Acasă EVENIMENT CUNUNA GRÂULUI, un obicei păstrat la Spermezeu

CUNUNA GRÂULUI, un obicei păstrat la Spermezeu

0

Tradiţiile din satul transilvan  legate de secerişul grîului sunt păstrate într-o comună din judeţul Bistriţa-Năsăud, Spermezeu. Ajuns la ediţia a 14-a, obiceiul „Cununa grîului” s-a transformat într-un veritabil festival al cântului , dansului şi portului popular.

Obiceiul ” Cununii Grâului ” este practicat și în zilele noastre în comuna Spermezeu. Tradiţia spune că , în urmă cu 100 de ani,  o familie mai „înstărită” a satului își cheamă „neamurile” și vecini la clacă intr-o zi anume „ dacă o sta vremea” . Gazda trebuie să cheme la clacă și „ lăutașii” pentru a merge lucrul mai bine. În dimineața zilei în care urmează să fie secerată holda de grâu , oamenii se adună la casa gazdei, pentru a pleca spre „ holdă ”. Odată ajunși acolo femeile și fetele cu secerile taie grâul, în timp ce bărbații „ bat parii” și „cară snopii” de grâu ai secerătoarelor. După terminarea seceratului avea loc împletirea cununii din cele mai frumoase spice de grâu, din ultimul  „ snop” ori dintr-o „ fâșie de holdă” nesecerată.

După ce cununa era gata, un băiat o purta de la holda de grâu si pană la casa gazdei. Sătenii și copii satului „ udau cununa” pentru a sporii și îmbogății roadele de grâu anul viitor. După ce alaiul de secerători ajunge la casa gazdei,  băiatul care duce cununa, este răsplatit cu bani , iar ceata de secerători se așează la masă pentru a mânca si pentru a-și „ trage sufletul” după o zi întreagă de secerat .

Primarul comunei Spermezeu, Sorin Hognogi spune că păstrarea unor asemenea tradiţii este o obligaţie a fiecărui edil de comună.

Obiceiul ” Cununii Grâului ” este practicat și în zilele noastre în comuna Spermezeu. Prin acest obicei oamenii își seceră grâul mult mai ușor fiind ajutați de rude și vecini.

Exit mobile version