Acasă EVENIMENT Cine îl aduce pe Hans Klemm în BN? Criticul literar, profesorul Matei...

Cine îl aduce pe Hans Klemm în BN? Criticul literar, profesorul Matei Călinescu… Află ce face ambasadorul american la Bistriţa.

0

Suprinzătoarea vizită a Execelenţei Sale, Hans Klemm, ambasadorul SUA în România la Bistriţa, este caracterizată de directorul Bibliotecii Judeţene, preotul Ioan Pintea, drept un rezultat a mai mulţi factori culturali, literari în special.

„ Am înţeles că domnul ambasador este un iubitor al cărţii, un cititor profesionist, dar şi un fin cunoscător al operei scriitorului, criticului şi profesorului de literatură comparată, Matei Călinescu. Mai mult, Excelenţa Sa l-a cunoscut pe Matei Călinescu pe când acesta preda literatură comparată la Indiana University din Bloomington, Indiana, Statele Unite ale Americii”, ne-a spus Pintea.

Pe când era student la Indiana University, Klemm l-a avut profesor pe scriitorul român Matei Călinescu. „Interesul faţă de ţara dumneavoastră mi-a fost trezit de profesorul meu din universitate, Matei Călinescu, distinsul şi regretatul scriitor şi critic literar român. De atunci, sunt fermecat de cultura, limba şi istoria României. Astăzi, avem aceeaşi viziune: o Europă întreagă, liberă şi în pace”, a spus Hans Klemm, în primul său mesaj ca amabsador în România.

Programul vizitei ES Hens Klemm la Bistriţa începe la ora 14:30 la Bibioteca Judeţeană, acolo unde va fi   inaugurat Raftul American (American Shelf). De acolo, Klemm se va deplasa la Casa memorială “Andrei Mureşanu”, urmând să viziteze şi fosta Casă a Argintarului, acum Centrul German de pe strada Dornei.

Cine a fost Matei Călinescu?

Matei Calinescu (1934 – 2009) a fost profesor de literatura comparata la Indiana University din Bloomington, Indiana, Statele Unite ale Americii. A parasit Romania in 1973, lasind in urma citeva carti de critica literara (Titanul si geniul in poezia lui Eminescu, Bucuresti, Editura pentru literatura, 1964; Aspecte literare, Bucuresti, Editura pentru literatura, 1965; Eseuri critice, Bucuresti, Editura pentru literatura, 1967; Eseuri despre literatura moderna, Bucuresti, Editura Eminescu, 1970; Clasicismul european, Bucuresti, Editura Eminescu, 1971; Conceptul modern de poezie: de la romantism la avangarda, Bucuresti, Editura Eminescu, 1972; Fragmentarium, Cluj, Editura Dacia, 1973), poezie (Semn, Bucuresti, Editura pentru literatura, 1968; Versuri, Bucuresti, Editura Eminescu, 1970; Umbre de apa, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1972) si un scurt roman (Viata si opiniile lui Zacharias Lichter, Bucuresti, Editura pentru literatura, 1969), pentru care a primit Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania (1969). In Statele Unite a publicat Faces of Modernity: Avant-Garde, Decadence, Kitsch (Bloomington, Indiana University Press, 1977), Five Faces of Modernity: Modernism, Avant-Garde, Decadence, Kitsch, Postmodernism (editie revazuta si adaugita, Durham, N.C., Duke University Press, 1987), Exploring Postmodernism (coeditare cu D.W. Fokkema, Amsterdam si Philadelphia, John Benjamins, 1988), Rereading (New Haven, Yale University Press, 1993). Impreuna cu Ion Vianu a publicat in romaneste Amintiri in dialog (Bucuresti, Editura Litera, 1994, ed. a doua, Iasi, Polirom, 1998, ed. a treia, Iasi, Polirom, 2005). La Editura Junimea a publicat Eugene Ionesco: teme identitare si existentiale (2006). La Polirom au mai aparut Despre Ioan P. Culianu si Mircea Eliade. Amintiri, lecturi, reflectii (2002; Marele Premiu al ASPRO), A citi, a reciti. Catre o poetica a (re)lecturii (2003; Premiul AER pentru stiinte umane), Portretul lui M (2003), Viata si opiniile lui Zacharias Lichter (2004), Tu: elegii si inventii (2004), Cinci fete ale modernitatii. Modernism, avangarda, decadenta, kitsch, postmodernism (editia a II-a revazuta si adaugita, 2005),  Un fel de jurnal (1973-1981) (2006) si Mateiu I. Caragiale: recitiri (2007).

Exit mobile version