Târgurile de animale autorizate pentru vânzarea/cumpărarea porcinelor se închid

Must Read

După ”atacul” la Corneliu Baba, vine rândul și lui Tudor Jarda care rămâne fără muzică

Liceele vocaționale din Bistrița par să aibă probleme serioase. După anunțul desființării clasei de arhitectură de la ”Cornelu Baba”,...

Bistrițenii semnează tot mai mulți pentru păstrarea profilului de Arhitectură și Arta ambientală în Liceul de Arte ”Corneliu Baba”

Peste 1800 de persoane au semnat până la această oră  petiția on line prin care este susținută păstrarea clasei...

COVID 19: Doar 28 de cazuri raportate astăzi în Bistrița-Năsăud. Până la această oră s-au vaccinat 1976 de persoane

Un număr de 28 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2 au fost raportate pentru ziua de...

          La propunerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa Năsăud, prefectul judeţului Ovidiu Victor Frenț a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB)  Bistriţa Năsăud, în data de 16.08.2017, ora 1100.

CLCB s-a întrunit în contextul evoluţiei pestei porcine africane (PPA) în Satu-Mare, precum şi pe teritoriul Ucrainei şi al Republicii Moldova, ţinând cont de nivelul de risc ridicat de introducere a virusului pestei porcine africane în judeţ.

În cadrul şedinţei a fost prezentat, analizat şi aprobat Programul pentru prevenirea apariţiei PPA pe teritoriul judeţului Bistriţa- Năsăud.

Principalele acţiuni şi măsuri stabilite:

 1. Instruirea medicilor veterinari şi a gestionarilor fondurilor de vănătoare privind Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al PPA.
 2. Informarea şi conştientizarea populaţiei privind riscurile PPA.
 3. Verificarea implementării măsurilor de biosecuritate, de către agenţii economici crescători de porcine, în exploataţiile comerciale autorizare şi exploataţiile comerciale de tip A existente pe teritoriul judeţului.
 4. Controale în scopul prevenirii şi combaterii activităţilor de comercializare ilegală a animalelor vii şi a produselor de origine animală.
 5. Controlul mijloacelor de transport în scopul identificării transporturilor ilegale de animale şi produse de origine animală.
 6. Suspendarea activităţii târgurilor de animale autorizate pentru vânzarea/cumpărarea porcinelor.
 7. Monitorizarea exploatațiilor de suine din localitațile aflate de-a lungul căilor rutiere care vin din Ucraina și Republica Moldova și tranzitează judeţul, precum şi a exploataţiilor din zona de 10 km. din jurul fermelor autorizate.
 8. Obligaţia gestionarilor fondurilor de vânătoare de a preleva şi ambala probe de la cadavrele de porci mistreţi sau de la exemplarele vănate şi de a le expedia la LSVSA, pentru diagnostic  PPA (Ordin MAP 428/2017, art 8).
 9. Monitorizarea și controlul implementării măsurilor de prevenire a PPA de către gestionarii fondurilor de vânătoare.
 10. Controale privind modul de colectare și depozitare, în vederea neutralizării, a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU), precum și a deșeurilor/resturilor menajere rezultate în urma activităților de preparare și servire a produselor alimentare la nivelul benzinăriilor, gărilor, autogărilor și campingurilor pentru diminuarea posibilului risc, reprezentat de gestionarea necorespunzătoare a acestora, precum şi de resturile alimentare abandonate la întâmplare de către turiștii/călătorii și/sau conducătorii auto care asigură transportul internațional, în răspândirea PPA pe teritoriul României.
 11. Identificarea unor terenuri, pentru incinerare/îngropare, şi a utilajelor pentru săpare/astupare care sunt necesare în cazul neutralizării alternative şi stabilirea condiţiilor de avizare a acestora, potrivit derogărilor prevăzute la art. 19 alin (1) lit. e) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, precum şi prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 24/2016 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de neutralizare a deşeurilor de origine animală, conform cerinţelor din HG 830/2016.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa Năsăud va reveni periodic cu informaţii pentru populaţie.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

După ”atacul” la Corneliu Baba, vine rândul și lui Tudor Jarda care rămâne fără muzică

Liceele vocaționale din Bistrița par să aibă probleme serioase. După anunțul desființării clasei de arhitectură de la ”Cornelu Baba”,...

Bistrițenii semnează tot mai mulți pentru păstrarea profilului de Arhitectură și Arta ambientală în Liceul de Arte ”Corneliu Baba”

Peste 1800 de persoane au semnat până la această oră  petiția on line prin care este susținută păstrarea clasei de arhitectură de la Liceul...

COVID 19: Doar 28 de cazuri raportate astăzi în Bistrița-Năsăud. Până la această oră s-au vaccinat 1976 de persoane

Un număr de 28 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2 au fost raportate pentru ziua de astăzi, 17 ianuarie, de la...

CONTROALE la primării pe tema anchetelor sociale. Raluca Turcan a dat o dispoziție în acest sens

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicită inspectorilor să controleze anchetele sociale ale primăriilor, verificare care nu s-a mai făcut în ultimii doi ani de zile, potrivit...

Ziua EMINESCU marcată și la Bistrița- Puțină cultură nu strică nimănui

Ziua Culturii Naționale a fost marcată la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud prin organizarea mai multor evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu, care s-au desfășurat...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -