CLAUDIU SĂFTOIU: Întâlnire tactică la Cotroceni, sau tăcere blazată a președintelui?

Must Read

9 MAI- Ziua Independenței: Mai mulți năsăudeni au participat activ la Războiul Oriental 1877-1878

Câștigarea Independenței a creat entuziasm și în rândurile românilor de peste Carpați și în județul nostru. Astfel, locuitori din...

Pr. Ioan Aurel Rus: Duminica a II-a după Înviere, a Tomii

„În ziua cea dintâi a săptămânii, fiind seară și ușile fiind încuiate, acolo unde erau adunați ucenicii de frica...

Un spaniol s-a vaccinat la Bistrița. Rafael Munoz Giner, impresionat de de campania de vaccinare drive-through

Aflat în această perioadă într-o vizită în Bistrița, Rafael Munoz Giner, cetățean spaniol de 37 de ani, a aflat de...

Întâlnirea de la Cotroceni, dintre președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă, este învăluită într-un mister birocratic suspect, în contextul primejdioasei OUG privind amnistia și grațierea, care plutește deasupra guvernului, dar pe care nimeni nu are curajul să o semneze. Încă.

Administrația Prezidențială nu a dat nici un comunicat cu privire la întâlnirea dintre președintele țării și premierul țării. Este ne-uzual.

A făcut-o însă guvernul, printr-o expunere seacă a unui pomelnic de teme, generate de preluarea de către România, de la 1 ianuarie 2019, a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Comunicatul guvernului – puțin praf în ochi nu strică

Cum însă la Cotroceni nu a sosit decât Viorica Dăncilă, neînsoțită de nici un colaborator sau ministru apropiat – aceste teme de agendă UE fiind tehnice și încâlcite – presupun că pista spre care ne-a dus comunicatul guvernului este cu puțin praf în ochi. Cele maximum 40 de minute ale întrevederii nu ar fi putut acoperi un asemenea dosar complex.

Doamna Dăncilă a venit la Cotroceni pregătită, după ce, cu puțin înainte de discuția cu Iohannis, ar fi dispărut din radarul jurnaliștilor.

Să fi luat lumină de la Liviu Dragnea? Probabil. Oricum, rolul doamnei fiind unul decorativ, este posibil ca și domnul președinte al țării să îi fi transmis doamnei prim ministru ce să îi transmită președintelui PSD, pentru ca mesajele să ajungă unde trebuie.

Problema introducerii unei OUG, privind aministia și grațierea, persistă

Procedural, actul are nevoie de un inițiator – ministerul în drept, adică Ministerul Justiției, iar premierul, după ce ministerele vizate contrasemnează, îl aprobă. Deocamdată, dinspre Justiție nu sunt întrunite condițiile – nici textul unei eventuale ordonanțe, nici omul de semnătură, un secretar de stat, nu par a fi fost găsiți -.

Se pare însă că OUG-ul este demult redactat. Iar doamna Carmen Dan este oricând pregătită de un sacrificiu, la timpul lui, nu?

Scenarii din spatele unor discuții mute, de la Cotroceni

Să ne imaginăm mai multe variante ale discuțiilor nepublice, din spatele ușilor închise de la Cotroceni.

1) Una ar fi de bun simț: într-un fragment de conversatie nepublic, Klaus Iohannis ar fi putut să o avertizeze pe doamna prim-ministru să nu facă vreo nefăcută joi, 19 iulie, când șeful statului ar putea să prezideze ultima ședință de guvern din sesiunea paralamentară extraordinară.

Cu prezența șefului statului la ședința de guvern, trecerea ordonanței ar fi imposibilă, președintele Iohannis neavând cum, constituțional și politic, să semneze actul.

2) O altă variantă a posibilelor frânturi de vorbe nefăcute publice, ar fi ca doamna prim-ministru să îi fi transmis domnului președinte că i-a fost transmis de către Liviu Dragnea, că acesta nu va forța emiterea unui OUG. Această variantă este mai slabă, știut fiind că mincinoșii știu să promită cel mai frumos, degeaba. Iar președintele Iohannis i-a mai prins pe pesediști, cum promit frumos degeaba. Prin urmare, în speranța că președintele nu ar fi dat crezare promisiunii primului ministru, ne întoarcem la primul scenariu.

3) A treia variantă ar fi una dezolantă: și anume că Iohannis și Dăncilă să nu fi vorbit chiar deloc despre ordonanța blestemată. Iar atunci, să avem de-a face cu o întâlnire fără rost, la Cotroceni.

CCR a perturbat viteza ”planului până la capăt” PSD-ALDE, privind justiția

Astrele nu sunt tocmai favorabile pentru disperatul dublu condamnat Liviu Dragnea, și nici pentru PSD. Curtea Constituțională (CCR) a amânat până departe, la sfârșitul lui septembrie, dezbaterea la modificarile aduse Codurilor, și a mai dat o veste foarte bună pentru români: invalidarea Fondului Suvern, asumat de Dragnea personal.

Amânările repetate ale CCR privind dezbaterile la legile Justiției și la Codurile penale pun PSD-ALDE în situația de a decelera violent planul ”până la capăt”, avut în vedere. O vară lungă și plină de alte și alte lașități, dezertări, ori repoziționări în interiorul coaliției de la putere, nu e de dorit printre socialiști (PSD) și liberalii roșii (ALDE). Vorba românului. ”Boală lungă, moarte sigură”.

Iohannis – la masa tăcerii, de la guvern?

Ziua de joi, a ședinței de guvern, este crucială. Bine ar fi dacă domnul Iohannis – pentru a nu se mai juca cu inima cardiacilor iubitori de stat de drept și de independență a justiției -, să se afle în capul trebii, la Palatul Victoria, de la prima oră.

Iar acolo, în fața miniștrilor, poate să tacă oricât poftește.

Mie, unuia, mi-ar conveni.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

9 MAI- Ziua Independenței: Mai mulți năsăudeni au participat activ la Războiul Oriental 1877-1878

Câștigarea Independenței a creat entuziasm și în rândurile românilor de peste Carpați și în județul nostru. Astfel, locuitori din...

Pr. Ioan Aurel Rus: Duminica a II-a după Înviere, a Tomii

„În ziua cea dintâi a săptămânii, fiind seară și ușile fiind încuiate, acolo unde erau adunați ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus și...

Un spaniol s-a vaccinat la Bistrița. Rafael Munoz Giner, impresionat de de campania de vaccinare drive-through

Aflat în această perioadă într-o vizită în Bistrița, Rafael Munoz Giner, cetățean spaniol de 37 de ani, a aflat de campania de vaccinare drive-through și,...

Cu Kim Rasmussen în tribunele de la ”Horia Damian”, Gloria 2018 pierde partida cu Vâlcea și e tot mai departe de cupele europene

Gloria a pierdut și al doilea meci din cele două etape care s-au disputat la Cluj.  După înfrângerea la 5 goluri în fața echipei...

Până la 13.00: 255 de bistrițeni s-au vaccinat direct în mașină. Numărul de doze va fi suplimentat

255 persoane au primit o doză de vaccin Pfizer, direct în mașină, în parcarea de la B1 Retail Park Bistrița până la ora 13.00....
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -