miercuri, iulie 15, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Corul „Sanctus Spiritus sau despre muzică sacră de nota 10.00 pe care o cântă nişte oameni obişnuiţi

  Must Read

  CRISTIAN NICULAE: Suntem în campanie de curățenie a malurilor râului Bistrița.

   În #programul meu de #candidat am propus realizarea unui sistem de #filtrare pe râul #Bistrița, în zona de intrare a...

  Fiul colonelului Belei, Mihail Elian Ulsamer a murit la București

  Bistrița este zguduită în acest moment de o veste tristă: fiul colonelului Belei, Mihail...

  S-a cântat frumos, cu note calde şi cu mult suflet, cu foarte multă emoţie în Biserica „BunaVestire” din Bistriţa. Aşa cum se ştie a fost vorba de ediţia cu numărul nouă al unui festival deja devenit tradiţional: „După datini, colindăm”, eveniment muzical care adună la Bistriţa coruri religioase de prestigiu din țară şi care, se desfăşoară cu binecuvântarea Preasfinţitului Florentin Crihălmeanu, episcop eparhial de Cluj-Gherla.

  Concertul, unul de zile mari a fost susţinut de următoarele coruri:

  1. Corul EXCELSIOR al Liceului de Muzica “Tudor Jarda” din Bistrița
   2. Corul „Sfânta Familie” al Bisericii Greco-Catolice din Zalău
   3. Corul „Sanctus Spiritus” al Bisericii „BunaVestire” din Bistrița
   4. Corul „ Angeli ” al Bisericii „Bob” din Cluj-Napoca

   

  Aşa cum se ştie, corul “Sanctus Spiritus” participă, an de an, la foarte multe  festivaluri de muzică religioasă în județul Bistriţa-Năsăud dar şi la evenimente corale de marcă la Cluj-Napoca, Zală, Blaj  sau în alte oraşe ale Transilvaniei. Nu trebuie uitat faptul că în luna mai a anului 2014, corul Sanctus Spiritus a participat la Memorialul Durerii de la Sighetul Marmației, acțiune de mare amploare la nivel național, aici fiind prezenți episcopi și mitropoliti greco și romano catolici din întreaga țară, corul avand misiunea de a da răspunsurile la liturghia arhierească și bucurandu-se de aprecierile tuturor celor prezenți!

   

  Important de ştiut:

   

  Muzica corală sacră nu face la această oră, parte, din preferinţele tinerilor sau a altor categorii de persoane, dar, cu siguranţă, reprezintă, un mod cât se poate de interesant şi plăcut pentru toţi melomanii serioşi pentru a face cunoştiinţă cu istoria Bisericii Greco-Catolice pusă pe note.

   

  Despre corul „Sanctus Spiritus” al Bisericii „BunaVestire” din Bistrița

   

  Corul  a luat fiinţă în anul 1991, la scurt timp după ce Biserica Greco-Catolică a intrat în legalitate. Sub îndrumarea profesorului Comes, corul a activitat în primii ani de activitate  în condiţii vitrege, adică pe scările Casei de Cultură sau în foișorul din parcul mare, dar și în alte spaţii mai puţin sacre, biserica Greco- Catolică  neavand un locaș de cult mulți ani după revoluție.

   

  În anul 1994 conducerea  corului a fost preluată de profesoară Florica Sfechiș, aceasta cooptându-l în această activitate şi pe profesorul Gavril Sfechiş, muzician cunoscut în anii 80, fiind cel care a înfiinţat singura trupă de rock profesionistă bistriţeană din perioada comunistă – Prefix 990.

  Cu mare dragoste și răbdare specifică unui profesor cu o carieră în domeniul muzical de peste 40 de ani, Florica Sfechiş a ridicat şi menţinut  standardele unui cor format din oameni cu multă dăruire, pasiune şi mai ales suflet.  Repertoriul coral este divers, ales cu mult talent și potrivit specificului religios.

   

  Activitate şi repetiţiile corului “Sanctus Spiritus” au loc în Biserica “Buna Vestire” din Bistriţa, acolo unde este şi sediul Protopopiatului Greco-Catolic Bistrița. Peste 2.000 de credincioşi greco-catolici trăiesc la această oră la Bistriţa.

   

  Vorbind despre istoria comunităţii greco-catolice din Bistriţa, Preasfinţitului Florentin Crihălmeanu, episcop eparhial de Cluj-Gherla, amintea de monseniorul Grigore Zăgrean, prelat papal, cel care a pus piatra de temelie a acestei biserici. Descifrând Pilda semănătorului, care s-a citit astăzi la Sfânta Liturghie, episcopul de Cluj-Gherla a încheiat redând cuvintele întâiului cardinal Iuliu Hossu „Credinţa noastră este viaţa noastră”.
  Parohia Bistriţa a trecut, alături de întreaga biserică greco-catolică, prin perioada de clandestinitate şi persecuţie, supravieţuind în catacombe prin activitatea vrednicilor preoţi Grigore Zăgrean – protopop, Gheorghe Crişan – paroh şi a preoţilor slujitori Ioan Sângeorzan, Olimpiu Făgărăşan, Ioan Abrudan şi Teodor Costin. Prima Sfântă Liturghie, după Revoluţia din decembrie 1989, a fost celebrată la data de 16 februarie 1990, în faţa Casei municipale de Cultură de către preoţii Grigore Zăgrean, Ioan Abrudan, Zachei Raţiu, Ovidiu Coşbuc şi Teodor Costin. Apoi, Sfânta Liturghie a fost celebrată în fiecare duminică şi în fiecare zi a săptămânii, precum şi în fiecare sărbătoare de poruncă. Prin strădania părintelui protopop Grigore Zăgrean, care a demarat procedurile legale în vederea construirii unei biserici în Bistriţa, s-a obţinut, din partea Primăriei, în primăvara anului 1994, concesionarea, pentru 99 ani, a locului pe care este amplasată biserica de astăzi. Lucrările de construcţie au început la data de 12 octombrie 1994, iar în prima zi de Crăciun a anului 1998 s-a celebrat prima Sfântă Liturghie în capela de la demisolul bisericii de către preoţii Grigore Zăgrean, Ioan Ţolca şi Ioan Vasile Frişan. Lucrările de construcţie în roşu au fost finalizate prin strădania părintelui protopop Vasile Frişan, în anul 2002, iar finisajele interioare în anul 2010. La data de 20 decembrie 2009, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, episcop eparhial de Cluj-Gherla, a celebrat prima Sfântă Liturghie în biserica „Buna vestire” din Bistriţa.

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  CRISTIAN NICULAE: Suntem în campanie de curățenie a malurilor râului Bistrița.

   În #programul meu de #candidat am propus realizarea unui sistem de #filtrare pe râul #Bistrița, în zona de intrare a...

  Fiul colonelului Belei, Mihail Elian Ulsamer a murit la București

  Bistrița este zguduită în acest moment de o veste tristă: fiul colonelului Belei, Mihail Elian Ulsamer Belei a murit...

  Poți să faci bani dacă te plimbi prin Bistrița. Transilvania Print știe cum!!!

  Cum ar fi ca o plimbare în oraș să îți fie răsplătită cu premii atractive?Transilvania Print are un concurs pentru tine și...

  RĂMÂNEM ÎN ALERTĂ: În BISTRIȚA-NĂSĂUD scade numărul de persoane active:91. Încă două decese- 59 în total. 642 de persoane infectate astăzi la nivel național

  Județul Bistrița-Năsăud rămâne într-o situație delicată. Dincolo de incertitudini, astăzi, numărul celor infectați cu Sars-Cov 2 a crescut la 9 persoane,...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -