joi, mai 28, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  COLECȚIE SPECIALĂ DE COSTUME POPULARE UNICAT ȘI SALBE DE ARGINT LA COMPLEXUL MUZEAL BN

  Must Read

  27 de decese au fost confirmate în judeţul Bistriţa-Năsăud

  Este vorba de un bărbat din orașul Beclean, care a fost depistat cu CoVid-19 în data...

  VIDEO: 4 tronsoane de drumuri județene au intrat în reabilitare

  Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, care a...

  BECLEAN: Caius Cârcu este nemulțumit de poluarea din zona unde funcționează stația de asfaltare a LDP SA

  Caius Cârcu, consilier local PMP în orașul Beclean scrie pe pagina sa de socializare că...


  Colecția particulară ”Patrimoniu Bănățean” are de astăzi și un catalog. La lansarea volumului editat și tipărit de Muzeul Național Brukental din Sibiu a participat și proprietarul colecției, timișoreanul Marius Matei. La evenimentul susținut de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și-a adus aportul și interpreta de folclor bănățean Lia Lungu, stabilită de 24 de ani în New York, Statele Unite ale Americii.

  Amfitrionul lansării volumului a fost managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud Alexandru Gavrilaș, cel care a precizat că simezele instituției pe care o conduce găzduiesc în aceste zile două colecții care au valori inestimabile, asta atât la propriu cât și la figurat. E vorba de costumele populare unicat din Banat dar și salbele de aur și argint, cât și tezaurul Episcopiei Tulcii, reprezentat de vechi obiecte de cult din arealul dobrogean.

  Volumul „Patrimoniu bănăţean”este realizat de Marius Matei și dr. Alexandru Chituță. Cartea prezintă în paginile sale costume populare unicat, parte a Colecţiei etnografice Marius Matei, singura de acest gen din Banat şi printre cele mai lăudate colecţii private din România în materie de costum popular.

  Potrivit celor spuse de proprietarul colecției de costume și podoabe bănățene Marius Matei, ele au fost strânse în decurs de 15 ani, valoarea celor peste 2000 de piese fiind uriașă.

  Opiniile etnologilor sunt împărțite, doar că jurnalistul Menuț Maximinian, specializat pe folclor, spune că piesele din colecție sunt unice.

  Finalul întâlnirii de la Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud a fost pe măsura evenimentului, interpreta de folclor bănățean Lia Lungu producându-se cu bucăți dintr-un spectacol special pe care l-a prezentat și pe Broadway- Ritualuri de trecere daco-valahe.

  Pentru ziua de joi, 28 septembrie, la orele 11.00, Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud  aduce în faţa publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, dar şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord.

   

  Manifestarea a fost realizată în parteneriat cu Asociaţia Culturală pictor Octavian Smigelschi Sibiu, Colecţia etnografică Marius Matei şi Muzeul Satului Bănăţean.

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  27 de decese au fost confirmate în judeţul Bistriţa-Năsăud

  Este vorba de un bărbat din orașul Beclean, care a fost depistat cu CoVid-19 în data...

  VIDEO: 4 tronsoane de drumuri județene au intrat în reabilitare

  Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, care a vorbit astăzi despre faptul că,...

  BECLEAN: Caius Cârcu este nemulțumit de poluarea din zona unde funcționează stația de asfaltare a LDP SA

  Caius Cârcu, consilier local PMP în orașul Beclean scrie pe pagina sa de socializare că , de multă vreme traiul...

  Deputatul Ionuț Simionca a votat pentru modificarea START UP NATION

  Parlamentul a votat astăzi un proiect de modificare a programului Start-up Națion. Modificările vizează noi punctaje în funcție de mai multe...

  Doar 3 din cei 21 de consilieri locali bistrițeni și-au completat declarațiile de avere

  „Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună-credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -