marți, septembrie 22, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  CUM ARĂTA SCENA POLITICĂ ÎN URMĂ CU 4 ANI? Care era starea de spirit, cine erau votanții???

  Must Read

  Cine ești tu, Cristian Niculae? Interviu cu OMUL din spatele candidatului

  Suntem bombardați în această perioadă electorală de o mulțime de nume, personaje și personalități, mai noi sau mai vechi,...

  LIGA A III-A, SERIA A X-A: Gloria egala nou promovatei din Șomcuta Mare

        În a doua etapă, a ligii a III-a, seria X-a, pe stadionul Jean Pădureanu, Gloria...

  STELIAN DOLHA: Consiliul Județean poate și trebuie sa fie implicat mult mai activ si în a oferi un suport real fermierilor dintr-un județ preponderent...

  Alături de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros am discutat vineri cu locuitorii din Șieu și din Teaca,...

  Propolitica vă propune ca dincolo de campania electorală, de bannere și materiale pur politice, o serie de analize săptămânale a evoluției sau involuției partidelor, discursuri, sondaje și opinii despre alegeri. De asemenea, pentru început vă oferim spre citit și gândit, studiul IRESCOP 2012 al IRES, lăsând la latitudinea fiecăruia dintre voi să decidă dacă în cei 4 ani trecuți de la parlamentarele din 2012, lucrurile, faptele și oamenii și-au schimbat mentalitatea. Tot în acest weekend vom afla cât de mult s-au modificat listele partidelor și cine erau candidații în urmă cu 4 ani. Acum, haideți să aflăm care era starea politică în urmă cu 4 ani…

   

   

  În pragul campaniei electorale pentru alegerea noului Parlament, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) lanseaza studiul IRESCOP 2012 – Profiluri electorale menite să contribuie la crearea unei culturi civice şi politice a alegătorilor din România. Studiul are drept suport de comparaţie Barometrul Opiniei Publice – Profiluri electorale din octombrie 2006, dar au fost utilizate şi studii de opinie publică realizate de IRES în perioada 2009-2012, prin metoda CATI, utilizând eşantioane reprezentative la nivel naţional.

  Conform realizatorilor, studiul poate reprezenta “o premisă pentru dezbateri publice, pentru a îndrepta atenţia în altă direcţie decât în cea a polemicilor sterile sau a demagogiilor ieftine”, el creând nu doar o “oglindă a audienţei mesajelor politice”, ci şi “un tablou privind aşteptările populaţiei”, se arata în comunicatul de prezentare al IRESCOP 2012.

  Starea de spirit

  De-a lungul anilor, proporţia respondenţilor care sunt optimişti privind direcţia în care se îndreaptă ţara tinde să scadă, cu toate că apar fluctuaţii pe parcurs; proporţia acestora se menţine în jurul de 20% în ultimii ani, optimiştii fiind de trei ori mai puţini decât pesimiştii.
  Astfel, conform IRESCOP 2012, 75% dintre respondenţi consideră că direcţia în care merge România este greşita şi doar 20% că ne îndreptăm în direcţia bună. Cei mai optimişti sunt votanţii USL, dintre care 31,4% consideră că lucrurile merg într-o direcţie bună, iar cei mai pesimişti cei PP-DD, din rândul cărora doar 5,3% dau acelaşi răspuns.
  La întrebarea cât de multumiţi sunteţi de felul în care trăiti, IRESCOP 2012 arată că doar 2% dintre respondenţi sunt foarte multumiţi, 24% sunt destul de multumiţi, 48% nu prea sunt multumiţi, iar 26% nu sunt deloc multumiţi.

  Implicare politică

  Majoritatea intervievaţilor (44%) consideră, în acest moment, că în România ar fi mai bine să existe două partide politice, unul la putere, iar unul în opozitie. Următoarea opinie ca prevalenţă în rândul respondenţilor este aceea cum că ar trebui să existe mai multe partide politice (28%), în timp ce 14% consideră că ar fi bine să existe un singur partid, iar 11% că nu ar trebuie să existe partide politice.
  Cei mai mulţi români se declara interesaţi de politică (57% oarecum+foarte interesat), în timp ce 43% sunt puţin sau deloc interesaţi. Interesul pentru politică al românilor creşte semnificativ din 2006, când doar 27% dintre cei intervievaţi se declarau interesaţi.

  Studiul mai arată că femeile tind să voteze în proporţie semnificativ mai ridicată cu USL decât bărbaţii, iar bărbaţii votează cu PP-DD în proporţie mai ridicată decât femeile. Când vine vorba despre ARD, proporţiile sunt similare.
  Persoanele cu studii superioare tind să voteze în cea mai ridicată proporţie cu USL şi în cea mai scăzută proporţie cu PP-DD, care este preferat de o proporţie semnificativ mai ridicată din rândul votanţilor fără studii sau cu studii elementare.

  De asemenea, persoanele din mediul rural tind să voteze cu ARD în proporţie mai redusă decât cele din mediul urban, în acelaşi timp votând cu PP-DD în proporţie semnificativ mai ridicată.
  Femeile îl prefera pe Crin Antonescu în proporţie mai ridicată decât bărbaţii, în timp ce Dan Diaconescu este mai popular în rândul bărbaţilor decât al femeilor.

  Cu cât sunt mai în vârstă, cu atât respondenţii l-ar alege în proporţie mai mare pe Crin Antonescu, iar cu cât sunt mai tineri l-ar alege pe Traian Băsescu în proporţie mai ridicată.

  Dan Diaconescu este mai popular în rândul persoanelor de vârstă medie şi cel mai puţin popular în rândul votanţilor de peste 65 de ani. Mihai Răzvan Ungureanu ar fi ales drept preşedinte al României de o proporţie foarte scăzuta a tinerilor (2,5%), cel mai popular fiind în rândul persoanelor între 36 şi 50 de ani (15,2%).
  Cu cât sunt mai educaţi, cu atât respondenţii i-ar acorda lui Crin Antonescu votul în proporţie mai ridicată. Cu cât sunt mai puţin educaţi, cu atât aceştia l-ar vota în număr mai mare pe Dan Diaconescu (35,5% dintre persoanele fără studii sau cu studii elementare).

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Cine ești tu, Cristian Niculae? Interviu cu OMUL din spatele candidatului

  Suntem bombardați în această perioadă electorală de o mulțime de nume, personaje și personalități, mai noi sau mai vechi,...

  LIGA A III-A, SERIA A X-A: Gloria egala nou promovatei din Șomcuta Mare

        În a doua etapă, a ligii a III-a, seria X-a, pe stadionul Jean Pădureanu, Gloria a întâlnit o altă nou...

  STELIAN DOLHA: Consiliul Județean poate și trebuie sa fie implicat mult mai activ si în a oferi un suport real fermierilor dintr-un județ preponderent...

  Alături de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros am discutat vineri cu locuitorii din Șieu și din Teaca, dar și din comunele învecinate...

  NĂSĂUD: 50 DE PROIECTE ÎN VALOARE DE PESTE 55 DE MILIOANE DE EURO

  Marea schimbare a Năsăudului s-a produs acum 8 ani, când #Mircea_Romocea a început să dezvolte orașul academicienilor. Știa că are mult de muncă, însă...

  IONUȚ SIMIONCA: Digitalizare și transparență

  O administrație transparentă și digitalizată va aduce orașul nostru în prezent iar pentru a realiza acest lucru îmi propun să implementez următoarele proiecte:  Introducerea unei...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -