Cine este X-ul în ecuația Mis Grup-Primăria Lunca Ilvei- ADI Ilva-Someș? Bani și fără pierdere de timp…

Must Read

REBRIȘOARA- Vânătoare cu bucluc: O persoană a fost împușcată într-un picior

O partidă de vânătoare ce avea loc în zona Rebrișoara- Gersa 3 înspre comuna Parva s-a încheiat după ce...

Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc la înmormântarea PS Florentin Crihălmeanu

Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major de Făgăraș și Alba Iulia   Am aflat cu durere vestea trecerii la Domnul a...

Deputatul Bogdan Ivan: De ce Guvernul nu acordă stimulente medicilor de familie aflați în prima linie în bătălia anti Covid 19?

Deputatul Bogdan Ivan l-a criticat pe prefectul Stelian Dolha în ceea ce privește sporul pe care Guvernul l-a acordat...

Neînțelese sunt căile Domnului dar, și mai de neînțelesă este ecuația primăria Lunca Ilvei-Mis Grup și ADI Ilva-Someș. Curios este faptul că în această ecuație de gradul doi, necunoscută este calea prin care constructorul care a câștigat o licitație și a materualizat o anumită investiție, vine, la un moment dat al derulării respectivei investiții și împrumută beneficiarul, adică primăria, adică chiar pe principalul ordonator de credite.

Ce, de ce, unde și cum?

Povestea o scrie gazetadebistrița.ro : ” În anul 2012, un proiect integrat derulat în comunele Lunca Ilvei şi Şanţ era încheiat, cu succes şi dat exemplu de bune practici. Proiectul a fost pus la punct de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ilva-Someş, care este coordonată de primarul comunei Lunca Ilvei, Flaviu Lupşan. Acesta a fost realizat cu ajutorul fondurilor europene, autorităţile locale profitând de Măsura 322, privind renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale. Valoarea totală a proiectului a ajuns la 6 milioane de euro. Astfel, în cadrul proiectului a fost modernizat şi asfaltat drumul de legătură Lunca Ilvei – Şanţ, pe o lungime de 11,7 kilometri.

Această lucrare a fost executată de M.I.S Grup, una dintre firmele de casă ale autorităţilor judeţene şi locale din Bistriţa-Năsăud. Pentru cei 11,7 kilometri modernizaţi şi asfaltaţi, M.I.S. Grup a pus mâna pe 21,7 milioane de lei.

De asemenea, a fost reabilitat muzeul şi asigurate costumele populare pentru ansamblul folcloric din comuna Şanţ. A fost realizată o staţie de clorinare pentru actualul sistem de alimentare cu apă la Lunca Ilvei şi tot aici s-a construit o creşă cu 40 de locuri.

În cadrul aceluiaşi proiect susţinut din fonduri comunitare au fost achiziţionate şi mai multe utilaje, menite să folosească la întreţinerea drumurilor. Toate obiectivele din cadrul proiectului cu finanţare europeană au fost recepţionate până la data de 29 septembrie.

MIS Grup împrumută primăria… Nu ar fi o noutate…

Actualul primar al comunei Şanţ explică faptul că pentru a putea încasa ultima tranşă ordonatorul de credite, şi anume Flaviu Lupşan, a trebuit să depună TVA-ul şi ultima tranşă.

„E o poveste din anul 2012. Atunci a fost finalizată o lucrare pe Măsura 322, care a inclus mai multe obiective, printre care şi drumul care leagă comunele Şanţ şi lunca Ilvei. Ordonator de credite a fost domnul Lupşan. Au fost câteva datorii rămase, nişte lucrări executate şi neplătite, care nu ar fi fost aprobate”, a explicat pentru Gazeta de Bistriţa primarul comunei Şanţ, Ioan Szabo.

Cum ordonatorul de credite şi asociaţia de dezvoltare intercomunitară nu avea banii pentru a-i depune şi asigura finalizarea lucrărilor s-a împrumutat. Culmea, Flaviu Lupşan a ajuns să se împrumute tocmai de la constructorul care a şi realizat cei 11 kilometri şi jumătate care leagă Lunca Ilvei de Şanţ.

Astfel, Flaviu Lupşan a încheiat un contract de împrumut cu Emil Iugan. Problema a fost faptul că ordonatorul proiectului, primarul din Lunca Ilvei nu s-a prea grăbit să restituie suma împrumutată.

Contractul încheiat cu grupul de firme controlat de Emil Iugan stipula şi faptul că împrumutul trebuie restituit în trei luni de la semnarea contractului, adică până în luna decembrie a anului 2012.

Flaviu Lupşan a reuşit să restituie împrumutul abia în anul 2015, adică cu o întârziere de doi ani şi jumătate. Reprezentanţii M.I.S. Grup nu s-au oprit aici şi au vrut şi penalităţile de întârziere. Cum şi suma reprezentând penalităţile de întârziere, care a ajuns la mai bine de jumătate de milion de lei, s-a lăsat aşteptată, Iugan a apelat la justiţie.

Astfel, Emil Iugan nu a stat pe gânduri, a contactat o firmă de executori judecătoreşti şi a dat în judecată cele două primării, pe Flaviu Lupşan şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ilva-Someş pentru recuperarea penalităţilor de întârziere. Asta s-a întâmplat însă la un an de la restituirea împrumutului.

Dosarul a fost înregistrat în luna august a anului 2016, la Judecătoria Năsăud. La câteva zile de la înregistrarea dosarului, Judecătoria Năsăud admite cererea de executare silită.

În loc de epilog

Gazeta de Bistrița susține că  în ultimii 9 ani, M.I.S Grup SRL a încheiat nu mai puţin de 57 de contracte în valoare de aproape 60 de milioane de euro cu autorităţile locale şi judeţene.La un an după ce a modernizat  drumul, M.I.S. Grup mai pune mâna pe două contracte de la Primăria Lunca Ilvei, la fel de avantajoase.

CITEȘTE ȘI: GAZETA DE BISTRIȚA

Primăriile Lunca Ilvei şi Şanţ au plătit penalităţi firmei MIS Grup mai bine de jumătate de milion de lei

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

REBRIȘOARA- Vânătoare cu bucluc: O persoană a fost împușcată într-un picior

O partidă de vânătoare ce avea loc în zona Rebrișoara- Gersa 3 înspre comuna Parva s-a încheiat după ce...

Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc la înmormântarea PS Florentin Crihălmeanu

Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major de Făgăraș și Alba Iulia   Am aflat cu durere vestea trecerii la Domnul a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop...

Deputatul Bogdan Ivan: De ce Guvernul nu acordă stimulente medicilor de familie aflați în prima linie în bătălia anti Covid 19?

Deputatul Bogdan Ivan l-a criticat pe prefectul Stelian Dolha în ceea ce privește sporul pe care Guvernul l-a acordat funcționarilor Instituției Prefectului încă din...

COVID 19: Doar 33 de cazuri raportate astăzi în Bistrița-Năsăud. Până la această oră s-au vaccinat 1928 de persoane

Un număr de 33 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2 au fost raportate pentru ziua de astăzi, 16 ianuarie, de la...

Casa în care și-a trăit ultimii ani din viață Matei Eminescu va deveni un centru al colecțiilor și documentelor de patrimoniu

Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud a aprobat în luna martie a anului 2019  elaborarea documentaţiei pentru realizarea Casei Colecţiilor şi a Documentelor de Patrimoniu, instituţie care...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -