Acasă Politica Politica Locala CLUJ- Vasile George Dâncu: Suntem condamnaţi la lectură

CLUJ- Vasile George Dâncu: Suntem condamnaţi la lectură

0

Cu o experiență de 17 ani pe piața editorială, Vasile George Dâncu este de părere că indiferent unde și cum trăim, suntem condamnați la lectură. Directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, desfășurat la Cluj între 6 și11 octombrie și ajuns în acest an la a treia ediție, consideră că România va avea de-a face tot mai mult cu o deschidere spre ceea ce înseamnă vânzarea de carte și că dacă fiecare am contribui cu ceva la dezvoltarea acestei piețe, studiile și sondajele privind consumul de carte în România ar arăta altfel. „Trebuie și noi să creștem interesul pentru cultură, fiecare cum poate. Eu, ca editor și ca organizator de festival, atâta pot: să arăt că avem scriitori în Cluj, că avem scriitori în străinătate”, declară Vasile George Dâncu, în calitate de organizator al Festivalului Internațional de Carte Transilvania. Despre începuturile acestui festival și ce îi garantează reușita, dar și despre ce implică înființarea unei edituri și consolidarea ei pe o piață de carte nesigură, am stat de vorbă cu Vasile George Dâncu.

R.: Cum s-a născut ideea Festivalului Internațional de Carte Transilvania?

V.G.D.: În România, după 1989, a fost un lucru important în lumea editorială apariția târgurilor, a saloanelor și a festivalurilor de carte. A fost cel mai bun lucru. De unde afla cititorul aparițiile, unde se întâlnea cu autorii, unde mergea să caute cărți, totul se întâmpla în cadrul acestor întâlniri. M-am gândit, prin urmare, că este nevoie de un festival și în Transilvania pe măsura Clujului spiritual, cultural și academic. Ca tradiție aveam deja în Cluj Târgul de Carte Gaudeamus, dar noi am adus un festival în care am încercat să îmbinăm evenimentele legate de cărți cu arta spectacolului, să aducem autori care să țină lecturi publice, să facem spectacole de teatru, evenimente importante, totul în jurul cărților. Felul cum este gândit acest festival, cu scenă, cu lounge, cu un pavilion expozițional pentru edituri, în centrul Clujului, înseamnă o manifestare dinamică legată de carte. Primele două ediții pot să le declar reușite.

R.: De ce depinde reușita unui festival de carte dacă tot ai adus vorba?

V.G.D.: În primul rând depinde foarte mult dacă sunt mulțumiți editorii la finalul unei zile de vânzare. Ca urmare, și anul acesta participă la târg marile edituri din România. În urmă cu trei ani festivalul a fost național, anul trecut a devenit internațional, iar anul acesta avem 16 invitați de onoare români și străini pe care merită să-i amintesc aici: Antonio Gamoneda (Spania), Paul Emond (Belgia), Jacques De Decker (Belgia), Dorin Tudoran (SUA), Franz Hodjak (Germania), György Dragomán (Ungaria), Florence Noiville (Franţa), Jean-Louis Courriol (Franţa), Florica Ciodaru-Courriol (Franţa), Cătălina Iliescu Gheorghiu (Spania), Mircea Măran (Serbia), D.R. Popescu (România), Augustin Buzura (România), Gabriela Adameşteanu (România), Dinu Flămând (România), Mircea Bochiş (România). Eu consider și acest progres unul foarte reușit. La fel de important este și felul în care reacționează publicul cititor, lumea universitară și cea a scriitorilor, iar din feedback-ul pe care l-am avut și din această perspectivă edițiile anterioare au fost reușite.

CITEŞTE MAI MULTE PE: http://transilvaniareporter.ro

 

Exit mobile version