Cristian Ghinea sărbătoreşte 1 DECEMBRIE la Bistriţa. Citeşte ce spune Ghinea în Revista 22

Must Read

Zi cu triplă semnificație: A Europei, A Victoriei din 1945 și a Independenței din 1878

Imaginile zilei vin de la sărbătoarea dedicată zilei de astăzi: 9 mai, una cu triplă semnificație: Ziua Europei, Ziua...

INSOMAR- Echilibru fragil pe scena politică: PNL a depășit PSD cu un procent iar AUR este peste USR-Plus cu 2 procente.

Cel mai recent sondaj intern, obținut de Realitatea Plus, arată că PNL a redevenit partidul numărul 1 în România, cu...

Trei accidente într-o zi de duminică, două victime și câteva mașini distruse

În această dimineață, polițiștii din cadrul Poliției orașului Sângeorz-Băi au intervenit la un accident rutier în localitatea Șanț, pe...

 

Fostul ministru al Fondurilor Europene din Guvernul Cioloş, Cristian Ghinea îşi va petrece ziua de joi, 1 Decembrie, alături de colegii săi din USR Bistriţa-Năsăud.

PROGRAM 1 DECEMBRIE – CRISTIAN GHINEA

Cristian Ghinea, ex-ministrul Fondurilor Europene, va efectua joi 1 Decembrie o vizită de susținere electorală a candidaților USR Bistrița-Năsăud. Vă transmitem pe scurt programul domniei sale:

10:00 – 11:30 conferință de presă – sala de conferințe Pensiunea Terra

12:00 – 12:40 – emisiune live Radio Transilvania Bistrița (Cristian Ghinea + candidat Cristina Iurișniți)

14:00 – 14:50 – emisiune live Radio Balada Bistrița (Cristian Ghinea + candidat Cristina Iurișniți)

15:45 – 16:45 – întâlnire cu simpatizanții USR BN – sala conferințe Pensiunea Terra

18:00 – emisiune live Sângeorz TV (Cristian Ghinea + candidat Lorand Toth)

21:00 – emisiune live AS-TV (Cristian Ghinea + candidat Lorand Toth + candidat Cristina Iurișniți)

 

Interviu : Cristian Ghinea: Toţi atacă USR pentru că le e frică de noi

Ați intrat în politică, ați făcut pasul înregimentându-vă. Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloș e într-un fel de duplicitate, acceptă mărinimos susținerea unor partide, dar își păstrează distanța. Cum vedeți problema?

 

Eu nu mă simt înregimentat, mă simt extraordinar de bine într-un partid de oameni cu un entuziasm care reprezintă un fel de încercare, a generației mele mai ales, de a se implica. Pentru fiecare dintre noi ar fi mai simplu, poate că ar fi alegerea rațională chiar, să ne fi văzut de viețile noastre și de carierele noastre. Sunt niște oameni absolut extraordinari, toți profesioniști pe domeniul lor: antreprenori, medici, profesori. Apoi, nu sunt de acord că premierul Cioloș are o atitudine duplicitară. Mi se pare că are o atitudine onestă până la capăt, chiar cu consecința nemulțumirii multora. A spus că nu va face acest pas până la alegeri și se ține de cuvânt.

 

În ce tip de majoritate este dispus USR să intre? Nicușor Dan spunea recent că nu va intra în formule cu alte partide, incluzând aici și PNL.

Ne-am obișnuit cu așa-zise alianțe și coaliții care se fac de pe o zi pe alta și se destramă de pe o zi pe alta, iar atunci când adevărata normalitate e expusă în spațiul public n-o mai recunoaștem. Toți au fost cu toți, s-au căsătorit și au divorțat. Acum vine USR și face o declarație de bun-simț: noi vom negocia cu premierul Cioloș, îl vom susține pe premierul Cioloș. Ne rezervăm dreptul de a bloca și de a da veto pe anumite persoane. Dacă alte partide încearcă să pună penali în guvern, suntem siguri că premierul Cioloș nu ar accepta așa ceva, îl susținem noi dacă e nevoie de încă o voce. Nu se pune problema să fie un ministru condamnat penal într-un guvern pe care să-l voteze USR în parlament.

 

Dar guvernul va fi politic, cum a spus și președintele?

Absolut. USR are încredere în premierul Cioloș, care are libertatea de a alege dintre membrii USR, PNL sau dintre personalități care nu fac parte din partide. Nu uitați că și Victor Ponta a avut personalități care nu erau politice în guvern, d-l Aurescu… Întotdeauna s-a practicat acest lucru de a găsi și oameni independenți care sunt capabili. Deci n-ar fi nimic ciudat. Pe de altă parte, USR are oameni care ar putea să fie foarte bine miniștri. Nu uitați că alături de mine au mai venit alți șapte secretari de stat și consilieri care au fost oameni de mare succes în Guvernul Cioloș.

 

Sondajul Kantar Media arată o creștere aproape spectaculoasă a USR, care a ajuns cot la cot cu PNL.

Credeți că această creștere a USR se face pe seama PNL, că luați voturi de la PNL?

Sondajul pe care l-a făcut Uniunea Salvați Bucureștiul la alegerile locale din primăvară a fost singurul care a arătat ordinea corectă a partidelor: PSD, USR, PNL și a fost făcut cu aceeași firmă ca și cel de acum și cu aceeași metodologie. Săptămâna trecută, în turneul meu din Moldova, am fost în opt orașe în patru zile, am spus că USR va fi surpriza acestor alegeri. O văd foarte clar de la firul ierbii. Noi stăm într-o bulă la București și nu ne dăm seama că USR este un fenomen, un val, pentru că acest mesaj de partid nou cu oameni noi pică pe niște așteptări ale populației. Recunosc că și eu am fost puțin surprins de amploarea cifrelor, dar n-am fost surprins de tendința că USR crește. Dacă vă uitați la televiziunile sistemului, atent controlate de oameni legați de partidele vechi, vedeți că invitatul de la USR e într-un fel de ambuscadă acolo. De ce? Pentru că USR este știrea acestei campanii. Toată lumea vorbește de USR, toată lumea sancționează greșelile pe care le facem și suntem atenți și pe unele le reparăm, pentru că suntem cu lupa pe noi. Acesta e fenomenul.

 

Ați spus că e un val, mai e și altceva în afară de cel antisistem?

Componenta antisistem e foarte clară și aici strategia USR de a nu face compromisuri – pentru că au fost destul de multe tentative de a fi deturnate filiale în teritoriu de către transfugi de la alte partide – dă roade. A fost foarte bună decizia să se verifice foarte clar care este trecutul oamenilor care veneau, să nu se accepte membri ai partidelor parlamentare vechi. Costul e că avem oameni fără experiență, dar sunt foarte determinați și foarte optimiști și este efectiv un sentiment de bine. Când eram eu mic, mai existau echipe de amatori în fotbal. Pe ăia îi iubea toată lumea pentru că erau de-ai noștri. Asta este USR acum, e fotbalul de amatori versus ceilalți.

 

Revin cu întrebarea. Sondajul arată că bazinul electoral non-PSD este scindat. Creșterea USR se bazează pe voturile luate de la PNL?

Nu avem niciun element care să susțină această idee, că e un fel de principiu al vaselor comunicante între PNL și USR, ce pierde unul câștigă celălalt sau invers. Nici pe departe, bazinele electorale sunt diferite. USR are acces la acel public care ar fi stat acasă sau nu s-ar fi mobilizat, dacă USR nu ar fi existat. Deci eu sper ca PNL să nu intre în aceeași logică a refuzului de a vedea realitatea pe care a avut-o la București, pentru că atunci a intrat într-un război al cuvintelor și al sondajelor cu USR din care a pierdut. Nu este vina USR că PNL nu crește, să fie foarte clar. Structura de partid este diferită. USR nu este un partid de centru-dreapta clasic. Cei mai mulți dintre votanții noștri sunt de dreapta, dar noi avem acces la o întreagă categorie de tineri care au trecut de clivajul stânga-dreapta care era în anii ’90. Pur și simplu, problemele acum sunt altele: problema reindustrializării, problema educației, a sănătății. Care nici măcar nu sunt stânga-dreapta, deci să ieșim din blocajul ăsta. Politica modernă nu mai este despre stânga și dreapta decât în foarte mică măsură. USR este primul partid care de fapt încheie acel ciclu care s-a manifestat în ’92, ’96 etc., care se referea la Iliescu, anti-Iliescu, comunism vs.anticomunism. Este o altă lume, cu noi provocări, și trebuie să ne adaptăm la ea.

CITEŞTE MAI MULT AICI : 

http://revista22.ro/70258424/cristian-ghinea-toi-atac-usr-pentru-c-le-e-fric-de-noi.html

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Zi cu triplă semnificație: A Europei, A Victoriei din 1945 și a Independenței din 1878

Imaginile zilei vin de la sărbătoarea dedicată zilei de astăzi: 9 mai, una cu triplă semnificație: Ziua Europei, Ziua...

INSOMAR- Echilibru fragil pe scena politică: PNL a depășit PSD cu un procent iar AUR este peste USR-Plus cu 2 procente.

Cel mai recent sondaj intern, obținut de Realitatea Plus, arată că PNL a redevenit partidul numărul 1 în România, cu peste un procent peste PSD....

Trei accidente într-o zi de duminică, două victime și câteva mașini distruse

În această dimineață, polițiștii din cadrul Poliției orașului Sângeorz-Băi au intervenit la un accident rutier în localitatea Șanț, pe Drumul Național 17D. Din primele...

9 MAI- Ziua Independenței: Mai mulți năsăudeni au participat activ la Războiul Oriental 1877-1878

Câștigarea Independenței a creat entuziasm și în rândurile românilor de peste Carpați și în județul nostru. Astfel, locuitori din județ au participat activ la...

Pr. Ioan Aurel Rus: Duminica a II-a după Înviere, a Tomii

„În ziua cea dintâi a săptămânii, fiind seară și ușile fiind încuiate, acolo unde erau adunați ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus și...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -