Pro Politica

START în cursa pentru cele 62 de primării ale județului Bistrița-Năsăud. De astăzi începe înregistrarea alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile. Vezi care sunt alianțele, partidele și candidații din BN

Candidaturile pentru alegerile locale pot fi depuse până în 18 august, iar campania electorală începe în 28 august, a anunțat Autoritatea Electorală Permanentă.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud, în cursa pentru alegerile locale din 27 septembrie, se vor înscrie 2 alianțe politice, șase partide și un candidat independent.

  1. Alianța pentru Bistrița-Năsăud formată din PSD-ALDE-Pro România-UDMR și care susține doi candidați unici: Radu Moldovan la Consiliul Județean și Cristian Niculae la primăria Bistrița, aici fiind vorba și de liste commune în alte foarte multe UAT-uri. De asemenea, ApBN are candidați în cele trei orașe și în cele 58 de comune, aici fiind vorba de Nicolae Moldovan, Mircea Romocea și Daniel Suciu
  2. Alianța PNL-USR-Plus și care susține alți doi candidați unici: Stelian Dolha la Consiliul Județean și Ioan Turc la primăria Bistrița. În cazul acestei alianțe, candidații la Beclean, respectiv Năsăud sunt Bogdan Rusu și Dorin Vlașin, în timp ce la Sg. Băi, PNL va avea doar listă de consilieri, iar USR candidat propriu
  3. PMP : intră în alegeri cu liste separate și candidat unic la primăria Bistrița: deputatul Ionuț Simionca, dar și în cele trei orașe: Caius Cârcu, Beclean, Dorel Oltea, Năsăud, Virgil Dumitru, Sg. Băi.
  4. PER: candidat la primăria Bistrița- Marius Conon
  5. Verzii : candidat la primăria Bistrița – Dan Ciobănică
  6. POL: candidat la primăria Bistrița – Rodica Dobraniș
  7. PNȚ Maniu-Mihalache – Mircea Taloș, la CJ, Marius Vârtic la primăria Bistrița
  8. AND
  9. Doris Rai – candidat independent

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că perioada electorală pentru alegerile locale din acest an va începe cel mai târziu în 29 iulie, urmând ca în 2 august să fie constituit Biroul Electoral Central. Birourile electorale de circumscripţie vor fi constituite la 8 august, dată de la care vor putea fi înregistrate alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile.

Cum se înregistrează alianțele electorale

În ceea ce priveşte alianţele electorale, la alegerile locale, acestea se pot constitui între partide politice sau alianțe politice la nivel județean ori local. Un partid politic nu poate face parte, la același nivel, decât dintr-o singură alianță electorală. La alegerile locale din 2020, alianțele electorale se înregistrează la biroul electoral de circumscripție județeană sau la biroul electoral de circumscripție a municipiului București, după caz, până cel mai târziu la data de 11 august 2020.

Potrivit legii, în cazul alianțelor electorale, propunerile de candidați se fac în scris, în două exemplare originale și două copii, sub semnătura conducerii organizațiilor județene ale acestora și pe baza listei susținătorilor, listele cu propuneri de candidați trebuind semnate și de conducerile județene ale fiecărui partid politic din alianță. Dacă alianțele electorale se constituie la nivel comunal, orășenesc, municipal sau de sector al municipiului București, listele se semnează de conducerea alianței și se contrasemnează de conducerea fiecărei organizații locale din coaliție, potrivit AEP.

Liste de susținători

Referitor la listele de susţinători şi la numărul de semnături necesare depunerii candidaturilor la alegerile locale din acest an, AEP reamintește că, prin derogare de la prevederile Legii nr. 115/2015, art. 3 din Legea nr. 84/2020 reduce la jumătate numărul minim al susținătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor.

Astfel, pentru candidaturile la consiliul local și la funcția de primar din aceeași circumscripție electorală, respectiv pentru candidaturile la consiliul județean și președintele consiliului județean din aceeași circumscripție electorală, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți vor prezenta câte o singură listă de susținători. Situaţia centralizată a numărului total de susţinători necesari depunerii candidaturilor pentru fiecare unitate administrativ-teritorială poate fi consultată pe site-ul AEP.

Candidaturile pot fi depuse până în 18 august

Perioada de depunere a candidaturilor urmează să se încheie în18 august, birourile electorale de circumscripţie urmând să constate rămânerea definitivă a acestora la data de 24 august.

Campania electorală va începe în 28 august şi se va încheia în ziua de sâmbătă, care precedă data alegerilor, respectiv în 26 septembrie 2020, ora 7.00.

Exit mobile version