Claudiu Săftoiu: Soluția atitudinii politice obscene este o non-soluție. Este doar o sabie cu două tăișuri.

Must Read

Starea de alertă a fost prelungită dar mai multe restricții au fost eliminate. Anunțul a fost făcut de Raed Arafat

Guvernul a decis, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile pe întreg teritoriul României începând...

TENIS DE MASĂ: Trei medalii din care una de aur câștigate de sportivii bistrițeni la naționalele de la Câmpulung

Campionatul Național Individual juniori II a avut loc între 7 și 9 mai la Câmpulung, sportivii de la CSM...

Gustul pentru vulgaritate, trivial și lipsă de măsură pe scena publică a fost etalat încă din primele luni ale lui 1990.

Să ne reamintim: opozanții puterii proaspăt ”emanate” au fost definitiv taxați de Ion Iliescu, drept ”golani”. Ulterior, aflat într-o vizită de lucru în teritoriu, la Constanța, același fost înalt tovarăș în aparatul de stat ceaușist i s-a adresat unui oponent politic cu apelativul: ”Măi, animalule!”. Etichetele pline de năduf ale lui Iliescu au făcut epocă. Pe unii i-a răcorit, pe alții i-a învrăjbit și mai tare împotriva politicianului momentului. Treptat, zicerile neortodoxe iliesciene s-au clasicizat, și au sfârșit prin a deveni acceptabile, dacă nu chiar simpatice.

CV Tudor – bardul scârnăviilor verbale aruncate peste oamenii publici

O dată tonul dat, de la cel mai înalt nivel, nimeni și nimic nu a putut întrece organul imprecator absolut, de exaltare a scârnăviilor consemnate de limba română și aplicate asupra tuturor oamenilor publici: ”Revista România Mare”, scrisă integral de C.V.Tudor. În paginile publicației, apologia adusă ofensei directe, înjurăturii groase, expresiilor anatomice explicite a scos dintr-un anumit public ceea ce era mai imund și mai nerușinat posibil: ura față de aproapele tău, frustrarea, invidia, mârlania, scăldatul fără rușine în grobianism și lipsă de educație. Sutele de mii de exemplare ale revistei cumpărate cu nesaț, lună de lună, timp de aproape 25 de ani, neântrerupt – pagini pline cu dejecțiile verbale vadimiste – au ”validat” în politica românească înjurătura fără perdea, porcăiala, batjocura, umilirea publică.

A urmat teribilul: ”Fir-ai al naibii, Majestate!” (Sergiu Andon), din ”Adevărul” acelor ani. Mai tâziu, au apărut expresii, precum: ”Numărați-mi ouăle!” (Adrian Năstase), ”Găozare!”, ”Țigancă împuțită”, ”Femeie venită de pe centura politicii” (Traian Băsescu) etc. Aceste aprecieri ”tari”, ”bărbătești”, în fapt nerușinate, au ridicat nivelul de vulgar și promiscuu, în comunicarea publică și politică. O dată devenite folclor urban, aceste sintagme s-au ”impus” ca normă de comunicare politică acceptată.

Plăcuța auto obscenă – o declarație politică descalificantă

Isteria provocată de exaltarea politică a unui român care muncește în Suedia, și care a avut nerușinarea să își imprime pe plăcuțele mașinii o obscenitate de cea mai joasă speță, mă face să cred că ceva cu adevărat grav se întâmplă în spațiul public din România. Mașina respectivă este a familiei, a copiilor domnului respectiv. Cu plăcuțele originale suedeze pe ea, dânsul a străbătut comunitățile românești, și-a vizitat prietenii, părinții, bătrânii crescuți în bunul simț românesc, al traiului simplu, cu frica de mânia și cuvântul lui Dumnezeu. Tuturor, noul ”erou” – acum deopotrivă persecutat și apărat – le-a transmis nonșalant mesajul său grobian.

Obscenitatea este ”statementul” său politic.

Paradoxal, obscenitatea afișată tălâmb drept atitudine politică place foarte mult, e ”cool”, entuziasmează, face prozeliți și naște aliați de te miri unde. Imediat, alt român a scris mare, cu coasa, sau cu tractorul, pe un deal, aceeași obscenitate. Să se vadă din avion.

Poliția Română s-a scăpat pe plăcuțele buclucașe

Situația inedită a pus într-o încurcătură absolut jenantă Poliția Română. Parțial din incompetență, parțial din servilism politic, această instituție atât de necesară societății a alimentat și mai mult rumoarea socială, luând decizii contradictorii, improvizate, disperate.

Așa se face că nerușinarea publică a unui român din Suedia a împins Poliția Română să se facă de rușine. Dintr-o prostie împărțită egal și la polițiști, și la moțatul nostru român-”suedez”, s-a ajuns la situația gravă că omul a rămas fără permis de conducere, șofer fiind de profesie.

Fără obscenități, la mitingul diasporei, din 10 august!

Dincolo de zarva stupidă, de măscările contagioase, care au cuprins ambele tabere de susținători politici – opoziția și puterea -, este evident că tensiunea socială înregistrează un crescendo alarmant.

Urmează posibilul miting al diasporei, de pe 10 august, care a primit, într-un final, autorizarea pentru a fi desfășurat.

Dar dacă obscenitatea plăcuței auto deja celebre va inspira sloganul diasporenilor din lumea largă, atunci mai bine să nu mai aibă loc, deloc, reunirea spiritului moralizator, curat și patriotic al românilor munciți în străinătate.

Să nu mânjiți un eveniment cu simbolistică unică – vocea curată, tonică a diasporei – cu o inițiativă vulgară inacceptabilă, ca expresie și prestanță.

Obscenitatea politică – o sabie cu două tăișuri

Am fost și voi rămâne un om de dreapta, definitiv.

Propun un joc de imaginație acelor politicieni, jurnaliști, lideri de opinie și influenceri din social-media, care tot repetă, cu gura plină de satisfacție, obscenitatea proferată împotriva PSD: mai devreme sau mai târziu, PSD va pleca de la guvernare. Alte formațiuni politice, dragi adversarilor lui Liviu Dragnea și lui Călin Popescu Tăriceanu, vor conduce guvernul și țara.

În cazul repetării decepției politice, toți cei menționați mai sus vor cauționa același mesaj obscen, inacceptabil, de data aceasta față de PNL, USR, MRÎ, sau ce va mai apărea?

Dacă – astăzi – vă complaceți propriile electorate în a susține mesaje și atitudini triviale, primitive, obscene, numai din dorința de a vă cățăra la putere, prin orice mijloace, să nu vă mire când – mâine – același electorat că va înjura violent, fără perdea, cu aceleași expresii și mijloace de acum.

Soluția atitudinii politice obscene este o non-soluție. Este doar o sabie cu două tăișuri.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Starea de alertă a fost prelungită dar mai multe restricții au fost eliminate. Anunțul a fost făcut de Raed Arafat

Guvernul a decis, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile pe întreg teritoriul României începând din data de 13 mai...

TENIS DE MASĂ: Trei medalii din care una de aur câștigate de sportivii bistrițeni la naționalele de la Câmpulung

Campionatul Național Individual juniori II a avut loc între 7 și 9 mai la Câmpulung, sportivii de la CSM Bistrița reușind să ocupe locuri...

În cazul depozitelor ilegale de deșeuri: Primăriile din  Monor și Dumitrița  amendate cu 5, respectiv 15.000 de lei. Subprefectul Decsei Attila: ”Doar cu amenzi...

Comisia pentru verificarea stării de salubritate a localităților, cursurile de apă și a căilor de comunicații din județul Bistrița-Năsăud s-a întrunit astăzi în sala...

Valul 3 aproape de final: 7 cazuri noi. Rata de incidență în Bistrița e de 0,91 și în județ de 0,82. Peste 74.000 de...

Valul 3 al epidemiei de Covid 19 pare să se apropie de final. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -