Ce crede un farmacist bistrițean despre testare rapida antigenică în FARMACII- Cristian Roth-Gross a trimis mai multe observații pe adresa Ministerului Sănătății

Must Read

Fără Adrian Chivu, povestea Monicăi Csenger și ale medaliilor  ei de aur nu putea fi spusă acum…

Monica Csengeri (25 de ani),  din România, un fost om al străzii din Bistrița  a reușit o super performanță...

Tenis de masă: 5 medalii la Campionatul Național Individual de Juniori pentru sportivii bistrițeni

La acest final de săptămână,  Bistrița a găzduit  Campionatul Național Individual juniori  I la tenis de masă. Sportivii CSM...

49 de cazuri noi la 162 de teste. Incidența e puțin peste 4 la Bistrița și de 2,46 la nivel județean

Doar 49 de cazuri noi au fost raportate astăzi, din 17 martie și până acum fiind înregistrate 10.893 de...

Farmacistul Cristian Roth-Gross a scris astăzi pe pagina sa de socializare poziția sa față de posibilitatea testării pentru Covid 19 și în farmacii.

CONTEXT: Testarea pentru Covid-19 se va putea face și în farmacii, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată de Guvern și a unui proiect de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în transparență. Vlad Voiculescu a anunțat că testele vor fi livrate prin intermediul DSP-urilor către farmacii, iar acestea îşi pot stabili „singure” costul de testare.

CE SPUNE farmacistul Cristian Roth-Gross?

Întotdeauna am sustinut serviciul farmaceutic si il voi sustine. Pe langa faptul ca poate sa repuna farmacistul pe locul pe care il merita, in conformitate cu pregatirea lui, pentru unii poate fi o adevarata gura de oxigen, in lumea de azi, cand reclamele si ofertele au invadat si particica noastra.

Asta nu inseamna ca un serviciu pozitionat cumva intr-o extrema, adica desfășurarea activității de testare rapida antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, se poate implementa in cateva zile si fara un dialog prealabil cu farmacistii. Si cand spun asta, ma refer la toti farmacistii care ar putea fi interesati de acest aspect.

Ca sa nu o mai lungesc, las aici observatiile trimise de mine Ministerului Sanatatii referitoare la acest aspect.

1.In majoritatea cazurilor,  nu este posibila desfasurarea acestei testari IN FARMACIE (spatiu mic, lipsa posibilitatii de a izola acel perimetru etc)

Consider ca amplasarea unui cort sau a unei cabine in fata farmaciei ar fi mult mai productiva. Costul ar trebui suportat de MS, DSP sau Primaria localitatii respective preferabil – ca sa nu fie probleme cu autorizatiile necesare.

2.Impunerea unui contract cu o firma ce asigura debarasarea de deseuri biologice ar face total neatractiv acest demers pentru farmacii, intrucat ar incarca serios nota de plata. Decontaminarea ar trebui facuta de DSP sau de o firma agreeata de DSP care sa colecteze la sfarsitul zilei toate deseurile din localitate.

3.Multe farmacii au doar un farmacist pe tura, in cel mai bun caz doi. Pentru a nu perturba mai mult decat e cazul activitatea principala in farmacie, ar trebui ca testarea sa aiba loc intr-un interval bine delimitat, nu mai lung de 3-4 ore.

4.Necesitatea de a ne procura materiale de protectie specifice (viziera, masca FPP2, halat de unica intrebuintare) ar ridica serios costul operatiunii. Acesta ar trebui sa se regaseasca in costul final platit de pacient sau sa fie puse la dispozitie de DSP, MS etc.

5.Tinand cont de toate aceste considerente, pretul pe care ar trebui sa il incasam de la pacient ar fi bine sa fie unitar, pentru a nu aparea discrepante care sa aglomereze inutil un anumit punct de lucru.

6.Pentru succesul demersului, consider ca testele rapide ar trebui puse la dispozitia pacientilor prin intermediul farmaciei in mod GRATUIT, pentru a ridica gradul de adresabilitate.

 

În ce condiții se va face testarea pentru COVID-19 în farmacii – Proiectul de Ordin al Ministerului Sănătății:

 

Zona destinată activității de testare rapida antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2 este organizată pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare și îndeplinește cumulativ următoarele condiții:a) Este amplasată într-un perimetru ce poate fi aerisit corespunzator prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație; b) Este dotată cu mobilierul necesar: masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor biologice rezultate din activitatea de testare; c) Are o suprafață de minim 4 m2 utili, delimitată de spațiul oficinei (poate exista posibilitatea separării prin instalarea unui/unor paravane opace).

În situația în care nu există posibilitatea îndeplinirii condițiilor de mai sus, zona destinată activității de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2 poate fi organizată prin amplasarea unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condițiile de la art. 4 , cu respectarea prevederilor legale aplicabile.

Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecție compus din: mască chirurgicală/FFP2/FFP3, vizieră/ochelari de protectie, mănuși de examinare de unică folosință, halat de unică folosință.

Instruirea personalului implicat în activitatea de testare la care se face referire la art. 3 lit. c) va fi organizata de către Direcția de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în colaborare cu Colegiul Farmaciștilor din România.

După eliberarea acordului temporar de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, personalul de specialitate din cadrul Direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti poate efectua controale pentru verificarea respectării condițiilor prevăzute de prezentul ordin pentru desfășurarea activității de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2.

Farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale vor utiliza în vederea comercializării și testării exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, aflate în gestiunea proprie și care fac dovada calității, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în ceea ce privește dispozitivele medicale.

Farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale pot stabili intervale orare în cadrul orarului de funcționare al unității farmaceutice respective, în care să se desfașoare activitatea de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, cu condiția ca acestea să fie anunțate prin e-mail Direcțiilor de sănătate publice județene, respectiv a municipiului București și Colegiilor Farmaciștilor Județene și respectiv al municipiului București. Orarul de testare trebuie afișat la loc vizibil în vitrina unitatii farmaceutice sau pe ușa de la intrare a acesteia.

Farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale au obligația de a raporta zilnic către Direcțiile de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în format electronic, rezultatele tuturor testelor efectuate si situatia stocurilor de teste rapide antigenice.

În urma efectuării testării rapide antigenice pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale emit un buletin de testare, care va conține minim următoarele elemente,:

  1. a) Denumirea societății comerciale în structura căreia funcționează farmacia comunitară/oficina comunitară rurală, care a efectuat testarea cu teste rapide antigen pentru diagnosticarea infecției cu coronavirusul SARS-COV-2;
  2. b) Numele, prenumele, domiciliul / reședința persoanei testate.
  3. c) Rezultatul testării : pozitiv / negativ
  4. d) Numele, prenumele persoanei care a efectuat testarea.
  5. e) Data efectuării testului şi semnătura persoanei.
- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Fără Adrian Chivu, povestea Monicăi Csenger și ale medaliilor  ei de aur nu putea fi spusă acum…

Monica Csengeri (25 de ani),  din România, un fost om al străzii din Bistrița  a reușit o super performanță...

Tenis de masă: 5 medalii la Campionatul Național Individual de Juniori pentru sportivii bistrițeni

La acest final de săptămână,  Bistrița a găzduit  Campionatul Național Individual juniori  I la tenis de masă. Sportivii CSM Bistrița au câștigat 5 medalii...

49 de cazuri noi la 162 de teste. Incidența e puțin peste 4 la Bistrița și de 2,46 la nivel județean

Doar 49 de cazuri noi au fost raportate astăzi, din 17 martie și până acum fiind înregistrate 10.893 de îmbolnăviri cu Sars-Cov 2. Încă...

VIDEO- EPISODUL 1: Pădurea Codrișor plină de gunoaie și tratată cu spatele de bistrițeni

”Pădurea” Codrișor a ajuns un fel fe hazna a unora și esta tratatp cu spatele de foarte mulți dintre noi. Nu este prima dată...

Pr. Ioan Aurel Rus- Cospect duminical: Duminica a 4-a din Postul Mare, a Sfântului Ioan Scărarul

  „În vremea aceea a venit un om la Iisus, zicându-I: Învăţătorule, am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut. Şi, oriunde-l...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -