Chiochiș: 100.000 de mii euro pentru promovarea produselor tradiționale din carne de porc

Must Read

Starea de alertă a fost prelungită dar mai multe restricții au fost eliminate. Anunțul a fost făcut de Raed Arafat

Guvernul a decis, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile pe întreg teritoriul României începând...

TENIS DE MASĂ: Trei medalii din care una de aur câștigate de sportivii bistrițeni la naționalele de la Câmpulung

Campionatul Național Individual juniori II a avut loc între 7 și 9 mai la Câmpulung, sportivii de la CSM...


 

  • Cooperativa ”Zestrea” din comuna Chiochiș, prima cooperativă agricolă de producție post Epoca Comunistă din județul Bistrița-Năsăud , a mai făcut un pas spre o altă afacere care să ajute localnicii. Potrivit primarului Vasile Silași, coopertiva al cărei membru fondator este, a reușit să depună un proiect pentru promovarea produsului tradițional. Asta, după ce, pâinea de Chiochiș, ”Cununa” a intrat pe piața produselor de panificație în 2017.

Despre ce este vorba?

”Este un proiect în valoare de 100.000 de euro și cred că este unic în județul Bistrița-Năsăud, la această oră nemaifind depuse asemenea gen de proiecte pe axa respectivă, având în vedere că vorbim despre o colaborare dintre mediul privat și administrația locală și care vrea să sprijine mica gospodărie în vederea comercializării bucatelor produse în această gospodărie”, explică Silași.

Silași spune că proiectul european va lua porcul, un animal care poate fi găsit în aproape toate curțile de pe valea Meleșului, și îl va comercializa atât ”în viu” dar și sub formă de produse de carne. Întrebat cum se va întâmpla ”în timp real” acest lucru, primarul din Chiochiș a spus următoarele: ” În prima fază, am gândit niște chioșcuri de prezentare a porcilor vii. De asemenea, va trebui să găsim un abator sau chiar un punct de sacrificare, acolo unde vom duce porcii pentru a fi tăiați și transformați în produse de carne”.

El a mai precizat faptul că proiectul a fost declarat eligibil și va intra foarte repede la finanțare: ” Lucrurile sunt destul de simple, durata proiectului fiind de un an de zile: ” Trebuie mai subliniat un lucru – vânzarea porcilor este principalul obiectiv al proiectului, animalul fiind viu, în timp ce vânzarea de produse tradiționale din porc făcute pe valea Meleșului va fi făcută pe lanțul scurt, direct de la producător, cel puțin, deocamdată”, explică Silași.

Reamintim că:

Primarul comunei Chiochiş, Vasile Silaşi face pionierat în ceea ce priveşte identificarea de noi soluţii pentru atragerea de bani la bugetul local. O astfel de idee a pus deja în practică prin înfiinţarea primei cooperative agricole de producţie din judeţul Bistriţa-Năsăud. Sub numele de Zestrea, din noua structură fac deja parte un număr de 15 membri, taxa de înscriere fiind de câte două mii de lei de persoană.

 

Un alt  obiectiv pe care noua cooperativă îşi propune să îl materializeze este achiziţionarea unei linii complete pentru o fabricuţă de brichete pe bază de rumeguş.

 

Un alt obiectiv al Cooperativei ZESTREA este cel al achiziţionării unui abator mobil, acest lucru urmând însă să se întâmple până în 2020.

Potrivit prevederilor legale , cooperativa agricolă se înființează, se organizează și funcționează pe baza actului constitutiv încheiat sub semnătură privată și atestat de avocat, cuprinzând decizia de asociere, lista membrilor fondatori, cu valoarea părților sociale subscrise de fiecare. Legea menționează de asemenea că valorificarea producției membrilor cooperativei agricole se va realiza de către aceasta pentru minimum 50% din producția totală comercializată de fiecare membru/aferentă normei de venit, aferentă grupei/grupelor de produse cu care acesta participă în cooperativa agricolă. Totodată, producția destinată vânzării, aferentă terenurilor și efectivului de animale cu care membrii participă în cooperativa agricolă, se valorifică potrivit acordului dintre membri și cooperativă.

Conform legii, Micii fermieri care se vor constitui în cooperative agricole vor beneficia de o reducere de 20% a impozitului pe profit în primii cinci ani de activitate, iar bunurile membrilor cooperatori folosite în cooperativă sunt scutite de impozitul de proprietate. De asemenea, legea prevede scutirea de la plata impozitului pe profit pe primii 5 ani pentru cooperativele agricole care procesează produsele agricole, precum și scutirea de la plata impozitului pe profit pentru 5 ani în cazul cooperativelor agricole care au o cifră de afaceri anuală netă de până la 2.000.000 euro, echivalent în lei.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Starea de alertă a fost prelungită dar mai multe restricții au fost eliminate. Anunțul a fost făcut de Raed Arafat

Guvernul a decis, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile pe întreg teritoriul României începând din data de 13 mai...

TENIS DE MASĂ: Trei medalii din care una de aur câștigate de sportivii bistrițeni la naționalele de la Câmpulung

Campionatul Național Individual juniori II a avut loc între 7 și 9 mai la Câmpulung, sportivii de la CSM Bistrița reușind să ocupe locuri...

În cazul depozitelor ilegale de deșeuri: Primăriile din  Monor și Dumitrița  amendate cu 5, respectiv 15.000 de lei. Subprefectul Decsei Attila: ”Doar cu amenzi...

Comisia pentru verificarea stării de salubritate a localităților, cursurile de apă și a căilor de comunicații din județul Bistrița-Năsăud s-a întrunit astăzi în sala...

Valul 3 aproape de final: 7 cazuri noi. Rata de incidență în Bistrița e de 0,91 și în județ de 0,82. Peste 74.000 de...

Valul 3 al epidemiei de Covid 19 pare să se apropie de final. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -