Acasă Dezvaluiri De ce au fost tăiați molizii de la Chiraleș: Deranjau din punct...

De ce au fost tăiați molizii de la Chiraleș: Deranjau din punct de vedere confesional!!!

0

Scandalul izbucnit în jurul celor 12 molizi tăiați din curtea Bisericii Ortodoxe a satului Chiraleș, a surescitat atenția oamenilor din zonă care citesc ziarul nostru de nișă, care ne-au scris despre ce s-a întâmplat cu adevărat în cazul celor 12 molizi.

Foarte probabil cei 12 molizi deranjau din punct de vedere confesional. Inconjurand biserica precum cei 12 apostoli, sau cei 12 episcopi greco-catolici (intre care nu s-a gasit niciun tradator) ramasesera singurii martori din vremea intemeietorilor bisericii si probabil ca mai mumurau in timpul predicilor mincinoase. Asa ca pedeapsa din partea mancurtilor a fost necrutatoare: condamnarea la moarte.
In satul Chirales, comuna Lechinta, jud. Bistrita-Nasaud, in anul 1934 a fost terminata si sfintita (de catre Episcopul Iuliu Hossu) biserica de zid in timpul pastoririi preotul greco-catolic Virgil Baciu care a preluat initiativa de la 1908, a bunicului acestuia din partea mamei, preotul greco-catolic Alexandru Anca. Eforturile pentru ei si intreaga comunitate- atunci compact greco-catolica sunt greu de imaginat azi, cand lumea are alte resurse. In 1948, cand amenintarile si repetatele raiduri ale securitatii nu au dat roade, preotul fiind luat adesea noaptea si dus cu masina, nestiind daca isi va mai vedea familia, „trecerea la ortodoxie” a satenilor s-a facut,-trebuie sa admit ca metoda, pe cat de originala, pe atat de perfida,-prin semnarea unei liste in alb, fara antet, despre care omul insarcinat sa o dea spre semnare satenilor spunea ca reprezinta lista catre autoritatile locale a familiilor care solicita ca si ajutor lemne de foc pentru iarna 1948-1949. Ideea este diabolica, dar s-a dovedit eficienta. In interiorul bisericii sunt pictati actualii ierarhi ortodocsi sub jurisdictia carora se afla si parohia Chiralesului, dar care nu au nici un merit legat de ridicarea acestui lacas de cult (!!!). Prea sfintiile lor beneficiaza de un privilegiu de care nu s-a bucurat Episcopul greco catolic in timpul caruia si de care a fost sfintita biserica(!!!)

 

Si in timp ce in interiorul bisericii se lafaie picturile ierarhilor ortodocsi, pe frontispiciu, apar urmatoarele: „Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului, si cu impreuna lucrarea Sfantului Duh ziditu-s-a acest sfant lacas de preamarire a lui Dumnezeu intre anii 1929-1934. In anul 1934 biserica a fost sfintita. In decursul anilor biserica a fost renovata: tencuita in exterior in terasit, acoperita cu tabla si electrificata, in timpul pastoririi I.P.S. Bartolomeu Anania si P.S. Irineu Bistriteanul, protopop de Bistrita fiind P.C. Stanciu Viorel, cu purtarea de grija a pr. paroh Muresan Ioan biserica a fost impodobita cu pictura traditionala de pictorul Bumbu Constantin din Dej. Toate cheltuielie au fost suportate de vrednicii credinciosi ai parohiei Chirales. Inscrie Doamne in cartea vietii tale pe toti ostenitorii, drept maritorii si inchinatorii tai. Amin!”
Deci nici un cuvant despre cultul si episcopul care a sfintit (greco-catolic), si nici un cuvant despre cel care a ridicat-o! Asta inseamna ortodoxia romaneasca!
Ce sa ne mai miram cata memorie, cata cultura, atata respect pentru trecut si present, pentru oameni si mediu.

victor
victor@yahoo.com
86.121.97.77

Exit mobile version