Acasă ANALIZE-COMENTARII Cum se pot grăbi anticipatele?

Cum se pot grăbi anticipatele?

0

Surse politice susțin, pentru STIRIPESURSE.RO, că în discuțiile de până acum dintre președintele Klaus Iohannis și partidele parlamentare pare a se fi desprins o soluție care ar face posibilă declanșarea alegerilor anticipate.

Toată lumea a fost de acord că guvernul demisionar al lui Victor Ponta condus de premierul interimar Sorin Câmpeanu e o soluție de avarie pentru maximum 2 săptămâni.

Cel mai probabil i se va da mână liberă președintelui să desemneze un premier până la anticipate, premier care trebuie să fie un tehnocrat și care să aibă mână liberă în a-și forma cabinetul. Acest ”guvern de sacrificiu” va avea ca priorități pe termen scurt promovarea bugetului de stat pe 2016 și modificarea legislației electorale care să permită organizarea alegerilor anticipate. Asta pentru că pe actuala legislație nu se pot organiza.

 

Cea mai mare problemă pe care o au atât președintele, cât și partidele, e o decizie a CCR din 2012 care nu permite organizarea, în același timp, a alegerilor locale și parlamentare. Soluția ar fi următoarea: Guvernul, sprijinit de partidele parlamentare, să promoveze o legislație electorală care să permită acest lucru, adică organizarea concomitentă a celor două tipuri de alegeri, și imediat ce legea va trece de Parlament, ea să fie atacată la CCR de președintele României pentru a determina Curtea Constituțională să emită o decizie care ar putea, în anumite condiții, să permită organizarea celor două tipuri de alegeri în același timp (președintele va trebuie să explice că nu contestă legea în sine, ci doar dorește ca judecătorii constituționali să explice foarte repede cum stă situația).

 

Dacă acest lucru va fi rezolvat din punct de vedere legal, atunci, cel mai probabil, ținând cont de reglementările în vigoare, cel mai repede am putea avea alegeri parlamentare anticipate pe data de 5 aprilie 2016. În aceeași zi vor avea loc, în condițiile modificării legii, și alegerile locale, cu mențiunea că cei care vor fi aleși primari, consilieri locali și județeni, vor intra în mandat doar de la data expirării actualelor mandate ale celor care sunt pe funcții, adică în iunie 2016 (practic e aceeași soluție ca la alegerile prezidențiale de anul trecut, când președintele Klaus Iohannis a fost ales cu mai bine de o lună înainte de expirarea mandatului lui Traian Băsescu).

Totul depinde acum de acordul final al partidelor și al președintelui și al societății civile.

După această primă rundă de consultări cu președintele, va avea loc, la începutul săptămânii viitoare, cel mai probabil cu toate partidele parlamentare la un loc, care să stabilească o soluție.

Exit mobile version