Acasă SONDAJE DE OPINIE CURS: Trendul pentru alegerile europarlamentare indică o luptă strânsă pentru primele trei...

CURS: Trendul pentru alegerile europarlamentare indică o luptă strânsă pentru primele trei locuri. Află cum se împart voturile pe cele trei provincii istorice

0

Centrul de Sociologie Urbana și Regională (CURS) a dat publicității cel mai nou sondaj – de tip Omnibus. Sondajul a fost realizat în perioada 12-25 martie 2019 pe un eșantion național de 1067 de persoane la domiciliul respondenților.

De asemenea, există un alt studiu al CURS în ceea ce privește votul pe provincii istorice, care ne arată următoarele direcții ale votului:  

TRANSILVANIA: principalul partid este Partidul Național Liberal cu 29%, urmat de UDMR și Alianța  2020 cu 18% fiecare iar PSD urmează abia pe locul patru cu 16%. Totuși, distanța dintre locurile 2-4 este nesemnificativă statistic (2%).

 

Principalul partid din Moldova este Partidul Social Democrat cu 35%, urmat de Partidul Național Liberal al cu 20% și Partidul Mișcarea Populară cu 14%. Urmează Alianța  2020 cu 12% și, apoi, ALDE și Pro România cu 11% fiecare.

 

În Muntenia avansul PSD este și mai mare, partidul având 44%. Următorul partid este PNL cu 25% urmat de ALDE  cu 11%, Alianța  2020 cu 7% și PMP cu 6%.

În Transilvania

 

 

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare, PSD-ul continuă să domine scena politică cu 31%, urmat la distanță de PNL cu 23%. Urmează Alianța 2020 (USR+PLUS) cu 13%ALDE cu 10%Pro România cu 8%PMP cu 6% și UDMR cu 5%. Restul partidelor măsurate se află sub pragul electoral de cinci la sută.

Ce crede www.propolitica.ro

 

Zestrea electorală a principalului partid de guvernământ s-a erodat treptat pe parcursul anului trecut din diverse motive interne și externe ajungând acum la cota 31%. (În aprilie 2018 PSD era la 39%, în iunie 2018 la 37%, în septembrie 2018 tot la 37%. În noiembrie 2018 a alunecat la 33%, iar în februarie 2019 a ajuns la 32%).

Avem o creștere sensibilă în dreptul PNL și al ALDE față de studiul anterior, în timp ce USR și PLUS măsurați prima dată împreună în cadrul OMNIBUSULUI CURS au reușit doar să cumuleze procentele proprii din cercetarea precedentă – 13% în dreptul Alianței 2020 (USR+PLUS).

Pro România e cam în aceeași zonă (9 la sută în februarie – 8 la sută în martie). O ușoară creștere în dreptul PMP care a coincis cu probabilitatea crescută ca Traian Băsescu să intre în cursa pentru europarlamentare, lucru care până la urmă a și fost confirmat oficial.

Se confirmă și posibila problemă pe care o are UDMR – în cazul unei prezențe mai mari la vot ar putea avea serioase probleme și poate risca să rateze prezența în viitorul Parlament European.

Prima concluzie: Dacă privim la distribuția în funcție de mediul de rezidență vedem cu un PSD este votat în mediul rural preponderent (38 versus 28%). PNL are o ușoară preponderență urbană (25% versus 22%). Alianța  2020 are o preponderență mai clară în favoarea mediului urban (15% versus 9%). ALDE , PMP și Pro România au o distribuție relativ echilibrată.

 

Studiul CURS de tip Omnibus a avut loc în perioada 12-25 martie 2019, cu interviuri realizate la domiciliul celor intervievați. De asemenea, conform casetei tehnice, studiul s-a desfășurat pe un eșantion național de 1067 de persoane, având o eroare statistica de +/- 3%, cu datele ponderate în funcție de vârstă, la un nivel de încredere de 95%.

 

Exit mobile version