CATACOMBELE DIN CHIRALEŞ, un monument istoric unic în Transilvania

Must Read

ALEXANDRU PETRIA: Epidemia ca politică

„Pragul care separă umanitatea de barbarie a fost depășit”, susține filosoful Giorgio Agamben, în recenta sa carte despre pandemie,...

Numirea lui Adrian Crișan contravine politicii Federației Mondiale Antidoping. Vezi cine spune acest lucru?

PNL gafează monumental și uită de legislație când e vorba de împărțit funcții! Ceea ce ar fi trebuit să fie...

REBRIȘOARA- Vânătoare cu bucluc: Un bărbat a fost împușcat accidental în coapsă. El a ajuns la UPU SMURD Bistrița

O partidă de vânătoare ce avea loc în zona Rebrișoara- Gersa 3 înspre comuna Parva s-a încheiat după ce...


Pe partea dreaptă a Drumului Judeţean 151, pe drumul de la Şieu Odorhei, Coasta, Cristur-Şieu via Şirioara, există în stâncă o grotă unică în Transilvania. Practic, e vorba de o criptă, un fel de peşteră artificială. Este ceea ce a mai rămas dintr-o vastă proprietate care a aparţinut familiei Bethlen. Înfăţişarea castelului şi a parcului înconjurător sunt cunoscute numai din descrierile şi diferitele izvoare vizuale contemporane.
cr1

Înfăţişarea castelului şi a parcului înconjurător sunt cunoscute numai din descrierile şi diferitele izvoare vizuale contemporane. Din ansamblul castelului, astăzi există doar cripta, care odinioară constituia una dintre importantele componente ale parcului.

 
Peştera se află într-o stare deplorabilă, e lăsată pradă intruşilor necivilizaţi. În adâncimea peşterii după o curbură spaţiul se înlărgeşte şi aici se află intrarea criptei. Intrarea se face printr-o uşă scundă cu deschidere dreptunghiulară, flancată de reliefuri sculptate în gresie. Pe partea stângă a intrării se vede figura şezută a morţii cu aripi, care în mâna stângă ţine o clepsidră, iar în mâna dreaptă o coasă uriaşă. Relieful deteriorat din dreapta intrării reprezintă câteva unelte: greblă, sapă, şi o ramură de palmier. Pe lintelul uşii apare următoarea inscripţie: „Kész 1818 GBL”, care marchează faptul că cripta a fost amenajată în 1818 de către contele Lajos Bethlen. Deasupra intrării se află relieful unei bufniţe, simbolul morţii şi al înţelepciunii, care păzeşte liniştea soţiilor Bethlen din criptă.

Interiorul criptei era împărţită în două compartimente scunde, în care erau săpate cele două gropi pentru sicriile defuncţilor. Aici a fost înmormântată contesa Klára Bethlen în anul 1839, iar soţul ei, Lajos Bethlen a urmat-o în 1867. Mormintele lor au fost jefuite în timpul primului război mondial, când au fost luate şi epitafurile lor din marmură.

 

Vis-a-vis de intrarea criptei se află o nişă semicirculară, în care era dispus iniţial grupul statuar al moirelor, executat de sculptorul Josef Schmelzer. Figurile celor trei personaje mitologice erau supradimensionate, una dintre ele ţinea în mână o furcă de tors, cel din mijloc torsea firul vieţii, iar al treilea era reprezentată cu o foarfecă. Grupul statuar mitologic era admirat de contemporanii săi, dar din păcate au dispărut fără urmă.

După spaţiul rotund al intrării în criptă, peştera continuă cu o ieşire aflată deasupra sa cu câţiva metri, scobită în peretele de stâncă. Pe partea superioară a nişei, care înconjoară ieşirea peşterii, sunt sculptate trei inscripţii a unor versuri despre fenomenul trecerii în nefiinţă.

Ansamblul criptei are o importantă valoare istorico-culturală datorită faptului că numeroşi vizitatori ai castelului şi parcului şi-au eternizat numele pe peretele stâncii, gravate în cadre de diferite dimensiuni şi forme. Multe personaje importante ale culturii epocii reformei şi membrii familiilor aristocrate din Transilvania au marcat în acest fel vizita lor la Chiraleş. Dintre aceste nume putem aminti pe guvernatorul Transilvaniei, Johannes Kornis (G. Johannes Kornys Gubern. Transil.), episcopul Lajos Haynald (Ludovicus Haynald Episc. Trans. 1860.) sau pe contele Miklós Jósika (el a vizitat ansamblul în 1810). Scurta poezie care comemorează viaţa lui Ferenc Deák, marele om politic al vremii, este cea mai importantă inscripţie de acest gen.

Date istorice

Familia Bethlen din Beclean deţinea proprietăţi în satul Chiraleş începând de la mijlocul secolului al XVII-lea, iar în 1782 satul a intrat în întregime în posesia familiei respective. Contele Lajos Bethlen (1782–1867) a preluat posesia din Chiraleş de la unchiul său, contele Gergely Bethlen, în anul 1803, şi în anii următori a iniţiat construirea unui castel pe dealul din apropierea satului. Casele săseşti aflate pe deal au fost mutate pe strada principală a satului. Cu această ocazie contele a contribuit şi la modernizarea condiţiior de locuit a comunităţii româneşti din sat.
Contele Lajos Bethlen s-a căsătorit cu contesa Kata Bethlen în anul 1804, după acest eveniment demarând lucrările de construire ale castelului din Chiraleş. Contele a fost aşa de pasionat de arhitectură şi de peisagistică încât şi-a cheltuit majoritatea averii sale pe amenajarea castelului şi a parcului înconjurător. Castelul clasicizant şi parcul au format un ansamblu admirat de contemporani, fiind unul dintre cele mai elegante castele ale primei jumătăţi a secolului al XIX-lea în Transilvania.
Conform autobiografiei scrisă de contele Bethlen, castelul a fost construit în 9 luni, prin efortul a 90 de oameni, cheltuielile construirii depăşind suma de 100 de mii de forinţi. Bibliografia de specialitate datează castelul în 1808, dar e important de ştiut că în 1809 contele a participat la insurecţia nobiliară împotriva oastelor lui Napoleon, şi s-a întors pe moşia lui din Chiraleş numai în 1810, construcţia rezidenţei fiind terminată probabil numai după revenirea proprietarului. Istoricul de artă József Bíró a formulat ideea, că castelul a fost proiectat probabil de arhitectul László Ugrai, căci balustrada de pe faţada castelului se aseamănă cu balustrada proiectată de Ugrai pentru biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu-Mureş.
Mobilierul, tapiseriile care au acoperit pereţii, de asemenea sculpturile şi arsenalul contelui au fost aduse de la Viena. Pe parcursul anilor 1814–1816 contele a făcut mai multe drumuri în Viena, iar în 1816 l-a adus pe „renumitul sculptor” Josef Schmelzer, căruia i-a promis 400 de forinţi pentru statuile proiectate pentru parcul castelului. Dintre aceste sculpturi, statuile care reprezintă pe Venera, Diana şi Neptunus sunt cunoscute din descrierile contemporanilor. Tot Schmelzer l-a sculptat leii care păzeau poarta castelului, şi grupul celor trei Parce (Moirae) din cripta Bethlen. În comparaţie cu aceste statui, cele dispuse pe faţada castelului erau de o calitate mai bună. După József Bíró acestea nu au fost făcute de Schmelzer, fiind opera unui artist mai talentat, necunoscut literaturii de specialitate. În 1816 Miklós Jósika a comandat de la vienezul Josef Schmelzer statui pentru parcul castelului său din Vlaha.

În autobiografia sa, contele Bethlen relatează că cripta lui a fost amenajată în interiorul unui tunel săpat în stânca care delimita parcul, iar vis-a-vis de intrarea în criptă a înălţat grupul statuar a moirelor, opera lui Josef Schmelzer. Lucrările la această „peşteră artificială” au continuat timp de doi ani şi jumătate. Inscripţia deasupra intrării în criptă datează ansamblul în anul 1818.

În 1825–26 contele Bethlen a fost încarcerat la Munkács (Munkacevo, Ucraina) pentru participarea sa într-un duel. După eliberare s-a întors la Chiraleş şi a continuat înfrumuseţarea domeniului său. La data de 15 octombrie 1848 românii răsculaţi din zonă au devastat castelul, şi au sechestrat contele. Bătrânul Lajos Bethlen s-a întors pe domeniul din Chiraleş numai în anii 1850, şi a încercat reamenajarea castelului pustiit. A murit în 1867, şi a fost înmormântat lângă soţia sa, în cripta din peştera visată de el.

După 1900 nimeni n-a mai locuit în castelul din Chiraleş, care în 1907 era deja pe jumătate pustiită. Castelul a fost demolat în totalitate după 1945, iar astăzi nici urmele ruinelor sale nu se mai pot găsi. Numai cripta săpată în stânca de gresie şi intrarea „casei” pentru eremit au supravieţuit demolării sistematice, dar şi acestea se află într-o stare avansată de degradare.
Descrierea edificiului

Ansamblul castelului a fost construit pe un deal, la vest de satul Chiraleş. Castelul, cu un singur nivel, a fost conceput în stil neoclasic, cu faţada principală dominată de un timpan care se sprijinea pe patru coloane cu capiteluri ionice. Literele „C[omes] L[udovicus] B[ethlen]” şi inscripţia „Delicias homini quales latura ministret / Prospice et exemplo gaudia misce meo” erau incizate pe timpanul faţadei. O balustradă a coronat faţada principală, iar attica faţadelor laterale a fost decorată cu urne şi statui ale eroilor mitologiei antice. După descrierea lui József Bíró pe faţadă se mai afla o placă comemorativă cu inscripţia „Építtette a barátságnak szentelte G. Bethlen Lajos MDCCCXIII” (L-a construit şi l-a sfinţit pentru prietenie comitele Bethlen Lajos 1813). Alte izvoare menţionează şi o inscripţie cu anul 1808 (MDCCCVIII), dar pe baza altor informaţii istorice, pare mai plauzibilă finalizarea construcţiilor în anul 1813.

Casele slujitorilor şi clădirile anexe erau situate la est de castel, bucătăria se afla în apropierea castelului.

Parcul care a înconjurat castelul a îmbinat elementele parcurilor franceze şi a celor engleze. Înainte de 1848, parcul de la Chiraleş a fost unul dintre cele mai frumoase parcuri din Transilvania. Descrierile menţionează mai multe clădiri din parc, cum ar fi casa de plăceri (clopoţeii de vânt de pe acoperişul clădirii au fost făcute de Péter Bodor, iar deasupra uşii era pictată imaginea Venerei), o filegorie, casa vânătorului, ruinele unei cetăţi artificiale, casa de scăldat, casa pescarului lângă pârâu, o fântână arteziană cu statuia lui Neptun. În parc a fost amenajat şi un lac care înconjura o insulă mică.
Parcul a fost delimitat de o stâncă abruptă de gresie, în care contele Bethlen a amenajat o peşteră largă care a cuprins şi cripta sa.(sursa: referinte.transindex.ro)

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Si au venit golanii de comunisti si cu satenii cu jinars in cap au facut prapad. Doar atata i-a dus mintea. Personal sunt mandru ca detin acte cu semnatura in original a contelui BETLEN. Bunicul meu contemporan cu contele a cumparat prin contracte padurea pe care o mostenesc la randul meu. Cred ca nici muzeul nu are o semnatura cu pana de gasca si cearneala in original dar si amintiri cu contele scrise de bunicul in memorile sale dupa terminarea primului razboi mondial.

Comments are closed.

- Advertisement -

Latest News

ALEXANDRU PETRIA: Epidemia ca politică

„Pragul care separă umanitatea de barbarie a fost depășit”, susține filosoful Giorgio Agamben, în recenta sa carte despre pandemie,...

Numirea lui Adrian Crișan contravine politicii Federației Mondiale Antidoping. Vezi cine spune acest lucru?

PNL gafează monumental și uită de legislație când e vorba de împărțit funcții! Ceea ce ar fi trebuit să fie o ”lovitură de imagine pozitivă”...

REBRIȘOARA- Vânătoare cu bucluc: Un bărbat a fost împușcat accidental în coapsă. El a ajuns la UPU SMURD Bistrița

O partidă de vânătoare ce avea loc în zona Rebrișoara- Gersa 3 înspre comuna Parva s-a încheiat după ce unul din participanți ar fi...

Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc la înmormântarea PS Florentin Crihălmeanu

Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major de Făgăraș și Alba Iulia   Am aflat cu durere vestea trecerii la Domnul a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop...

Deputatul Bogdan Ivan: De ce Guvernul nu acordă stimulente medicilor de familie aflați în prima linie în bătălia anti Covid 19?

Deputatul Bogdan Ivan l-a criticat pe prefectul Stelian Dolha în ceea ce privește sporul pe care Guvernul l-a acordat funcționarilor Instituției Prefectului încă din...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -