sâmbătă, mai 30, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  De ce nu vor cânta niciodată Judas Priest, Iron Maiden SAU OZZY OSBOURNE la Bistrița? Muzica rock între Gavril Țărmure și Dorel Cosma – Zeii de Metal nu cântă pentru 3 lei

  Must Read

  Crama Jelna – singura cramă care a dobândit mențiunea de calitate „produs montan” pentru strugurii cultivați

  O familie tânără de antreprenori din judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt singurii din România care au obţinut menţiunea de...

  Garda de Mediu a închis stația de mixturi asfaltice de la Beclean. Amenda primită de firmă se ridică la 30.000 de lei

  Consecință a unei sesizări apărută pe pagina de socializare a consilierului local al PMP Beclean, Caius Cârcu...

  Bistrița este capitala unui județ care îi poartă jumătate numele, un spațiu cumva eclectic, pe trei sferturi rural, lucru vizibil în programele susținute de principalele instituții pentru cultură: Centrul Județean pentru Cultură și Centrul Cultural Muncipal ”George Coșbuc”. Că rockul nu prea interesează pe nimeni sau aproape pe nimeni am înțeles-o demult, ceea ce nu înțelegem este modul cum sunt finanțate foarte multe dintre aceste manifestări.

  Cu bugete uriașe, cele două instituții de cultură sunt oglinda în organizarea de evenimente a celor doi șefi: Gavril Țărmure și Dorel Cosma. Primul, Gavril Țărmure e adeptul proiectelor care vizează muzica cultă, clasică  și alte foarte multe evenimente mai elitiste, în timp ce Dorel Cosma preferă folclorul, teatrul, dar și altele, pe măsura Palatului. Nu e ironie…

  Două bugete uriașe

  Pentru 2018, instituția condusă de Gavril Țărmure se bucură de un buget uriaș, numai puțin de 3,9 milioane de lei, bani care se vor aloca pe evenimentele culturale !

  În ultima ședință de consiliu județean, bugetul de evenimente al Centrului Județean de Cultură a fost aprobat în unanimitate, cu câteva critici  la adresa lui Gavril Țărmure, critici pe care și le permite doar președintele Radu Moldovan. Totul a plecat de la ideea că la nivelul județului Bistrița-Năsăud ar trebui organizat un eveniment major, unul mare, mare de tot. Acum vine și chestiunea care ne interesează pe noi: Cine să vină să ne cânte sau să ne încânte?

  Bon Jovi, Lady Gaga sau Judas Priest?

  Niciunul, pentru că potrivit celor de la  Metal Hammer sau a altor publicații de specialitate, Bon Jovi are un onorariu de 1 milion de dolari, Bruce Springsten, iar Lady Gaga cere 750 de mii de dolari, ceea ce mie mi se pare enorm. În ceea ce privește pe Zeii Metalului, atât Judas Priest, Iron Maiden sau Ozzy Osbourne, doar 3 dintre ei, nu cântă pe mai puțin de 1 milion de dolari și în fața a minim 50 de mii de spectator. Ah, da, Rammstein, cântă pentru doar 850 de mii de euro… Du hast …

  Așa că, iată ce a spus președintele Radu Moldovan: ” Am discutat în nenumărate rânduri cu domnul Țărmure de crearea unui eveniment special, major, care să asocieze numele județului Bistrița-Năsăud cu un astfel de eveniment. Vă mărturisesc că cu cât ne-ar putea încânta Carreras, Placido Domingo, AC DC, Iron Maiden și multe alte trupe sau soliști internaționali care să bucure în mod special populația județului și nu numai … că la astfel de evenimente ar veni oameni nu numai din România ci și din mai multe ţări. Am ajuns după solicitările celor de la  AC DC de peste 2 milioane de euro, Placido Domingo de la 500.000 la un milion… am ajuns la un nume care în viziunea mea de om care nu sunt specialist în astfel de evenimente .. la un super-nume pe care l-a produs România: Angela Gheorghiu care adună public de la Covent Garden la Scala din Milano sau pe multe alte scene unice și majore din lume”.

   

  Așa s-a ajuns la Angela Gheorghiu și la critici

   

  Cât despre Gavril Țărmure, președintele Radu Moldovan a fost cât se poate de dur, spunem noi, nu e prima oară, el neavând capacitatea de-a explica consilierilor județeni de ce costă Angela Gheorghiu 550 de mii de lei:

   

  ” Din păcate domnul Țărmure – acuma nu o să retrag de pe ordinea de zi validarea lui în funcția de manager sau evaluarea, dar și-a gestionat foarte prost lucrurile în ultima perioadă. Poate că are și motive personale …Nu  a avut capacitatea să explice consilierilor județeni care este importanţa unui astfel de eveniment, cine este Angela Gheorghiu… că nu toată lumea știe acest lucru în definiție… Sunt convins că nu este niciunul din jurul mesei care nu a auzit de Angela Gheorghiu. Dar se pare că probleme personale sau de altă natură l-au pus în situația să nu aibă capacitatea să gestioneze susținerea programelor de activități și a bugetului în fața comisiilor”, a punctat Radu Moldovan.

   Angela Gheorghiu este o soprană română, una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume.

  Palatul Culturii și 2018

  Bun organizator de evenimente, Dorel Cosma este însă un iubitor al folclorului și al Nunții Zamfirei, ceea ce nu e rău pentru rural, doar că povestea mult mediatizatei nunți e mult mai complexă. Rockul rămâne o poveste . Cert, din bugetul uriaș al Centrului Cultural Municipal, pe 2018,  cele mai scumpe evenimente sunt cele legate de Zilele Bistriței, unde Primăria a alocat 550.000 de lei. Caravana Marii Uniri costă 200.000 de lei, Nunta Zamfirei costă 95.000 de lei, Festivalul Bistrița Medievală costă 80.000 de lei. Concertele la Sinagogă s-au alocat 100.000 de lei. Expozițiile de la Casa cu Lei s-au alocat 95.000 de lei. În 2017, s-a atins un record absolut: 3.457.000 lei (aproximativ 800.000 de euro) pentru evenimente culturale!

  La Bistrița nu sunt bani, locații și infrastructură

  Dacă Gavril Țărmure mai dă ceva bănuți pentru ceva rock, Dorel Cosma nu are această comprehensiune pentru rock, dar, oamenii trebuie înțeleși – trupele mari costă enorm iar organizarea unui show de heavy metal nu vizează doar onorariul trupelor. Concret, un județ ca Bistrița-Năsăud nu poate să organizeze un concert cu trupe mari pentru că nu există locația, banii necessari și infrastructura.

  DE CE??? AFLAȚI CITIND MAI JOS:

  ROMÂNII NU SINT OBISNUITI SA CUMPERE BILET PENTRU UN CONCERT

  „Publicul din România nu e obisnuit sa dea bani pentru un concert serios. Problema“, spune acelasi organizator, „este lipsa de educatie si o «cultura » a spectacolului gratuit. Ai nostri nu sint obisnuiti sa ia bilete in avans, cred ca biletul nu e neapa rat necesar pentru a vedea un concert. De vreo 10-11 ani, publicul a fost obisnuit cu spectacole gratuite, si asta distruge viata de concerte, de muzica in general. Nefiind obisnuiti sa pla teasca , oamenii nu respecta actul artistic. Datorita costurilor suplimentare pentru realizarea unui concert de mare anvergura , in care ar trebui sa se cinte live, mai toti au ajuns la varianta sa puna o banda si sa faca un mimaj pe scena . Mimeaza actul artistic. De aceea, publicul din România nu este obisnuit sa vada un concert adeva rat”. Mai putin vehement in aceasta privinta este Joey de Alvare, de la Sfinx Experience CDA, cel care i-a adus in România pe Ray Charles, Julio Iglesias, Tom Jones, Bryan Adams, James Brown ori Cyndi Lauper. „Românii nu dau bani pentru artistii români, pentru ca stiu ca -i pot vedea si fa ra bani. S-au obisnuit sa pla teasca pentru Ba nica jr., de doua ori pe an, si atit. Românii nu au bani. Daca un bilet pentru un concert semibun sau de categorie mijlocie e 1.000.000 de lei, sa iei doua bilete inseamna dublu. Eu ma gindesc bine inainte sa dau pe ceva 2.000.000 de lei”.

  UN CONCERT U2 COSTA 1.500.000 – 1.800.000 DE EURO

  U2, de exemplu, s-au aflat anul trecut intr-un turneu mondial de promovare a noului lor album „Vertigo”. „Evenimentul anului”, asa cum a fost denumit de revista de specialitate „Billboard”, a cuprins 90 de concerte, fiecare dintre ele derulindu-se cu casa inchisa . Cit ar fi costat sa -i vedem in România? „In general, cu artistii mari se fac contracte procentuale. Artistul ia in principiu 85-90% din profit, dar cu un minim garantat. Acesta se calculeaza in functie de pretul biletului, de locatie si de capacitatea sa lii. U2 se invirte la un minim garantat intre 1.500.000 si 1.800.000 euro, iar Rolling Stones intre 2.000.000 si 2.500.000 de euro. Din pa cate, Romånia nu-si permite sa pla teasca atit de multi bani pentru o trupa . Nu exista indeajuns de multi spectatori dornici sa pla teasca un pret real de bilet in jur de 50-70 de euro. Si nu vorbesc de 10.000 de oameni, ci de 40-50.000”. „Din doua motive vine un artist sa cinte undeva“, spune Joey De Alvare: pentru banii pe care i-ar putea cistiga si pentru impactul secundar pe care l-ar putea avea prezenta lui acolo. „Impactul secundar, adica vinzarea de discuri, este aproape nula in România. O tara care are pirateria 90% nu e importanta .” In concluzie, nu putem „prinde” un artist mare folosind pretextul promova rii unui nou album al acestuia. „La noi, vinzarea de albume nu este suta la suta legitima . Iar daca produsele sint legitime, exista foarte multe unita ti fa ra facturi, astfel incit preturile albumelor care se vind pe piata sint foarte mici si este practic o concurenta neloiala fata de albumele suta la suta legitime, care trebuie sa includa toate taxele si impozitele si care, normal, sint mult mai scumpe”, adauga Dorian Ciubuc.

   

   

   

   

   

   

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Crama Jelna – singura cramă care a dobândit mențiunea de calitate „produs montan” pentru strugurii cultivați

  O familie tânără de antreprenori din judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt singurii din România care au obţinut menţiunea de...

  Clipe de coşmar pentru părinţii unui copilaş de 2 ani: Opărit cu lapte, acesta a ajuns la o clinică din Târgu Mureş

  Un copilaș de doar anișori din orașul Năsăud s-a opărit cu lapte. Cu arsuri de gradul II pe 45% din...

  Garda de Mediu a închis stația de mixturi asfaltice de la Beclean. Amenda primită de firmă se ridică la 30.000 de lei

  Consecință a unei sesizări apărută pe pagina de socializare a consilierului local al PMP Beclean, Caius Cârcu și, care, anunța poluarea rezultată...

  Mihai Sărmășan: Poliția Locală mai există la Bistrița ?

  Deciziile Comitetului Național pentru Situații de Urgență prevăd că locurile de joacă din parcurile din țară rămân închise și după încheierea stării...

  PSD nu vrea la guvernare dacă va trece moțiunea de cenzură. Se dorește un guvern de uniune națională format din tehnocrați și care să...

  Informația a fost confirmată de deputatul bistrițean Doina Pană, în contextul în care, liderii...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -