Acasă ANALIZE-COMENTARII Ce s-ar putea întâmpla pe scena politică???

Ce s-ar putea întâmpla pe scena politică???

0

Scăderea TVA la alimente, promovarea a încă 2-3 măsuri cu un puternic impact politic și electoral, cum ar fi creșterea salariilor pentru profesori, medici și alte categorii socio-profesionale cu salarii mici, par să fie părți integrante dintr-un plan bine pus la punct de către liderii PSD. În acest sens, există și varinata, sigur neconfirmată, cum că chiar PSD va orchestra o căderea a Guvernului, obligându-i pe liberali să vină forțat la guvernare. Scenarii sau nu, vom vedea în viitorul apropiat…

 

Scăderea TVA la alimente la 9%, corelată cu măsura ce va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016 legată de scăderea cotei generale de tva de la 24% la 20% și elaborarea noului Cod Fiscal, care pare să fie extrem de bine primit de economiști și chiar de opozanții politici sunt două succese ale ale lui Ponta care au lovit puternic în PNL. Practic, liberalii au rămas fără muniție în războiul politic purtat cu PSD și Victor Ponta.  Cei  din PNL nu pot veni cu mesaje de tipul ”scăderea TVA-ului este o greșeală” pentru că știu că în momentul acela se vor sinucide politic în fața românilor și mai ales în fața întreprinzătorilor, care vor beneficia din plin de pe urma scăderii TVA-ului și respectiv a anumitor prevederi din noul Cod Fiscal.

Ce ar putea pregăti Victor Ponta după Paști?

Pentru  luna mai, atunci când se zvonește că liberalii vor depune o moțiune de cenzură, să ”orchestreze”, alături de Gabriel Oprea și Daniel Constantin, o cădere a Guvernului, care să îi permită lui Victor Ponta și PSD-ului să se retragă în opoziție, de unde să îi lovească cât se poate de puternic pe cei din PNL.

Într-un astfel de scenariu, Victor Ponta va pleca din fruntea executivului cu eticheta de ”politicianul care a scăzut TVA-ul, a adoptat noul cod fiscal, a crescut salariile medicilor și profesorilor”. Liberalii vor fi obligați să formeze repede un Guvern, care urmează să fie susținut de celebrii traseiști, care va reprezenta o pată pe imaginea liberalilor, care au promis, în dese rânduri, că nu vor negocia cu traseiștii.

Să nu uităm că șeful PSD este printre cei mai redutabili politicieni de opoziție, având capacitatea de a le face liberalilor zile negre până la scrutinul din decembrie 2016. Aproximativ 16 luni de opoziție pentru Ponta și PSD ar putea fi o perioadă în care să își promoveze toate succesele realizate în perioada guvernării și pot apela la o comparație continuă cu viitorul cabinet format în jurul PNL.

”Noi am scăzut TVA-ul”, ”Noi am făcut codul fiscal”, ”Noi am crescut pensiile și salariile”, ”PNL nu face nimic pentru electorat”,  vor fi mesaje pe care le-am putea regăsi pe buzele tuturor purtătorilor de mesaje ale PSD.

De asemenea, dacă PSD decide să treacă în opoziție, aceștia vor avea tot timpul necesar să pregătească alegerile locale și parlamentare din 2016, iar acest lucru ar fi un uriaș avantaj pentru Ponta și PSD

Pe de cealaltă parte, PNL va fi într-o situație extrem de grea: vor trebui să fie preocupați de guvernare (nu vor vrea să dezamăgească electoratul), iar aspectele legate de pregătirea alegerilor din 2016 vor fi evident neglijate. La fel și fuziunea cu PDL.

Apoi, liberalii, dacă Ponta va decide că îi e mai bine în opoziție (PNL poate ajunge la guvernare doar dacă șeful PSD crede că îi este mai bine în opoziție) vor fi obligați să încropească un cabinet de miniștri cu care să conducă până la alegerile din 2016. Având în vedere că resursele umane ale liberalilor, ce ar putea să facă parte dintr-un guvern PNL, sunt destul de limitate, e foarte probabil că mulți din cei care au ”populat” executivele conduse de Emil Boc, și care au reale probleme de imagine și credibilitate, să își facă din nou loc în prima linie a executivului.

O astfel de mutare ar oferi PSD-ului și lui Victor Ponta ”muniție” de atac pentru alegerile din 2016. Să ne imaginăm cum ar arăta un Guvern PNL din care să facă parte Sulfina Barbu, Gheorghe Ialomițianu, Anca Boagiu, Cătălin Predoiu și cam ce ar atacuri ar putea lansa Victor Ponta. Extrem de repede, în urma unui asalt mediatic orchestrat de Ponta și PSD, românii vor avea imaginea revenirii guvernelor dezastruoase ale PDL. Dintr-un astfel context, câștigă doar PSD, în timp ce PNL iese slăbit: guvernarea este un soi de job unde lucrezi 24/24 de ore, 7/7 zile, apoi este foarte greu să adopți măsuri cu un impact electoral mai mare decât cele luate de Victor Ponta și nu în ultimul rând aspectele privind pregătirea alegerilor locale și parlamentare din 2016 vor fi puternic neglijate.

Astfel spus, Ponta dacă vrea poate să distrugă PNL lăsându-i să preia guvernarea. Gabriel Oprea, convins de șeful PSD, ar putea să schimbe tabăra politică și să treacă de partea PNL. Evident, va fi o mișcare orchestrată de cei doi, prin care PSD, dar și UNPR să aibă de câștigat. Dacă social- democrații vor trece în opoziție vor putea să recupereze decalajul electoral dintre ei și cei din PNL, iar cu cât scorul PSD va fi mai mare în 2016, cu atât oamenii lui Oprea vor avea mai multe locuri eligibile de primari, șefi de CJ și parlamentari.

Apoi,  într-un context în care DNA ”supervizează” orice mișcare în materie de contracte și achiziții publice, pentru Ponta ar fi o eliberare plecarea de la Guvernare, în timp ce liberalii vor avea gestionat o situație periculoasă și mai grea decât ar putea să ducă: cei care au ”cotizat” la partid vor dori să își primească ”răsplata”, iar tentația (așa cum se întâmplă de altfel în toate partidele) va fi una mare în momentul în care banii publici vor fi gestionați de liberali. Și cum procurorii DNA au dovedit că sunt extrem de vigilenți, cei din PNL, dacă nu vor fi atenți și mai ales corecți, vor avea serioase probleme de imagine în 2016.

Exit mobile version