Codul de TVA – Noile reguli de după 15 mai: Şefii ANAF nu vor mai putea emite ordine fără viza Finanţelor

Must Read

BISTRIȚA BÂRGĂULUI: O casă din lemn arde în zona Blidireasa

Pompierii militari de la Garda de Intervenție Prundu Bargaului și de la Detașamentul de Pompieri Bistrița intervin în localitatea...

ÎNCĂ UN ACCIDENT- La Cociu o mașină a rupt un stâlp de pe marginea drumului

Modulul SMURD a intervenit în localitatea Cociu la un accident rutier, unde un autoturism a intrat în coliziune cu...

Noi reguli privind reconfirmarea codului de TVA urmează să intre în vigoare după data de 15 mai, celebrul formular 088 şi procedurile generate de acesta fiind simplificate, SCRIE CURS DE GUVERNARE

Cu ocazia modificărilor care urmează să fie anunţate prin Ordin al Preşedintelui ANAF, guvernul a mai decis că, pe viitor, şeful Fiscului să nu mai deţină puterea de a interpreta legea: ordinele emise de preşedintele ANAF nu mai pot fi publicate în Monitorul Oficial fără o viză a ministerului.

În acest moment, legea permite președintelui ANAF să emită ordine interne și pentru contribuabili care stabilesc cum trebuie interpretate legile fiscale, sau care stabilesc, după criterii necunoscute, care contribuabili reprezintă riscuri. Ordinele actuale nu au nevoie de avizul niciunei structuri din minister, nu au avize de legalitate sau chiar de constituționalitate și sunt la dispoziția exclusivă a unui singur om.

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe Gabriel Biriş a explicat cursdeguvernare.roîn ce constau modificările discutate cu mediul de afaceri:

Companiile plătitoare de TVA care își schimbă sediul, asociații sau administratorii nu vor mai depune Declaraţia 088.

Asta nu înseamnă că ANAF nu va verifica dacă în noile condiţii firma nu trece într-o altă caregorie de risc fiscal.

Schimbarea de sediu, asociaţi sau administrator se face oficial la Registrul Comerţului, care are protocoale de colaborare cu ANAF, deci inspectorii de Fisc află modificările operate în companie şi vor decide dacă îi vor chema sau nu pentru clarificări pe reprezentanţii legali ai firmei.

ANAF nu va mai emite decizii de retragere a codului de plătitor de TVA fără chemarea prealabilă pentru clarificări a reprezentanţilor legali ai companiei.

Chiar dacă procedura era conţinută şi de vechiul ordin, aceasta nu s-a respectat, inspectorii de fisc anunţând retragerea codului de plătitor TVA în baza analizei emise de calculator.

Rezultatul a fost că inclusiv 38 de companii din rândul contribuabililor mijlocii, cu cifră de afaceri de zeci de milioane de euro, au primit astfel de decizii.

Raportat la numărul de firme înregistrate în România, cifra pare acceptabilă ca grad de eroare, însă faptul că printre companiile care au fost anunţate că nu mai pot deduce TVA se numără Enel sau Cetelem dă de gândit în legătură cu acurateţea softului de analiză de risc creat de ANAF.

La depunerea declaraţiei 088:

  • Nu se va mai solicita cazier fiscal. “Era culmea birocraţiei- noi ceream oamenilor să aduca ceva ce era tot în posesia noastră”, explică motivaţia eliminării acestei prevederi secretarul de stat Biriş.
  • Nu mai este nevoie de apostila pentru diplome.
  • Nu se va mai cere declararea veniturilor exacte ale administratorilor sau asociaţilor, ci încadrarea acestora în plaje de venit pentru confidenţialitate.
  • De principiu, formularul urmează să fie simplificat.

Procedura de înregistrare în scopuri de TVA a fost introdusă în februarie 2015 la insistenţele fostului şef ANAF Gelu Ştefan Diaconu și a creat nemulțumiri în mediul de afaceri din cauza volumului de informații solicitate și a relevanței acestora.

Nemulţumiri mai mari a produs modul de analiză al declaraţiilor în baza cărora inspectorii de fisc au decis retragerea codului de plătitor de TVA.

Formularul 088 trebuie depus de firmele nou înființate, dacă optează pentru codul de TVA, de către cele care au depășit plafonul de 220 mii lei pe an cifră de afaceri, precum și de către firmele care își schimbă acționarii/administratorii sau sediul social.

Firmele care rămân fără codul de TVA trebuie să colecteze și să verse taxa, dar pierd dreptul de deducere a acesteia.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

BISTRIȚA BÂRGĂULUI: O casă din lemn arde în zona Blidireasa

Pompierii militari de la Garda de Intervenție Prundu Bargaului și de la Detașamentul de Pompieri Bistrița intervin în localitatea...

FLORIN ȘINCA, COMISAR ȘEF în Poliția Română – ALIFIE LA CANGRENĂ: Şi în rândurile noastre există ,,poliţişti de partid’’, chestori fără oaste, colonei...

Am găsit astăzi un text scris de un polițist , FLORIN ȘINA, comisar șef, preluat pe pagina de socializare a unui alt polișist, Claudiu...

ÎNCĂ UN ACCIDENT- La Cociu o mașină a rupt un stâlp de pe marginea drumului

Modulul SMURD a intervenit în localitatea Cociu la un accident rutier, unde un autoturism a intrat în coliziune cu un stâlp. Cele două persoane...

Pr. Ioan Aurel Rus: Duminica XXXV-a după Rusalii- A înfricoșatei judecăți

„Zis-a Domnul: Când va veni Fiul Omului întru slava Sa și toți sfinții îngeri cu El, atunci va ședea pe tronul slavei Sale. Și...

FOTO: Cel mai bolnav rîu: BISTRIȚA ARDELEANĂ- Prea murdari, prea fără bun simț

Prefectul Stelian Dolha a văzut astăzi cum arată, de fapt, malurile rîului Bistrița Ardeleană. În acest context, împreună cu Cristian Țetcu, reprezentant al societății...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -