marți, iunie 2, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Cristina Iurișniți îi scrie vicepremierului Daniel Suciu pe tema reabilitării Corpului A a Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”

  Must Read

  Călin Stan (USR): La MAIERU păcălit nu e cel care primește, ci cel care plătește

  Dacă tot a fost „dezmâț” pe banii publici la nivelul ministerelor și al marilor primării cu achizițiile...

  Dep. Cristina Iurişniţi: 1 iunie este simbolic o zi a iubirii pe care o dăruim copiilor.

  1 IUNIE - Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la...

  Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți i-a scris vicepremierului Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării, cu privire la finanțarea obiectivului de investiții Consolidarea și modernizarea corpului A (corp liceu) Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu”, municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud.

  Iurișniți spune că ” stă în puterea dumneavoastră, în noua calitate pe care o aveți în Executivul României, de a debloca situația de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice privind finanțarea obiectivului de investiții Consolidarea și modernizarea corpului A (corp liceu) Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu”, municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud”.

  În acest context, deputatul USR amintește faptul că, în urma întrebării nr. 417A/2018 pe care a adresat-o Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice i s-a comunicat faptul că în urma analizei documentației tehnico-economice s-a constatat faptul că obiectivul Consolidarea și modernizarea corpului A (corp liceu) Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu”, municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud nu respectă prevederile art. 6 din OUG nr. 28/2013, cu modificările și completările ulterioare. Prevederile legale specifică faptul că ,,Obiectivele de investiții din cadrul programului se realizează pe terenuri și/sau construcții, după caz, aflate în proprietate publică sau privată a unităților administrativ-teritoriale sau în administrarea acestora, cu respectarea prevederilor legale in vigoare”.

  Practic, spune Iurișniți,  acest obiectiv de investiții în valoare de 31,5 milioane de lei privind consolidarea și modernizarea unuia dintre cele mai mari și importante colegii din județul Bistrița-Năsăud a fost respins pentru că nu se află în proprietatea publică sau privată a statului, ci doar în administrarea Primăriei Municipiul Bistrița.

  ”Totodată, s-a solicitat Primăriei municipiului Bistrița, în mod aberant, să facă dovada obținerii dreptului de proprietate publică sau privată sau a unui drept real de administrare asupra terenurilor și/sau construcțiilor pe care se realizează obiectivul de investiții în situația în care Municipiul Bistrița a dobândit administrarea asupra Colegiului, pentru o perioadă de 92 de ani, printr-un contract încheiat între Consiliul Local al municipiului Bistrița ( prin Hotărârea CL nr. 19/2014) și Parohia Evanghelică C.A. Bistrița”, mai scrie Iurișniți.
  ” Domnule ministru, putem înțelege conflictul de natură juridică cauzat de prevederile interpretabile ale OUG nr. 28/2013, însă nu putem susține faptul că o unitate de învățământ publică nu poate beneficia de finanțare din simplu fapta că normele pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală sunt lacunare și nu corespund în totalitate satisfacerii interesului public. Prin asumarea obiectivului PNDL dezvoltarea durabilă a spaţiului rural şi urban, înțelegem faptul că acest Program vine în sprijinul satisfacerii unor nevoi sociale. Finalitatea urmărită de Program trebuie să țină cont de uzul și utilitatea publică și nu de regimul juridic al patrimoniului asupra căruia se investește. Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu”, autorizat de Ministerul Educației Naționale, este exclusiv o instituție publică care deservește înfăptuirii actului educațional și prin acest fapt nu putem contesta capacitatea unității școlare de a accesa finanțare din simplul motiv că, din considerente istorice, terenul este în proprietatea Parohiei Evanghelice. Aveți obligația, domnule ministru, de a găsi soluțiile optime pentru rezolvarea acestei probleme și nu a găsi justificări care, indiferent de natura lor, pot bloca dezvoltarea unui proiect atât de important pentru comunitatea bistrițeană. În calitatea de parlamentar de Bistrița, am convingerea că veți depune toate eforturile necesare pentru modificarea prevederilor legale din OUG 28/2013”, conchide Cristina Iurișniți.

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Călin Stan (USR): La MAIERU păcălit nu e cel care primește, ci cel care plătește

  Dacă tot a fost „dezmâț” pe banii publici la nivelul ministerelor și al marilor primării cu achizițiile...

  Un octogenar a fost lovit de tren și a murit în această după-amiază la Livezile

  Accidentul a avut loc cu puțin timp în urmă în gara comunei Livezile. Din...

  Dep. Cristina Iurişniţi: 1 iunie este simbolic o zi a iubirii pe care o dăruim copiilor.

  1 IUNIE - Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și...

  Reportaj: Bistrițenii au luat cu asalt teresale de pe Pietonal chiar dacă trebuie să fie scriși în caietul de ”urmărire”. Ce spun patronii...

  Ai putea spune că, dimineața zilei de 1 iunie, ziua internațională a copilului, a fost o dimineață cu un...

  EVOLUȚIA COVID-19 în BISTRIȚA-NĂSĂUD de la începutul epidemiei și până în prezent, în funcție de numărul de cazuri raportate oficial (infoGRAFIC)

  Știri de Bistrița vă prezintă în exclusivitate o analiză a evoluției Covid-19 în județul Bistrița-Năsăud, pornind de la data primei raportări oficiale...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -