sâmbătă, iulie 11, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Copiii romi au prins gustul lecturii. Și premiați și cu o carte citită!

  Must Read


  Bibioteca Județeană ”George Coșbuc” a fost ,astăzi, gazda actului final în proiectul comun inițiat de Partida Romilor Pro Europa, Sucursala Bistrița-Năsăud și Inspectoratul Școlar Județean cu titulatura : ” Încurajarea lecturii în comunitățile și școlile în care există o pondere mare de romi”.

  Cu un aport mare la reușita acestei acțiuni a lui Emil Neia Lăcătuș, Biblioteca Județeană ”punând la bătaie” faimosul bibliobus, evenimentul de astăzi a strâns sub egida lecturii elevi romi, cadre didactice și foarte multe cărți și cadouri.

  La eveniment, alături de gazda Florin Săsărman, reprezentantul Bibliotecii Județene, au venit și subprefectul Ciprian Ceclan, vicepreședintele Vasile Puica, inspectorul pe minorități Balazs Deneş și, binențeles Emil Neia Lăcătuș. Așa cum era de așteptat,  în sală au fost prezenți elevi și cadre didactice de la cele 11 școli vizitate de Bibliobus

  Florin Săsărman: ” Implicarea Bibliotecii Județene în acest proiect, a amea personal, nu este decât rezultatul dorinței noastre de-a vedea cât mai mulți copii cu o carte în mână. M-am bucurat  că am avut posibilitatea să ajungem în comunele unde sunt foarte mulți elevi romi, pentru că toți copiii trebuie reconvinși să citească o carte. Te obișnuiești mai greu, dar, pe urmă nu mai lași cartea din mână”, a spus Săsărman.

  Nici ceilalți doi vorbitori, subprefectul Ciprina Ceclan și vicepreședintele Vasile Puica nu s-au lăsat mai prejos, lăudând faptul că mai există încă interes pentru lectură. Concet, dacă Ciprian Ceclan a prezentat o pildă despre puterea cititului și a cărților, vicepreședintele Vasile Puica a cerut că la acest gen de acțiuni să ia parte toți elevii din școlile respective.

  Așa cum era de așteptat, Emil Neia Lăcătuș a făcut referire, în cuvântul său, la principalele obiective asumate de Partida Romilor Pro Europa: educația, sănătatea și protecția socială.

  ” Noi, cei din Partida Romilor ne-am asumat ajutorarea celor din etnia noastră, iar această acțiune este cu și despre carte, despre elevii romi care trebuie să se învețe cu lectura. De altfel, avem foarte mulți copii care provin din familii mai sărace și, care, cu ajutorul școlii, a studiului, au ajuns la licee bune și, mai pe urmă la facultăți. Ori de câte ori ajung las noi în comunități le spun romilor să își trimită copiii la școală, să facă acest efort de-ai trimite la învățătură. Eu cred că, de multe ori, lectura unei cărți poate face câți toți banii din lumea asta”, a subliniat Lăcătuș.

  De asemenea, Lăcătuș a explicat și de ce există 33 de elevi premiați din fiecare școală unde a ajuns Bibliobusul: ” Am găsit de cuviință că este mai corect, mai omenos, să premiem 33 de elevi în loc de cinci, să știm că se premiul acela, cât de mic este el, se vor bucura un număr mai mare de copii, asta însemnând un număr mai mare de cărți citite, pentru că, până la urmă, acesta este și scopul proiectului nostru –  Încurajarea lecturii în comunitățile și școlile în care există o pondere mare de romi.

  O primă concluzie

  Trebuie precizat faptul că la finalul acestui proiect, o primă concluzie ne spune următoarele: 500 de cărți din rafturile Bibliotecii Județene ”Geroge Coșbuc”  au ajuns în mâinile a tot atâția elevi de etnie romă; 260 dintre aceștia, alături de profesorii lor au primit cadouri constând în rechizite și dulciuri iar 33 de elevi mai aplicați spre lectură și eseu au primit și un mic premiu în bani.

  Reamintim că:

  Proiectul s-a derulat în perioda  15.11-15.12 2018, deplasările fiind asigurate cu bibliobusul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” . Practic, au fost vizitate  următoarele comune: Lechința, Teaca, Budacu de Jos, Dumitrița, Șieu Măgheruș, Petru Rareș, Josenii Bârgăului, Tiha Bârgăului, Rodna, dar și orașul Năsăud.

   

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Sorin Roșu Mareș: Partidul Puterii Umaniste merge pe forţe proprii în alegerile locale. Ușa umaniștilor rămâne deschisă pentru primarii ALDE

  Liderul interimar al PPU Bistrița-Năsăud, Sorin Roșu Mareș a confirmat astăzi faptul că umaniștii au decis să meargă pe liste proprii la...

  „Alianța pentru Bistrița-Năsăud” va merge pe liste comune la alegerile locale din 27 septembrie. Doar în 5 comune aceste liste vor fi separate dar...

  Liderii celor trei partide din cadrul ”Alianței pentru Bistrița-Năsăud”, Radu Modovan, Ioan Monița și Grigore Timoce, au decis...

  VIDEO- Deputatul IONUȚ SIMIONCA: Bistrița are nevoie de schimbare!

  M-am hotărât să candidez la Primăria Municipiului Bistrița pentru că știu că voi fi un bun gospodar. Principala...

  Silviu Rus este noul președinte PER Bistrița-Năsăud. Marius Conon , candidatul ecologist la primăria Bistrița

  Venit la Bistrița pentru a ”reîmprospăta” apele verzi ale Partidului Ecologist Român Bistrița-Năsăud, experimentatul Dănuț Pop, politician abil...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -