La propunerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa Năsăud, prefectul judeţului Ovidiu Victor Frenț a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Bistriţa Năsăud, în data de 16.08.2017, ora 1100.
CLCB s-a întrunit în contextul evoluţiei pestei porcine africane (PPA) în Satu-Mare, precum şi pe teritoriul Ucrainei şi al Republicii Moldova, ţinând cont de nivelul de risc ridicat de introducere a virusului pestei porcine africane în judeţ.
În cadrul şedinţei a fost prezentat, analizat şi aprobat Programul pentru prevenirea apariţiei PPA pe teritoriul judeţului Bistriţa- Năsăud.
Principalele acţiuni şi măsuri stabilite:
- Instruirea medicilor veterinari şi a gestionarilor fondurilor de vănătoare privind Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al PPA.
- Informarea şi conştientizarea populaţiei privind riscurile PPA.
- Verificarea implementării măsurilor de biosecuritate, de către agenţii economici crescători de porcine, în exploataţiile comerciale autorizare şi exploataţiile comerciale de tip A existente pe teritoriul judeţului.
- Controale în scopul prevenirii şi combaterii activităţilor de comercializare ilegală a animalelor vii şi a produselor de origine animală.
- Controlul mijloacelor de transport în scopul identificării transporturilor ilegale de animale şi produse de origine animală.
- Suspendarea activităţii târgurilor de animale autorizate pentru vânzarea/cumpărarea porcinelor.
- Monitorizarea exploatațiilor de suine din localitațile aflate de-a lungul căilor rutiere care vin din Ucraina și Republica Moldova și tranzitează judeţul, precum şi a exploataţiilor din zona de 10 km. din jurul fermelor autorizate.
- Obligaţia gestionarilor fondurilor de vânătoare de a preleva şi ambala probe de la cadavrele de porci mistreţi sau de la exemplarele vănate şi de a le expedia la LSVSA, pentru diagnostic PPA (Ordin MAP 428/2017, art 8).
- Monitorizarea și controlul implementării măsurilor de prevenire a PPA de către gestionarii fondurilor de vânătoare.
- Controale privind modul de colectare și depozitare, în vederea neutralizării, a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU), precum și a deșeurilor/resturilor menajere rezultate în urma activităților de preparare și servire a produselor alimentare la nivelul benzinăriilor, gărilor, autogărilor și campingurilor pentru diminuarea posibilului risc, reprezentat de gestionarea necorespunzătoare a acestora, precum şi de resturile alimentare abandonate la întâmplare de către turiștii/călătorii și/sau conducătorii auto care asigură transportul internațional, în răspândirea PPA pe teritoriul României.
- Identificarea unor terenuri, pentru incinerare/îngropare, şi a utilajelor pentru săpare/astupare care sunt necesare în cazul neutralizării alternative şi stabilirea condiţiilor de avizare a acestora, potrivit derogărilor prevăzute la art. 19 alin (1) lit. e) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, precum şi prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 24/2016 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de neutralizare a deşeurilor de origine animală, conform cerinţelor din HG 830/2016.
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa Năsăud va reveni periodic cu informaţii pentru populaţie.