marți, iunie 2, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Cenuşă şi diamant – 9 ani de la marele foc

  Must Read

  Bistriţa-Năsăud: A fost confirmat decesul cu numărul 30

  E vorba de un bărbat de 59 de ani cu mai multe comorbidităţi: insuficienta aortica, fibrilatie...

  Deputatul Doina Pană și-a anunțat retragerea din prima linie a politicii bistrițene. Unde vor candida ceilalți parlamentari PSD?

  Deputatul PSD de Bistrița-Năsăud, Doina Pană, fost ministru al Apelor și Pădurilor, a confirmat faptul...

  În urmă nouă ani, exact la ora 18 și 5 minute, izbucnea incendiul care a transformat un monument istoric în cenușă și ruină. La 9 ani distanță, municipalitatea, primarul Ovidiu Teodor Crețu a transformat cenușa în diamant. In memoriam, în această seară va fi oficiată o rugăciune ecumenică, care va începe la orele 19.30. În continuare, va avea loc un concert clasic ai cărui protagoniști vor fi corurile ,,Appassionat”, ,,Viva la muzica” și Orchestra Liceului ,,Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. În fața publicului vor evolua soliștii: Daniela Neamț Gilovan – soprană, Iulia Merca – soprană, Ioan Mocian – tenor, și Cristian Hodrea – bas. Publicul va putea urmări: Mozart – ,,Ave verum corpus” și ,,Missa încoronării” și Gheorghe Firea – ,,Mântuire”. Va dirija Francisc Mureșan.

  Pe data de 11 iunie 2008, orele 19.00 ora locală, a izbucnit un incendiu la baza turnului bisericii. Ceasul din turn era oprit la ora 18:05, dar mecanismul ceasului fusese scos datorită renovării turnului. Din cauza schelelor din lemn de brad în care era îmbrăcat turnul, focul s-a extins rapid până sus. Schelele din lemn de brad au fost proiectate de prof.dr.ing. Szabo Balint de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură și Urbanism. (Proiectul includea lemn ignifugat, însă la licitație primăria a renunțat la această soluție din cauza costurilor „prea mari” și relativei inutilități. Lemnul ignifugat ar fi putut rezista la incendiu 15, maxim 20 minute.) În mai puțin de o jumătate de oră acoperișul turnului, precum și acoperișurile a trei dintre turnurile mici care reprezentau dreptul de judecată al orașului medieval (cunoscut în limba latină drept ius gladii) s-au prabușit. Pagubele au fost estimate de evaluatori la peste un milion de euro

  Conform declarațiilor comisarului șef Sidor Bodescu, șeful Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, vinovați de producerea incendiului sunt trei copii, cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, care se ocupau cu colectarea fierului vechi. Ei sunt acuzați de distrugere din culpă. Deoarece sunt minori, răspunderea a revenit părinților.

  Ce a reuşit administraţia lui Ovidiu Teodor Creţu?

  Calculat, chibzuit şi cu suficientă răbdare pentru a vedea finalul lucrărilor de restaurare, primarul Creţu şi toţi cei implicaţi în refacerea acestui simbol, au reconstruit turlele, acoperişul turnului, cel al navei. De asemenea, au fost turnate clopote noi şi achiziţionat un ceas nou, identic cu cel distrus de incendiu, întreaga biserică îmbrăcându-se în haine noi şi pe care le vedem în fiecare zi. Mai mult, aşa cum a promis Creţu, vizitatorii pot vedea Bistriţa de la înălţime datorită liftului, fiind, refăcute şarpantele dar şi efectuate lucrări la structura de rezistenţă. În anul 2012, întregul monument istoric a trecut din proprietatea Parohiei Evanghelice în cea a municipalităţii. Este vorba de o perioadă de 15 ani.

  Potrivit primarului Ovidiu Teodor Creţu, pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a acestui simbol, municipalitatea va apela la surse de finanţare europene: ”Municipalitatea mai are nevoie de 2 milioane de euro pentru restaurarea pereţilor laterali, mobilier dar şi altele”, dar, aşa cum spunea primarul Creţu, acestea vor putea fi „rezolvate” într-un orizont de timp cuprins între cinci şi nouă ani: „ Vom accesa un proiect european pentru ceea ce mai este de făcut”, a mai precizat edilul Bistriţei. Precizăm faptul că refacerea completă de după incendiul devastator din 2008 a Bisericii Evanghelice a costat în final 3,4 milioane de euro. Cea mai mare parte dintre bani, aproape 2,4 milioane de euro a provenit de la bugetul local al Primăriei Bistrița, iar restul de bani au fost adunați de către Asociația Sașilor din Bistrița.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Bistriţa-Năsăud: A fost confirmat decesul cu numărul 30

  E vorba de un bărbat de 59 de ani cu mai multe comorbidităţi: insuficienta aortica, fibrilatie...

  Deputatul Doina Pană și-a anunțat retragerea din prima linie a politicii bistrițene. Unde vor candida ceilalți parlamentari PSD?

  Deputatul PSD de Bistrița-Năsăud, Doina Pană, fost ministru al Apelor și Pădurilor, a confirmat faptul că, nu va mai candida...

  Galații Bistriței: Un bărbat de 67 de ani a fost rănit într-un accident auto

  Conform primelor verificări, efectuate de polițiști la fața locului, pe drumul național 15A, conducătorul unei autoutilitare care se deplasa pe direcția Reghin-Bistrița...

  PĂREREA MEA- Mihaela Ivan: Ceva nu iese la socoteală!

  Mihaela Ivan vrea să scrie. E foarte bine și atunci o ajutăm și noi să facă acest lucru. Așa că o veți...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -