regiilor autonome de interes local, societăţilor şi societăţilor cooperativă.

Ionuţ Simionca: „ În cazul în care o societate de interes local, o regie autonomă sau o instituţie publică, inclusiv o societate cooperativă este inclusă în plan, aceasta dobândeşte dreptul de-a selecta persoanele care să efectueze acţiunile sau lucrările în orele de muncă repartizate. Selecţia se va face pe baza unei liste a persoanelor disponibile care cuprinde datele privind numărul de ore de muncă rămase de efectuat, situaţia studiilor şi profesia sau meseria. De asemenea, în sarcina celor trei categorii noi de beneficiari direcţi ai muncii prestate de asistaţii sociali sunt instituite, corelativ activităţii acestora, obligaţia de-a realiza instructajul în domeniul securităţii şi sănătăţii la locul de muncă, precum şi obligaţia de-a plăti la bugetul local o sumă calculată prin înmulţirea numărului de ore de muncă prestate cu cuantumul salariului de bază mimim brut pe ţară garantat în plată stabilit pe oră”, a subliniat Simionca.

Ce mai rezolvă aceste modificări?

Creează premisele pentru creşterii stimei de sine a celor mai defavorizaţi membri ai comunităţii care trăiesc din ajutorul social, astfel încât aceştia să devină persoane care generează venituri. De asemenea, asistaţii sociali vor putea beneficia de o relaţie directă cu firmele unde au fost trimişi să lucreze, având şansa unei angajari după ieşirea de sub incidenţa Legii 416: „ Mai mult, firmele sunt cointeresate să obţină o forţă de muncă relativ ieftină, în condiţiile unei pieţe a muncii care este cuprinsă de o criză profundă de forţă de muncă. În plus, bugetul local obţine o nouă sursă de finanţare”, punctează Ionuţ Simionca.

„ În mod  subsidiar, iniţiativa extinde şi sfera de recompensare a familiilor  beneficiare de ajutor social, astfel încât majorarea cu 15% a cuantumului ajutorului social se va acorda nu numai în cazul în care familia are membri care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, ci şi în cazul în care familia are membri care realizează venituri din activităţi independente şi venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură”, a conchis deputatul Ionuţ Simionca.

Judeţul Bistriţa-Năsăud a plătit în luna decembrie a anului 2017 o sumă totală pentru drepturile curente ce revin celor peste 2.000 de persoane care beneficiază de prevederile Legii 416, aproape 600 de mii de lei. La nivel naţional există în plata Legii 416, a venitului mimin garantat 220 de mii de beneficiari, suma totală plătită acestora fiind de 60 de milioane de lei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Felicitari d-le DEPUTAT. Va rog sa-i invatati pe socialistii nostri legea AMERICANA . Ei dau bani de pita la schimb de voturi. De fapt romanasii rosii nu au invatat de la tatucii lor MARX si ENGELS lectia simpla ; NICI PAINE FARA MUNCA , nici MUNCA FARA PAINE. Parca suna bine sloganul. E simplu sa te atingi de buzunarul celor ce muncesc cinstit . NU ???

Comments are closed.

- Advertisement -

Latest News

Starea de alertă a fost prelungită dar mai multe restricții au fost eliminate. Anunțul a fost făcut de Raed Arafat

Guvernul a decis, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile pe întreg teritoriul României începând din data de 13 mai...

TENIS DE MASĂ: Trei medalii din care una de aur câștigate de sportivii bistrițeni la naționalele de la Câmpulung

Campionatul Național Individual juniori II a avut loc între 7 și 9 mai la Câmpulung, sportivii de la CSM Bistrița reușind să ocupe locuri...

În cazul depozitelor ilegale de deșeuri: Primăriile din  Monor și Dumitrița  amendate cu 5, respectiv 15.000 de lei. Subprefectul Decsei Attila: ”Doar cu amenzi...

Comisia pentru verificarea stării de salubritate a localităților, cursurile de apă și a căilor de comunicații din județul Bistrița-Năsăud s-a întrunit astăzi în sala...

Valul 3 aproape de final: 7 cazuri noi. Rata de incidență în Bistrița e de 0,91 și în județ de 0,82. Peste 74.000 de...

Valul 3 al epidemiei de Covid 19 pare să se apropie de final. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -