vineri, octombrie 30, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  CLAUDIU SĂFTOIU: Fesul și interesul lui Iohannis, la Consiliul Național al PNL

  Must Read

  Veste tristă pentru literatura română :  Scriitorul și criticul literar Andrei Moldovan s-a stins din viață la 71 de ani

  Scriitorul și criticul literar Andrei Moldovan s-a stins din viață la 71 de ani, răpus de o necruțătoare boală....

  Ce reguli trebuie respectate de LUMINAȚIE? Ne spun jandarmii

  Prima zi a lunii noiembrie aduce prin obiceiurile specifice, în contextul pandemic actual, un risc de răspândire a bolii...

  Gloria 2018 a trecut cu bine de a doua etapă din Liga Florilor: 24 -19 în meciul cu Zalăul lui Tadici

  După victoria obținută în prima etapă a acestei ediții de campionat (24 - 18 cu CSM Galați), Gloria 2018...

  În mai puțin de cinci zile, președintele Kaus Iohannis a demonstrat tuturor că PNL – partidul uitat, care l-a propulsat în politica mare și l-a adus la Cotroceni – este fix așa cum l-a lăsat acum patru ani: docil și ”bine făcut”. Doar pentru el.

  Marți, 31 iulie, i-a chemat la reședința sa de la Vila Lac pe unii fruntași liberali, pentru a pregăti, practic, Consiliul Național de sâmbătă, 4 august, adică propriul viitor. Iohannis a decis că Ludovic Orban și-a luat nasul la purtare, forțând modificarea statutului, pentru a demite mai ușor șefii de filiale care fac blaturi cu PSD, dar a și organizat echipa restrânsă, pentru propria sa candidatură la prezidențialele din 2019.

  Astfel că, sâmbătă, 4 august, prezent la Consiliul Național al partidului, președintele României a redevenit președintele de partid care trasează liniile politice ale PNL.

  Pătruns de propriile cuvinte, la finalul discursului său, șeful statului i-a întrebat pe supușii delegați liberali, arătând spre PSD, dar cu gândul la propria candidatură prezidențială: ”Sunteți alături de mine, în această luptă?”

  Scorul politic (de stat la putere) Iohannis – PNL: 5-0

  Când vine vorba despre propriul interes, domnul președinte Klaus Iohannis se activează mintenaș. Comod, seniorial, cu doar un an înainte, își securizează scula politică necesară luptei din 2019, protejându-se de orice posibil nou competitor pe dreapta. Având susținerea deschisă a PNL, Iohannis și-a asigurat încă o victorie personală. Strict personală.

  Pentru că, dacă suntem cinstiți până la capăt, din colaborarea Iohannis-PNL, numai croitorașul cel viteaz de la Sibiu a avut de câștigat mereu, în timp ce PNL a intrat deja în cel de-al șaselea an consecutiv de opoziție amarnică.

  Uitat total de Iohannis – care s-a implicat atât de mult în lupta cu PSD, încât coabitarea păguboasă a devenit însăși definiția mandatului său prezidențial – perdantul și abandonatul PNL se jură să îi asigure și al doilea mandat lui Klaus, chiar dacă acesta nu a făcut nimic pentru formațiune.

  Șeful statului se urcă zglobiu pe procentele chinuite ale PNL, obținute într-o competiție feroce a echipei lui Ludovic Orban, pe frontul anti-PSD, și îi biciuește pe liberali, cerându-le să dea totul, pentru el. Iohannis le-a cerut liberalilor să nu se mai plângă de blocajul pe media, care zice că nu există, și i-a împins să coboare în stradă, să prezinte alternativa la guvernarea ”irațională” și ”ireală”, a PSD-ALDE. Cinic, el a mai cerut PNL să vină cu un program serios în fața românilor. De parcă nu asta fac liberalii de patru ani de zile, zi de zi.

  Auto-admirația prezidențială nu ține loc de eficiență politică

  În mod paradoxal, PNL a fost strivit în orgoliul său, de chiar cel obligat să îi respecte pe liberali.

  Prezența președintelui Iohannis la Consiliul Național liberal a fost un exercițiu de auto-admirație, suficiență și egoism politic, sfidând practic realitatea din teren.

  Reamintesc că activitatea președintelui este criticată, în proporție de 60%, dintre respondenții unui sondaj al institutului american IRI, pentru România. Nemulțumirea vine tocmai din motive de neimplicare, de lipsă de dinamism, lipsă de empatie și lipsă de eficiență în activitatea prezidențială.

  Miza Consiliului Național al PNL a fost legată de pregătirea pentru alegerile europarlamentare și stabilirea criteriilor de desemnare a candidaților de pe lista partidului. A fost. Pentru că lucrurile s-au blocat, sau au fost amânate, de spectacolul primei apariții interesate a lui Klaus Iohannis, de când este președinte, la o întâlnire la vârf a PNL. Astfel, Ludovic Orban a fost nevoit să amâne votarea modificărilor la statut, prin care ar fi securizat PNL de blaturile cu PSD. După cum merg lucrurile, cel mai probabil, și listele pentru europarlamentare vor trece mai întâi pe la Iohannis, pentru aprobare.

  Plăcuțele obscene politice, pe placul profesorului președinte

  În discursul său, politicosul șef al statului român s-a situat de partea bezmeticului cu plăcuțele obscene politice. În felul acesta, fostul profesor de la Sibiu și-a asigurat frăția susținătorilor anti-PSD, din țară, sau din diaspora, pentru care vulgaritatea și obscenul reprezintă o armă politică recomandată, la vremuri grele.

  Pentru cei care se îngrijorează cumva de asta, prezența lui Klaus Iohannis la un eveniment politic al PNL nu este anti-constituțională. Președintele nu riscă nimic, așa că nu era nevoie de cine știe ce curaj să facă asta, și încă mai demult.

  Liberalii, condamnați să îl susțină pe Iohannis

  Dacă Iohannis ar fi dat mai des semnale de afinitate cu familia liberală, ar fi dat dovada de solidaritate măcar simbolică, în cruntele bătălii politice ale liberalilor cu PSD-ALDE,, poate că aș mai fi înțeles reprezentația prezidențială de la Consiliul Național.
  Dar președintele nu s-a apropiat de PNL, timp de patru ani. Și nu o va face nici după ce va fi, eventual reales, în 2019. Că așa e dânsul, de fel – mai distant, mai pe interes personal.

  Klaus Iohannis a plecat de la reuniunea liberalilor, și cu interesul, și cu fesul, aranjate.

  PNL știe la ce să aștepte de la Iohannis, și de acum înainte. Ghinion.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Veste tristă pentru literatura română :  Scriitorul și criticul literar Andrei Moldovan s-a stins din viață la 71 de ani

  Scriitorul și criticul literar Andrei Moldovan s-a stins din viață la 71 de ani, răpus de o necruțătoare boală....

  Ce reguli trebuie respectate de LUMINAȚIE? Ne spun jandarmii

  Prima zi a lunii noiembrie aduce prin obiceiurile specifice, în contextul pandemic actual, un risc de răspândire a bolii cauzate de Coronavirus.Ca urmare, Comitetul...

  Gloria 2018 a trecut cu bine de a doua etapă din Liga Florilor: 24 -19 în meciul cu Zalăul lui Tadici

  După victoria obținută în prima etapă a acestei ediții de campionat (24 - 18 cu CSM Galați), Gloria 2018 reușește o nouă victorie, de...

  Deputatul Daniel Suciu cere prefectului Stelian Dolha și primarului Ioan Turc o întâlnire cu reprezentanții HORECA. 20 de patroni bistrițeni au trimis o scrisoare...

  Deputatul PSD Daniel Suciu a ieșit și astăzi cu un mesaj politic, unul în care, cere prefectului Stelian Dolha dar și primarului Ioan Turc...

  Școlilor din localitățiile unde incidența cumulate trece de 3 la 1000 de locuitori li se va aplica scenariul galben. E vorba de municipiul Bistrița,...

  Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a decis în această după-amiază aplicarea scenariului 2 (galben), pentru unitățile de învățământ din unitățile administrativ teritoriale...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -