Acasă SONDAJE DE OPINIE CIADO: PSD, 42%, PNL, 28,3, ALDE, 6,8, USR, 6,3

CIADO: PSD, 42%, PNL, 28,3, ALDE, 6,8, USR, 6,3

0

Cea mai nouă cercetare CIADO România vine cu cifre care conturează o imagine a ceea ce vor vota românii cu doar șase zile înainte de alegeri. Reamintesc că institutul CIADO realizează dintodeauna cele mai aproape de realitate cifre, CIADO fiind cei care au prevăzut victoria lui Klaus Iohannis.

Cercetarea sociologică este realizată prin chestionare la domiciliul subiecților, fapt extrem de important,  pe un eșantion reprezentativ de 9300 de intervievați cu o marjă de eroare de +/- 3 %. Cercetarea s-a derulat la nivelul întregii țări în perioada 15 noiembrie – 27 noiembrie.

Care formula politica considerati ca ar trebui sa guverneze Romania in urmatorii 4 ani ?

PSD + ALDE – aprox. 55 %

PNL + USR – aprox. 41 %

”CIADO a derulat o cercetare cat mai reprezentativa; pentru aceasta am construi un ghid al intrebarilor cat mai concret. Am dorit ca proiectul nostru sa duca la o conturare a unei imagini cuprinzatoare cu privire la ce gandesc  romani in materie de vot si responsabilitate fata de exercitarea acestui drept fundamental. Nu am dorit sa producem inca un studiu sociologic formal si impersonal, nu este in stilul nostru. Comparativ cu studiul precedent , PSD si PNL pierd în medie câte 1-2 procente, dar aflat in marja de eroare . PMP , UDMR  se afla la limita procentului necesar de accedere in Parlament . USR are o crestere de 1 procent, comparativ cu ultimul sondaj, dar insuficient inca pentru certitudinea intrarii in Parlament in aceiasi situatie fiind si ALDE care a ramas constant  comparativ cu ultima cercetare CIADO. PRU comparativ cu ultima cercetare, are o crestere si pastreaza aceasta tendinta dar apreciem ca nu va ajunge la procentul necesar intrarii in Parlament . Mai mult bazinul electoral al PRU, este apropiat de profilul electorilor PSD ceea ce poate ducea la o migratie a alegatorilor PSD, catre PRU dar nu semnificativ.”

La intrebarea cu cine veti vota in 11 decembrie 2016 , rezultatele au fost:

PSD    42  %

PNL    28,3 %

ALDE    6,8 %

USR    6,3 %

UDMR 5,2 %

PMP    5,9 %

PRU    3,1 %

(nu au fost luate in calcul raspunsurile nu stiu/ nu ma intereseaza, ce reprezinta 35 % din totalul raspunsurilor) .

Concluzii:

Se reconfirma probabilitatea ca PSD sa obtina un scor de peste 45% ca urmare redistribuirii.

ALDE continua sa castige voturi din partea electoratului nemultumit de PNL, in zona traditional de dreapta ( Banat , Transilvania ) in detrimental PNL si USR .

Tinerii acorda mult mai multa incredere USR decat PNL si are un trend ascendent in centrele universitare, dar nu are cresteri in zona rurala si orase mici .

PMP in pofida prezentei active a ex-presedintelui Romaniei, Traian Basescu, nu reuseste sa convinga electoratul, fapt pentru care apreciem ca doar la limită și pe fondul unei bune mobilizări a electoratului propriu și în baza unei prezențe mici la vot va intra în Parlament.

 

Exit mobile version