vineri, mai 29, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Consilierii locali din Chiochiş au votat pentru ieşirea din ADI Apă-Canal

  Must Read

  ETAPA A 2-A DE RELAXARE: Vezi ce poţi face de LUNI, 1 IUNIE…

  HOTĂRÂRE nr. 26 din 28.05.2020 privind propunerea de modificare / completare / relaxare a măsurilor de prevenire și...

  Lupii au atacat o stână din Runcu Salvei și au ucis mai multe oi și capre

  Atacul a avut loc miercuri spre joi noaptea, haita de lupi reușind să ucidă...

  Deputatul Daniel Suciu despre Ion Ștefan: Multă ipocrizie poate încăpea într-un ministru atât de insignifiant.

  Declarația aparține deputatului Daniel Suciu și face referire la ministrul Lucrărilor Publice și...

  Şedinţa extraordinară a consiliului local al comunei Chiochiş a decis prin votul majoritar al consilierilor pentru ca UAT-ul administrat de primarul Vasile Silaşi să înceapă toate diligenţele în vederea ieşirii acestei comune din ADI Apă-Canal.

  „ Am prezentat în faţa celor unsprezece consilieri locali (n.red. – 3 pnl, 2 udmr, 2 pmp, 3 psd şi un  Alde) un proiect de hotărâre care a prezentat situaţia Chiochişului şi a celorlalte nouă sate după nouă ani de aşteptări. Nu e vorba de nimic politic, le-am spus consilierilor doar că trebuie să ne bazăm pe proiecte locale care să acceseze bani europeni. În acest moment ne aflăm într-o situaţie foarte dificilă în ceea ce priveşte apa curentă , dar mai ales canalizarea, aşa că singura noastră şansă rămîne Bruxellesul, Comisia Europeană. Din punctul meu de vedere, am trasmis aleşilor locali că ADI-iul Apă-Canal este inoperabil. Suntem de șapte ani în ADI Apă-Canal, plătim cotizații și încă nu am beneficiat de nimic din această asociere. Până în 2015 contribuția noastră a fost de 3.000 de lei anual, iar prin hotărâre AGA a ADI Apă-Canal contribuția pe acest an a fost fixată la 9.000 de lei””, spune Vasile Silaşi.

  În urmă cu doi ani, ADI Apă-Canalizare a depus la Ministerul Mediului Master Planul Judeţean pentru proiectul ”Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Bistriţa-Năsăud”. Planul este propus să fie finanţat din Fondul de Coeziune POS II, perioada 2014-2020. Valoarea totală a investiţiilor pe aceste fonduri se ridică la peste 139 de milioane euro, costurile totale fiind de 257,2 milioane euro.

  SC AQUABIS SA BISTRIŢA-NĂSĂUD:  Operatorul de alimentare cu apă şi canal al judeţului, societatea Aquabis, spune că în cazul retragerii comunei din ADI, va trebui refăcut întreg master-planul, de unde trebuie scoase localităţile în cauză și fondurile alocate. Noul master-plan va trebui din nou înaintat la minister spre aprobare. Avantajul ar fi că nu s-a început încă faza de proiectare, care ar fi fost mai complicat de modificat ulterior.

   

  Ce a spus ADI Apă-Canalizare?

   

  Stadiul proiectului la aceasta data:

  FAZA 1 – perioada 2010 – 2015

  Au fost finalizate lucrările de investiții pentru toate Contractele de Lucrări din cadrul Proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistrita-Nasaud”, această etapă încheindu-se prin semnarea Proceselor verbale de recepţie la terminarea lucrărilor (excepție face un singur contract (CL6), cel fazat, a cărui finanțare va fi aprobată la începutul lunii octombrie).

  In urma finalizării cu succes a lucrărilor Fazei I a Master Planului de apă și canalizare, in urma unor investitii de aproximativ 100 de milioane de Euro, 73% din populația județului va fi racordată la rețele de apă curentă și 58% la cea de canalizare.

  FAZA II – perioada 2014 – 2020

  LA NIVEL NATIONAL:

  Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 09.07.2015 (conform deciziei nr. 4823) si este programul operațional cu cea mai mare alocare din actuala perioadă de programare 2014-2020;

  În perioada august 2015 – decembrie 2015, la nivelul AM POIM a fost elaborat și lansat spre consultare publică, prin publicarea pe site-ul MFE (www.fonduri-ue.ro), Ghidul Solicitantului pentru potențialii beneficiari ai Programul Operațional Infrastructura Mare.

  In prezent NICIUN operator din Romania nu are aprobata finantarea necesara pentru demararea procedurilor legale de selectare a constructorilor/antreprenorilor pentru executia lucrarilor in infrastructura de apa si apa uzata.

  Singurele finantari ce se vor aproba, incepand cu 03.10.2016, vor fi cele fazate, precum si cele de asistenta tehnica, unde ne incadram si noi, judetul Bistrita-Nasaud.

   

  LA NIVEL LOCAL:

   

  Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă și de Canalizare în județul Bistrița-Năsăud, în colaborare cu reprezentanții companiei de apă S.C. AQUABIS S.A Bistrița, au demarat procedurile necesare în vederea actualizării Master Planului județului Bistrița-Năsăud, Faza a II – a 2014-2020, și identificarea viitoarelor investiții ce vor fi finanțate prin POIM, conform Listei de Investitii Prioritare 2014-2020

  Master Planul Județean cu L.I.P au fost aprobate de fiecare unitate administrativ-teritorială și depusa la Ministerul Fondurilor Europene, in anul 2014;

  In cursul anului 2015, a avut loc licitatia publica pentru proiectul „Asistenţă tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Bistriţa-Năsăud, în perioada 2014 – 2020”, in vederea desemnarii viitorului Consultant care, pe baza Master Planului Judetean aprobat si a solicitarilor venite din partea unitatilor administrativ- teritoriale, va realiza Studiile de fezabilitate si Proiectele tehnice aferente investitiilor propuse spre finantare.

  In luna decembrie 2015, a fost desemnat Consultantul – Asocierea SC TPF CPproject SRL – Compania de Consultanță și Asistență Tehnică (CCAT) – Getinsa-Payma SRL, si a fost semnat contractul de asistență tehnică pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire în proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată pentru Bistrița-Năsăud;

  La aceasta data, contractul de asistenta tehnica este suspendat, acest lucru datorandu-se faptului ca, procedura de licitatie privind desemnarea Consultantului a fost contestata in instanta de judecata, CNSC decizand continuarea procedurii, iar Curtea de Apel Cluj hotarand că raportul procedurii, actul subsecvent semnarii contractului, a fost admis in parte astfel ca, Operatorul judetean a fost obligat sa ceara rezilierea contractului (pentru aplicarea deciziei Curtii);

  La data de 22.09.2016 (ieri), la Curtea de Apel Cluj, a avut loc ultimul termen al procesului, pentru dosarul mai sus mentionat, solutia data dupa deliberare fiind „amana pronuntarea la data de 29.09.2016, avand nevoie de timp pentru a delibera”. In acest context, asteptam cu nerabdare decizia definitiva a Curtii, dupa care sa continuam cu implementarea proiectului.

   

  Conform Listei de Investitii Prioritare, 2014 – 2020, document aprobat de Consiliul Local Chiochis, sunt evidentiate lucrarile finantabile/eligibile prin POIM, in valoare de 2.475.500 Euro, doar in infrastructura apei potabile, precum si cele care trebuie realizate de Consiliul Local Chiochis, din alte surse de finantare, in valoare de 448.000 euro pentru apa potabila si 2.965.100 euro pentru apa uzata.

  Cunoscand acestea, Domnul Primar ar trebui sa fie interesat de realizarea investitiilor din surse proprii, pentru conformarea cu Directivele Europene, si nu sa astepte investitiile din POIM. Mai mult, in situatia in care Domnul Primar considera ca poate accesa alte surse de finantare, si pentru lucrarile finantabile din POIM, Operatorul Regional ii va emite, la cerere, o adresa privind avizul realizarii acestora conform Master Planului aprobat, lucru pe care alte primarii chiar l-au solicitat. Acest aspect a fost dezbatut in cadrul sedintelor AGA A.D.I. insa prezenta Domnului Primar a fost una redusa.

  Desi una dintre conditiile de baza ale U.E/Comisiei Europeane pentru acordarea finantarilor in infrastructura de apa potabila si apa uzata este ca UAT-ul sa fie membru al Adunarii Generala a Asociatilor ai Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara, in situatia in care propunerea Domnului Primar este aprobata de Consiliul Local, asteptam o cerere scrisa din partea Consiliului Local, pentru iesirea din Adunarea Generala a Asociatiei, si, bineinteles asumarea consecintelor ce decurg din luarea acestei decizii, consecinte ce se resfrang direct si doar asupra populatiei comunei.

  Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Servicii de Alimentare cu Apa si de Canalizare din Judetul Bistrita-Nasaud, ca legatura intre operatorul regional, S.C.AQUABIS S.A. Bistrita si Consiliile locale membre, este un partener activ pentru atingerea indicatorilor de performanta – conectarea populatiei la serviciile de apa potabila si apa uzata si deschis dicutiilor si parteneriatelor cu acestia.

   

   

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  ETAPA A 2-A DE RELAXARE: Vezi ce poţi face de LUNI, 1 IUNIE…

  HOTĂRÂRE nr. 26 din 28.05.2020 privind propunerea de modificare / completare / relaxare a măsurilor de prevenire și...

  Lupii au atacat o stână din Runcu Salvei și au ucis mai multe oi și capre

  Atacul a avut loc miercuri spre joi noaptea, haita de lupi reușind să ucidă mai multe oi și capre. Informația...

  Deputatul Daniel Suciu despre Ion Ștefan: Multă ipocrizie poate încăpea într-un ministru atât de insignifiant.

  Declarația aparține deputatului Daniel Suciu și face referire la ministrul Lucrărilor Publice și Dezvoltării Regionale. Suciu susține că...

  Școala Generală nr. 1 a intrat în reabilitare. Reconstrucția școlii este supervizată de doi ingineri constructori tineri – Diana și Valentina

  A început șantierul de la Școala Generală nr. 1 – un proiect de reabilitare și modernizare, în valoare de 3,9 milioane euro, finanțat...

  DEPUTATUL IONUȚ SIMIONCA: Hristos s-a înălțat, dragi bistrițeni!

  Odată cu Înălțarea Domnului celebrăm și Ziua Eroilor, când ne aducem aminte de toți acești bravi români care și-au dat viața pentru...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -