Colectarea selectivă a deșeurilor între implementare, contract și Supercom SA. Ce spune directorul ADI DEȘEURI, Pavel Plăian, despre toate acestea?

Must Read

Primarul Ionel Ropan de la Petru Rareș își dorește un Parc Industrial pentru zona de vest a județului. Prosper om de afaceri, Ropan vrea...

” Pentru 2021, principalele noastre obiective sunt reprezentate de gaz, canalizare și asfaltare” Liberalul Ionel Ropan este noul primar al...

BISTRIȚA-NĂSĂUD: Cel puțin 10 muzee din Poarta Transilvaniei vă așteaptă să le treceți pragul.

Dacă vrei să îmbini utilul cu plăcutul, informațiile prețioase cu plimbarea prin zăpadă, te invităm să vizitezi: • Complexul Muzeal...

Povestea, pe scurt… Și ce este acum… 

După opt prelungiri consecutive ale contractului său cu ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, SUPERCOM SA câștigă, în fine, licitația pentru salubrizarea județului, cu o ofertă de 46% din valoarea estimată inițial de beneficiar.  ADI Deșeuri (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor) era pregătită să ofere 143,2 milioane lei, fără TVA, pentru un contract pe 60 de luni, însă Supercom SA, în competiție cu alți doi ofertanți, a coborât prețul la 66,3 milioane, fără TVA, adică mai puțin de jumătate. Licitația, începută în februarie 2017, a fost finalizată abia în decembrie 2018, din cauza multitudinii de clarificări solicitate și contestări ale procedurii și ale studiului de fundamentare. Atribuirea efectivă a contractului a fost anunțată în 23 ianuarie 2019. Serviciile contractate de ADI Deșeuri presupun activitatea de colectare, transport, depozitare și transfer al deșeurilor municipale inclusiv deșeuri periculoase din deseuri menajere și managementul Stațiilor de Transfer și al Centrelor de Colectare din județul Bistrița-Năsăud.

Aceasta este povestea, pe scurt, a modului în care Supercom SA a ajuns ”mare putere” în domeniul ridicării, colectării și transportului deșeurilor la CMIDU-ul de la Tărpiu, adică la groapa de gunoi ecologică a județului Bistrița-Năsăud.

Începând cu 1 iulie…

S-a făcut și se face multă tevatură în jurul datei, trecute deja, de 1 iulie, dar trebuie știut faptul că de luni, 1 iulie 2019,  colectarea selectivă a deșeurilor este obligatorie pe tot teritoriul României. Astfel, conform OUG 74, toti românii vor trebui sã adune deseurile selectiv, pe patru fractii, plastic, sticlã, hârtie si metal, la care se adaugă fracția umedă, respectiv gunoiul menajer. În județul Bistrița-Năsăud a fost înființată  o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară „Deșeuri”, asta  pentru managerierea întregului sistem al colectării și depozitării deșeurilor. Asociația este formată din toate UAT-urile din județ, inclusiv municipiul Bistrița, cel care trimite la Tărpiu cea mai mare cantitate de deșeuri.

Ce zice Pavel Plăian?

Directorul exectiv al ADI Deșeuri, Pavel Plăian spune că, practic, colectarea selectivă ar fi trebuit să înceapă încă din 2014, însă, odată cu  instituirea  sistemului  ”Plătește Pentru Cât Arunci” (PPCA), această colectare selectivă devine obligatorie. PPCA este un sistem, care, prin aplicarea de tarife diferențiate pe tipul de deșeuri și pe cantiatea/volumul generat, să conducă la plata proporțională cu deșeurile generate de fiecare familie.

 

Pavel Plăian: ” ADI DEȘEURI BISTRIȚA-NĂSĂUD dorește să facă cunoscut cetățenilor județului cele  mai importante prevederi legale, cu impact în sistemul de colectare al deșeurilor menajere; astfel, autoritățile cu atribuții în domeniu vor lua măsuri pentru a se asigura că locuitorii vor înțelege să depună pe 4 fracții deșeurile generate, adică fracția de (1) plastic/metal, fracția de  (2) hârtie/carton, (3) sticlă și (4) fracția reziduală.           Deșeurile reciclabile colectate separat se vor depune, ca și până acum, pe fracții separate, în containerele semi-îngropate de pe platformele de colectare care au fost deja în mare măsură recondiționate și inscripționate corespunzător”.

În ceea ce îi privește pe locuitorii din zona de blocuri, aceștia  vor depune doar deșeurile menajere în containerele supraterane de 1,1 mc amplasate temporar în imediata vecinătate a platformei de colectare, până ce autoritățile, împreună cu operatorul de colectare, vor identifica soluția optimă de aplicare a tuturor prevederilor legale.   În zona de case, se va continua depunerea deșeurilor menajere în pubela neagră de 120 l pusă la dispoziție.

”Cetățenii care nu vor înțelege să se conformeze acestui tip de colectare selectivă vor primi penalități care se vor regăsi în Regulamentul de Salubrizare, ce urmează să fie pus in dezbatere publică în cel mai scurt timp. De aceea, facem un apel insistent la locuitorii județului nostru de a depune eforturi de colectare separată a deșeurilor menajere, toate aceste demersuri având atât un rol determinant în protecția mediului , cât și un viitor impact redus în creșterea tarifului de salubritate”,  spune Plăian.

Întrebat dacă ADI Deșuri are vreo autoritate sau poate lua măsuri împotriva celor care aruncă la întâmplare deșeurile neselectate, Plăian a spus următoarele: ” Aruncarea deșeurilor neselectiv, amestecat sau la gramadă, în și pe lângă containerele de colectare, constituie contravenție și se sancționează cu amendă, așa cum se stipuleaza și în Regulamenul de Salubrizare. Singurii care au, conform legii, dreptul să constate și să sancționeze făptuitorii sunt autoritățile administrației publice locale, respectiv reprezentantul desemnat al UAT-ului sau, unde există, Poliția Locală, sau după caz Garda de Mediu. Facem, în acest sens un apel public către autoritățile în drept să intensifice măsurile de constatare și sancționare a persoanelor fizice sau juridice care încalcă flagrant regimul de colectare a deșeurilor municipale. De aceea, facem un apel insistent la locuitorii județului nostru de a depune eforturi de colectare separată a deșeurilor menajere, toate aceste demersuri având atât un rol determinant în protecția mediului , cât și un viitor impact redus în creșterea tarifului de salubritate”.

Ce pregătește ADI DEȘEURI BISTRIȚA-NĂSĂUD?

Este vorba de  un mecanism tehnico – economic care să permită aplicarea instrumentului PPCA, cu rolul de a determina, inclusiv financiar, selectarea deșeurilor generate. Menționăm că astăzi, aproape 90% din cantitatea generată este eliminată la gropa ecologică prin lipsa acțiunilor de selecție ale utilizatorilor, în timp ce țintele asumate de România în fața Comisiei Europene prevăd că doar 52% din deșeurile municipale pot fi depozitate, restul urmănd a fi reutilizate și reciclate, ori valorificate energetic.

Martie 2019: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud anunța că,  ia în calcul, achiziționarea a numai puțin de 74 de mii de pubele galbene cipate. Informația a fost confirmată, atunci,  de vicepreședintele CJ BN, liderul ALDE, Ioan Țintean. Potrivit lui Țintean, aceste pubele galbene cipate vor fi distribuite cetățenilor din județ dar și din Bistrița care locuiesc la case. Cele 2.000.000 de euro vor fi alocate din din Fondul de Investiţii şi Dezvoltare. Ioan Țintean a explicat ,atunci, că, în  pubelele galbene vor fi colectate plasticul și metalul, în timp ce pubelele negre, care vor fi și ele cipate, vor fi cele în care se va depozita fracția umedă. Capacitate pubelelor galbene cipate este de 240 de litri, cipul urmând să transmit operatorului de salubritate date despre cantitatea de deșeuri produsă de o familie care locuiește la casă.

Deocamdată, colectarea selectivă se face în sistemul de pubele normale și la cele semiîngropate, instalate în peste 2000 de locuri de pe raza județului Bistrița-Năsăud, situația nefiind una deloc ușoară, mai ales că Supercom pare să facă față, din ce în ce mai greu, contractului semnat cu ADI Deșeuri.

 

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Primarul Ionel Ropan de la Petru Rareș își dorește un Parc Industrial pentru zona de vest a județului. Prosper om de afaceri, Ropan vrea...

” Pentru 2021, principalele noastre obiective sunt reprezentate de gaz, canalizare și asfaltare” Liberalul Ionel Ropan este noul primar al comunei Petru Rareș, el fiind...

BISTRIȚA-NĂSĂUD: Cel puțin 10 muzee din Poarta Transilvaniei vă așteaptă să le treceți pragul.

Dacă vrei să îmbini utilul cu plăcutul, informațiile prețioase cu plimbarea prin zăpadă, te invităm să vizitezi: • Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud. Dacă esti pasionat de literatură...

Mai mulți cetățeni din comuna Șanț nu au lemne de foc. Primarul Forogău nu răspunde la telefon. Nu face ca el!

Mai mulți cetățeni din comuna Șanț nu au lemne de foc. O parte dintre cei care au depus cereri la Primărie nu au primit...

Funcția de manager al Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” a fost scoasă la concurs.

Consilierii locali bistrițeni sunt chemați joi, 28 ianuarie, de la ora 16.00, la ședința ordinară de consiliu municipal, pe ordinea de zi fiind trecute...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -