miercuri, iulie 15, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  CRISTINA IURIȘNIȚI (USR) : Avem nevoie de un învățământ echitabil si inclusiv, modern, civic și solidar

  Must Read

  CRISTIAN NICULAE: Suntem în campanie de curățenie a malurilor râului Bistrița.

   În #programul meu de #candidat am propus realizarea unui sistem de #filtrare pe râul #Bistrița, în zona de intrare a...

  Fiul colonelului Belei, Mihail Elian Ulsamer a murit la București

  Bistrița este zguduită în acest moment de o veste tristă: fiul colonelului Belei, Mihail...

  5 octombrie este Ziua mondială a educației. Această zi a fost desemnată de către UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor” (1966) şi ”Recomandarea privind învăţământul superior” (1997), principalele documente de referinţă privind cadrele didactice la nivel internaţional.

  Rolul profesorului rămâne mereu în prim planul formării personalităţii elevilor. Dascălul rămâne, alături de familie, principalul modelator al personalităţii elevilor, începând de la imprimarea unei conduite externe, până la formularea aspiraţiilor şi idealurilor de viaţă al copilului și tânărului. Totul porneșete de la Educație. Dacă educație nu e, nimic nu e!

  Situația actuală a României, sub aspectul însușirii actulului educațional este însă tristă. În trimestrul I al anului 2018, România avea 212.030 de oameni fără școală absolvită, potrivit Institutului Național de Statistică. Datele arată că este cel mai mare număr de persoane al căror nivel de educație este zero, din ultimii 3 ani. De asemenea, chiar dacă numărul celor care au doar studii primare (patru clase) sunt în scădere – numărul lor este foarte mare: 1.316.236  de persoane (aproximativ 7 % din numărul total al populației).

  Responsabilitatea guvernului este însă o vorbă în vânt! Cât despre politici educaționale coerente, de la programe reactualizate, manuale atractive în format electronic dar și digital și interactiv, până la formări gratuite pentru profesori pentru a fi capabili să țină pasul cu generația Internet și Facebook – ele rămân niște obiective doar virtuale, niște vise pentru cei naivii, încă.

  Cele trei funcții ale educațieipolitică, economică și culturală, trebuie reintegrate și redefinite în acord cu valorile naționale și europene pe care România și le-a asumat. Avem nevoie de un învățământ centrat pe dezvoltarea  competenţelor și abilitaților practice ale fiecărui copil prin experiențe de învățare diversificate în acord cu societatea actuală, un învățământ echitabil si inclusiv, în care profesorii, elevii, părinții și comunitatea locală au obiective și responsabilități comune, un învățământ modern, civic și solidar în care elevul de astăzi va fi adultul responsabil de mâine, un învățământ îndreptat spre meseriile digitale ale viitorului, un învățământ capabil să promoveze valorile culturale ale României în acord cu cele europene și internaționale într-un spațiu caracterizat de unitate, toleranță și respect pentru diversitate.

  Deputat

  prof. Cristina Iurișniți

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  CRISTIAN NICULAE: Suntem în campanie de curățenie a malurilor râului Bistrița.

   În #programul meu de #candidat am propus realizarea unui sistem de #filtrare pe râul #Bistrița, în zona de intrare a...

  Fiul colonelului Belei, Mihail Elian Ulsamer a murit la București

  Bistrița este zguduită în acest moment de o veste tristă: fiul colonelului Belei, Mihail Elian Ulsamer Belei a murit...

  Poți să faci bani dacă te plimbi prin Bistrița. Transilvania Print știe cum!!!

  Cum ar fi ca o plimbare în oraș să îți fie răsplătită cu premii atractive?Transilvania Print are un concurs pentru tine și...

  RĂMÂNEM ÎN ALERTĂ: În BISTRIȚA-NĂSĂUD scade numărul de persoane active:91. Încă două decese- 59 în total. 642 de persoane infectate astăzi la nivel național

  Județul Bistrița-Năsăud rămâne într-o situație delicată. Dincolo de incertitudini, astăzi, numărul celor infectați cu Sars-Cov 2 a crescut la 9 persoane,...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -