Acasă Dezvaluiri CNAIR a stabilit în urma unei licitații firmele de consultanță care vor...

CNAIR a stabilit în urma unei licitații firmele de consultanță care vor realiza SF-urile pentru loturile de drum din Autostrada Nordului. Costul total  al studiilor de fezabilitate trece de 45 de milioane de lei. Ce amestec are politicul în acest business?

0

 

CNAIR a stabilit în urma unei licitații firmele de consultanță care vor realiza SF-urile pentru loturile de drum din Autostrada Nordului. Costul total  al studiilor de fezabilitate trece de 45 de milioane de lei. Află despre ce firme e vorba și ce apropiați ai PNL,  PSD sau USR stau în spatelor lor

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a stabilit în urma licitației publice, companiile care vor realiza studiile de fezabilitate pentru loturile din Autostrada Nordului.

Astfel, pentru Lotul 1 Baia Mare – Bistrița a fost desemnată câștigătoare asocierea Search Corporation – Egis International SAS – Egis Romania – Formin, cu preţul de 15,2 milioane de lei fără TVA. De asemenea, pentru Lotul 2 Bistrița – Vatra Dornei a fost desemnat câștigătoare societatea Explan, cu preţul de 15,79 milioane de lei fără TVA. În ceea ce privește Lotul 3,  Vatra Dornei – Suceava a fost desemnată câștigătoare Asocierea Best Consulting & Design – Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial, cu preţul de 14,475 milioane de lei fără TVA, scrie bistritabusiness.  Pentru fiecare dintre cele trei loturi, durata contractului este de 18 luni.

  1. Asocierea Search Corporation – Egis International SAS – Egis Romania – Formin

Firma de inginerie Search Coroporation este controlată de româno-americanul Michael/Mihai Stanciu (62 de ani), un inginer revenit din SUA, neoprotestant. Formin SA este fosta întreprindere de explorări din Caransebeș, firmă de prospecțiuni, geologie și servicii de foraj controlată de cuplul format din clujeanul Ioan Gheorghe Varga, zis Nelu/Neluțu (49 de ani) și de bănățeanul Vasile Sebastian Albulescu (46 de ani). Nu trebuie uitat faptul că,  Sebi Albulescu este prieten apropiat și fost partener de afaceri al lui Sorin Grindeanu (actual președinte al Autorității Naționale pentru Reglementare în Comunicații – ANCOM -, de altfel Grindeanu a fost chiar acționar al acestei firme). De asemenea, Albulescu este și fost patron al actualului prim-ministru Ludovic Orban (la firma târgumureșeană Revicond Canaltech SRL), scriu cei de la https://2mnews.ro/

Varga și Albulescu sunt implicați și în scandalul stârnit de concesiunea Lacului Techirghiol, de unde au primit aviz să exploateze nămolul sapropelic și să-l exporte.

2. Egis International SAS (Franța) & Egis România sunt firme asociate/partenere cu Search Corporation al lui Stanciu (de pildă, în Astrada Development, societate controlată de Strabag, care se ocupă cu lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor), conducerea sucursalei din România fiind atribuită în perioada septembrie 2013 – mai 2017 lui Clotilde Armand (actualul primar USR al Sectorului 1 București).

3. EXPLAN SRL este o societate din Cluj-Napoca care îl are ca administrator pe Ciufudean Petru și pentru anul trecut a raportat o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei, un profit de aproape 800.000 și 3 angajați. Admministratorul Petru Ciufudean a fost partener de afaceri cu constructorii Mircea Bobar și Ioan Apostol, de la firma clujeană NV Construct, o ”protejată” a administrației locale clujene. Firma este specializată în efectuarea studiilor tehnice. Compania Explan a câștigat contractul cu Primăria Cluj Napoca pentru elaborarea studiilor topografice și geotehnice pentru Centura Metropolitană a Clujului. Firma a primit contractul după ce a contestat la CNSC licitația pentru acest proiect.

Semnarea contractelor de achiziție publică va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații și respectiv după soluționarea tuturor contestațiilor/plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire. Acest lucru va fi posibil cel mai devreme la jumătatea sau finalul lui 2021.

Reamintim că:  președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care aprobă obiectivul de investiţii Autostrada Nordului Vama Oar – Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava. Legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Exit mobile version