Cifre șocante în cazul scandalului din jurul indemnizațiilor de handicap din Bistrița-Năsăud. Afacerea este una veche. Vezi despre ce este vorba

Must Read

EURO 2020: Programul meciurilor de duminică. Zi istorică pentru România. Va găzdui meciul Austria – Macedonia de Nord

România va găzdui, duminică, meciul Austria - Macedonia de Nord, în grupa C de la Campionatul European. Programul partidelor...

Pr. Ioan Aurel Rus: Duminica a VII-a după Înviere. A Sfinților Părinți de la Sinodul I ecumenic

„În vremea aceea Iisus, ridicându-Și ochii către cer, a zis: Părinte, a venit ceasul! Preaslăvește pe Fiul Tău, ca...

Preotul ortodox din Reteag, a încetat din viață. Părintele Teodor Petrican avea doar 52 de ani

Vestea cutremurătoare a zilei: a intrat în eternitate preotul ortodox din Reteag. Teodor Petrican. avea doar 52 de ani....

În ianuarie 2019, scriam că,  o parte din sătenii din comuna Rodna, majoritatea romi, au găsit o soluție șocantă de-a face rost de bani fără să muncească nimic, asta după ce au rămas fără ajutoare sociale: certificatul de handicap. Prin acest document prin care certifică că un membru al familiei suferă de afecțiuni psihice grave, romii fac rost lunar de peste 1.800 de lei.

Primarul Rodnei, Valentin Grapini spunea  atunci că,  situația îl deranjează foarte tare, mai ales că, anchetele sociale făcute de primărie au stabilit faptul că foarte mulți dintre cei care beneficiază de aceste certificate sunt sănătoși din toate punctele de vedere.

Joi, Inspectoratul Județean de Poliție a confirmat următorul fapt: ”Începând din anul 2017 și până în prezent, două femei și un bărbat, cu vârste cuprinse între 52 și 60 de ani, ar fi intermediat pentru diferite persoane de pe raza județului obținerea unor acte medicale false, care ar releva situații medicale grave și care ulterior ar fi fost folosite în vederea solicitării și obținerii, pe nedrept, de diferite prestații sociale, în special indemnizații de handicap”

 La data de 2 octombrie a.c., procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile față de cele trei persoane, iar cercetările sunt continuate  sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals și înșelăciune.

Ce se știe până acum?

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, Adrian Briciu, a fost începută  urmărirea penală ” împotriva a trei persoane, care pe baza influenței pe care o aveau asupra unor medici au intermediat, în schimbul unor sume de bani, obținerea pe nedrept de indemnizații pentru handicap sau a incapacității de muncă pentru mai multe persoane. Până în acest moment am reușit să stabilim un număr de peste 50 de persoane care au beneficiat de aceste drepturi, însă sunt indicii că numărul acestora este mult mai mare”

 

Se pare că e vorba de trei medici care ajutau pe cei trei intermediari să facă dosarele de handicap pentru obținerea respectivelor indemnizații. Așa cum era de așteptat, primarii din comunele respective, Grigore Țiolan, Feldru, Sever Mureșan, Telciu sau Valentin Grapini au vorbit, deseori, despre această problem, arătându-se cât se poate de nemulțumiți de numărul mare de așa-zise persoane cu handicap care beneficiază de indemnizații fie că      ”sufereau de boli grave la ochi”, fie erau în ”incapacitate” de muncă, consecință a unor ”afecțiuni” cardiace.

 

În ceea ce privește numărul persoanelor care beneficiază de indemnizații în baza certificatelor de handicapat eliberate de medici, cert, acest număr variază de la o primărie la alta, dar și de la o perioada la alta. De altfel, primarii spun că există un număr de indemnizați la început de an, acest număr putând crește. Astfel, la Telciu sunt 30 de persoane cu indemnizații, în Feldru, 44, iar în Rodna, la începutul lui 2019, au fost fost depuse peste 100 de dosare care trebuie puse în plată pentru acordarea drepturilor legale persoanelor cu handicap.

 

Reamintim că:  Povestea certificatelor de handicap începe prin 2016, atunci când, primăria Rodna a decis să reevalueze dosarele cetățenilor care beneficiau de ajutoare sociale. Potrivit viceprimarului Iosif Partene, 20 dintre aceste dosare au fost închise, fapt confirmat de primarul Valentin Grapini.

 

În acest context, o mare parte din cei rămași fără sursă de venit, romi în marea lor majoritate, au găsit o altă formă de-a primi bani ”gratuit” – certificatul de handicap. Doar în doi ani, la biroul de asistență social au fost depuse peste 100 de dosare care trebuie puse în plată pentru acordarea drepturilor legale persoanelor cu handicap.

 

Valentin Grapini ne-a spus că e vorba de foarte multe persoane sănătoase din toate punctele de vedere în urmă cu câteva luni de zile și, care, acum au certificate de bolnavi psihici: ” Eu nu înțeleg cum vine asta, mai ales că sunt oameni pe care îi cunosc, unii au mașină, permis de conducere, iar el are dosar de bolnav psihic. Mi-a spus consilierul meu, Daniel Frunză, cel care se ocupă de asistență social, că vin la primăria cu toate actele legale și care atestă că suferă de afecțiuni psihice grave. Dacă medicii spun și cetifică nebunia lor, nouă, celor de la primărie, nu ne mai rămâne decât să le luăm de bune și să plătim. Nu îmi place această situație, chiar dacă de la bugetul local asigurăm doar 10% din suma plătită, nu este corect. Sunt în Rodna persoane cu handicap fizic grav și, pe care, le tot cheamă la comisii să îi verifice dacă nu cumva au început să meargă. Asta e nenorocirea că pe ăștia nu îi verifică nimeni”, și-a spus supărarea Valentin Grapini.

 

Grapini spune că a sesizat verbal Inspectoratul Județean de Poliție. Potrivit purtătorului de cuvânt al acestei instituții, Crina Sârb, polițiștii bistrițeni au deschis deja un dosar penal în acest caz, ancheta fiind în plină desfășurare. Pentru înşelăciune, falşii bolnavi riscă până la 5 ani de închisoare.

 

La Rodna au existat un număr de 280 de persoane care au beneficiat de bani fiind considerați asistați social, acum mai sunt doar 80. Cei mai mulți dintre ei refuză să vină la muncă în folosul comunității din Rodna.

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

EURO 2020: Programul meciurilor de duminică. Zi istorică pentru România. Va găzdui meciul Austria – Macedonia de Nord

România va găzdui, duminică, meciul Austria - Macedonia de Nord, în grupa C de la Campionatul European. Programul partidelor...

Pr. Ioan Aurel Rus: Duminica a VII-a după Înviere. A Sfinților Părinți de la Sinodul I ecumenic

„În vremea aceea Iisus, ridicându-Și ochii către cer, a zis: Părinte, a venit ceasul! Preaslăvește pe Fiul Tău, ca și Fiul să Te preaslăvească,...

Preotul ortodox din Reteag, a încetat din viață. Părintele Teodor Petrican avea doar 52 de ani

Vestea cutremurătoare a zilei: a intrat în eternitate preotul ortodox din Reteag. Teodor Petrican. avea doar 52 de ani. Anunțul a fost făcut pe...

O mașină de teren s-a răsturnat în pîrâul Gersa: 5 tineri au fost implicați în accident, doi au ajuns la UPU Bistrița

Un autoturism de teren s-a răsturnat azi noapte în pîrâul Gersa din comuna Rebrișoara în zona satului Gersa 1. La locul accidentului s-au deplasat...

FOTO-VIDEO: Sorin Hangan își continuă mandatul la șefia PNL Bistrița: 101 la 48 de voturi ale lui Dorin Dobra

PNL Bistrița și-a ales astăzi președintele pe următorii 4 ani, fiind vorba de Sorin Hangan, viceprimar și liberal și state vechi. El a fost...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -